Zgranie miksu a karta dźwiękowa

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
pjeciun
Re: Zgranie miksu a karta dźwiękowa

Post autor: pjeciun » wtorek 30 paź 2007, 10:00

...a ja mam inne pytanie.załóżmy ze mamy dwie karty bez efektow DSP. jedna ma dynamike 100 dB (A) a druga 120 db (A). czy robiac mastering tego samego mixdownu, na tych samych pluginach mozemy uzyskac wiekszy koncowy poziom sygnalu w przypadku drugiej karty? czy np kiedy przy pierwszej karcie limiter zacznie sie juz przesterowywac i to na drugiej karcie bedzie pracowal lekko i mial jeszcze jakis zapas do poziomu przy ktorym tez zacznie sie przesterowywac? czy w ogole nie ma to nic do rzeczy? bo jesli nie, to czym tak w zasadzie sie objawia dynamika poza tym ze karta odtwarza glosniej dzwiek i moze nagrywac glosniejsze sygnaly zewnetrzne?

mam nadzieje ze ktos mnie oswietli.

pozdrawiam
...

nie dziwie się czemu MB i kilka innych osób przestało się udzielać na forum, bądź robią to sporadycznie...
[addsig]
"(...) nic nie jest tak nudne jak prawda" - Charles Bukowski

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » wtorek 30 paź 2007, 10:07

...to czym tak w zasadzie sie objawia dynamika poza tym ze karta odtwarza glosniej dzwiek i moze nagrywac glosniejsze sygnaly zewnetrzne?...
??
Dynamika karty to nie większa głośność (bezwzględna) a "głąbsza cisza", bo to z grubsza stosunek jednego do drugiego. Maksymalny sygnał wyjściowe (np. w przypadku czystej sinusoidy) jest w kartach standardem. Karty o większej dynamice dają lepsze rezultaty przy nagrywaniu sygnałów bardzo słabych lub odtwarzaniu utworów (sygnałów) bardzo zróżnicowanych dynamicznie i skompresowanych. 100 dB jest już OK. (cd to ok 80 dB).

marceli-szpak

Post autor: marceli-szpak » wtorek 30 paź 2007, 12:21

nie dziwie się czemu MB i kilka innych osób przestało się udzielać na forum, bądź robią to sporadycznie...
...
no to faktycznie swietna odpowiedz na pytanie. zrozum ze cos co dla ciebie jest oczywiste dla innych moze byc totalnie niezrozumialym. zadajac to pytanie przyznaje sie do niewiedzy. czy ty wyssales ta wiedze z mlekiem matki? czy moze tez kiedys zadales komus takie pytanie?

marceli-szpak

Post autor: marceli-szpak » wtorek 30 paź 2007, 12:27

i jeszcze zacytuje moze twoje slowa z twojej wypowiedzi o "srubce":

"...Wstyd kolego to na własne życzenie robić z siebie wała... co to znaczy? czy robie z siebie wała pytając o rzeczy o ktorych nie mam pojecia? a pytam tylko dlatego ze wiem ze sa tu ludzie ktorzy w tej materii znaja sie lepiej ode mnie? "

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 30 paź 2007, 12:41

KROTKO:

- karta NIE MA wpływu na mixdown
- wyjatakmi sa karty DSP ktore wspomagaja procesor glowny - ale obsluguja one tylko SPECJALNIE dla nich napisane pluginy
- wewnetrzne procesory kart "multimedialnych" sa przy pro-audio NIECZYNNE i BEZUZYTECZNE

a powiem tak, niestety NIE DA się zacząć robić czegoś nie znając najbardziej podstawowych podstaw, a tych z kolei NIE DA się nauczyć pytają tutaj.
Trzeba czytać, czytać setki arytkułów, książek, publikacji itp. Bo niesgtety zadane po raz n-ty pytanie na poziomie "czy jak zmienię w mojej pralce szybę z przodu na ciemną to kolory ubrań będą mniej blade po praniu?" nic nie da - bo bez postaw nawet fachowa odpowiedź nie zostanie zrozumiana.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » wtorek 30 paź 2007, 17:48

Trzeba czytać, czytać setki arytkułów, książek, publikacji itp. Bo niesgtety zadane po raz n-ty pytanie na poziomie "czy jak zmienię w mojej pralce szybę z przodu na ciemną to kolory ubrań będą mniej blade po praniu?" nic nie da - bo bez postaw nawet fachowa odpowiedź nie zostanie zrozumiana.
...

Szkudnik, swietnie to ujales. Jak zadko, pelna zgodnosc.

Marceli-szpak: musisz nauczyc sie i zrozumiec absolutne podstawy zeby moc zadawac pytania.
Powodzenia.

marceli-szpak

Post autor: marceli-szpak » wtorek 30 paź 2007, 19:26

postaram sie :) po prostu rozmawiajac ostatnio z kolega uslyszalem dokladnie przeciwna teorie. robieniem muzyki zajmuje sie od dlugiego czasu ale mam konkretne braki wlasnie w podstawach teoretycznych do czego sie przyznaje i na biezaco staram sie to nadrabiac.

dzieki za wyrozumialosc bo domyslam sie ze musi byc upierdliwe odpowiadanie wciaz na te same pytania

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » wtorek 30 paź 2007, 21:23

Marceli-szpak, muszę przyznać, że Twoja ostatnia wypowiedź zrobiła na mnie wrażenie. Najczęstrzą tu reakcją "atakowanego" jest ... awantura.
Gratuluję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » wtorek 30 paź 2007, 21:26

atak to tutejsza specjalność
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

ODPOWIEDZ