MXL 990 + ESI MAYA 44 + SM TB 101 - będzie dobrze działać?
.........właśnie najśmieszniejsze jest to, że mam nową mayę i MXL mi razem z nią nie działa, tylko raz udało mi się nagrać czysto kilka sekund, a później to już karta się spaliła, wymienili mi ją, ale powiedzieli, że ten mikrofon nie może działać na tej karcie...
Może działać jak najbardziej, ale trzeba użyć odpowiedniego kabla XLR>jack symetrycznego! Ty najprawdopodobniej użyłeś kabla niesymetrycznego, tzn z jack'iem mono i wtedy karta rzeczywiście się pali.
Czy będzie działać? Owszem tak, ale MXL 990 plus tania lampa ...... ładnie to to grać nie będzie....
bo to zlom nie karta - nigdy jej nikomu nie polecalem.....ze wzgledu na porazke z tym pseudo phantomem.....
no ale gdy pali sie od innego kabla to juz tragiczny zlom.....
Może działać jak najbardziej, ale trzeba użyć odpowiedniego kabla XLR>jack symetrycznego! Ty najprawdopodobniej użyłeś kabla niesymetrycznego, tzn z jack'iem mono i wtedy karta rzeczywiście się pali.
Czy będzie działać? Owszem tak, ale MXL 990 plus tania lampa ...... ładnie to to grać nie będzie....
bo to zlom nie karta - nigdy jej nikomu nie polecalem.....ze wzgledu na porazke z tym pseudo phantomem.....
no ale gdy pali sie od innego kabla to juz tragiczny zlom.....
Re: MXL 990 + ESI MAYA 44 + SM TB 101 - będzie dobrze działać?
kurde to co ja mam teraz zrobić, kupiłem taki zestaw MXL 990 + MAYA 44, bo wszelkie opisy wskazywały na to, że wszystko będzie cacy...no a też nie chciałem wydać horrendalnie dużej kasy bo nie urządzam jakiegoś studia, tylko szukam po prostu sprzętu, który umożliwi mi w miarę przyzwoitą jakość...mikrofonu i karty już nie mogę oddać, a z kolei dopłacać do przedwzmacniacza też mi się nie uśmiecha...jednak najważniejsze jest oczywiście żeby móc nagrywać...tak więc jak to w końcu jest z tym sprzętem, da się to tak podłączyć, żeby działo ? bo sprawdziłem i faktycznie karta spaliła się na kablu MONO...będzie to rzeczywiscie działać na tym symetrycznym kablu stereo ? powiedzmy, że jakość nie musi powalać, najwyżej kiedyś dokupię przedwzmacniacz...ale co zrobić teraz z tymi dwiema rzeczami, żeby zaczęły wreszcie funkcjonować ?
PS. Dzięki za dotychczasową pomoc, jednak niestety cały czas jestem w wielkiej dezorientacji :/
PS. Dzięki za dotychczasową pomoc, jednak niestety cały czas jestem w wielkiej dezorientacji :/
Chyba tez Cie załamię ale ten mikrofon to pomyłka i ta karta to też pomyłka... Mikrofon brzmi okropnie! Podbija jeszcze bardziej sybilanty niż Studio Project B1 a w dodatku brzmi papierowo i jakos tak sucho ... Upchaj to komuś albo schowaj głęboko do szuflady bo nic konkretnego z tego nie wyciśniesz... Uskładaj troche kasy i kup cos przyzwoitego bo co Ci da kupno dobrego przedwzmacniacza skoro mikrofon jest o d..e rozbić?
A jak nie masz chwilowo innego wyjścia, to poszukaj symetrycznego kabla XLR>jack i wtedy będzie działać. Np. coś takiego.
... pokaż mi karte preamp lub stół przy ktorym po zwarciu phantoma sie on nie spali
A dlaczego stół miałby się spalić ? Zasilanie Phantom jest ograniczone rezystorami kilkuomowymi
A dlaczego stół miałby się spalić ? Zasilanie Phantom jest ograniczone rezystorami kilkuomowymi
...tia kilkukilo....
------------------------------
Koledzy mogłby ktoś z was napisać/zrobic schemat podłączenia kabla
JACK <-> XLR na maya 44 z phantomem, żeby się nie spaliła karta czy mikrofon?
Będe bardzo wdzięczny, bo chce zrobić połączenie a nie chce mi się kupować nowego. POzdrawiam.
Ech, taki domowy muzyk, bo raczej nie mam czasu na zajmowanie się tym. Pozdrawiam wszystkich.
Witam.
Mam Maye 44 i po przeczytaniu wyżej postów wymiękłem,zmieniać karty nie będę bo na moje potrzeby mi wystarcza ale:
1 .Pali się tylko przy użyciu phantoma i kabla mono.?
2. Przy użuciu kabla mono w linii. ?
3. Dlaczego Zbynia nazwał pseudo phantom ma jakieś wady?
4. Dołączam się do Niuniusia proszę o shemat JACK <-> XLR na maya 44 z phantomem.
Dzięki i pozdro...
Mam Maye 44 i po przeczytaniu wyżej postów wymiękłem,zmieniać karty nie będę bo na moje potrzeby mi wystarcza ale:
1 .Pali się tylko przy użyciu phantoma i kabla mono.?
2. Przy użuciu kabla mono w linii. ?
3. Dlaczego Zbynia nazwał pseudo phantom ma jakieś wady?
4. Dołączam się do Niuniusia proszę o shemat JACK <-> XLR na maya 44 z phantomem.
Dzięki i pozdro...
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady
bo im nizsze zasilanie phantom tym nizsza dynamika i wyzsze szumy - dlatego standart to 48V....
pozatym co komu po takim phantomie skoro mozna momentalnie upalic karte?
pozatym co komu po takim phantomie skoro mozna momentalnie upalic karte?
co do schematu to sciagnijcie jakas instrukcje miksera behringera - tam sa schematy rozrysowane