Win XP i kilka kont - czy to ma sens?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
KAFEL
Re: Win XP i kilka kont - czy to ma sens?

Post autor: KAFEL » piątek 17 sie 2007, 19:45

Ludziska, system może być zainstalowany jednocześnie tylko na jednym komputerze tylko na jednym dysku. I to nie ma znaczenia czy jest to wersja BOX czy OEM.

- Piotr...
A ja mam jeden legalny Windows XP Pro w jednym komputerze, zdublowany na dwóch partycjach (ale na jednym dysku tak jak napisałeś więc chyba prawidłowo) i obie te instalacje bez problemu zostały aktywowane na stronie Microsoftu, oraz regularnie pobieram z ich poziomu niezbędne aktualizacje on-line. Czy jestem "piratem" A może to kolejna luka w zabezpieczeniach Windowsa ? Czy jest coś na ten temat w licencji ? Jakoś sobie nie przypominam. Na dodatek instrukcje takiego postępowania znależć można na stronach producentów oprogramowania muzycznego w formie poradników. O co chodzi ?

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 17 sie 2007, 20:15

jeden komputer=jeden windows

po kilku aktywacjach telefon do microsoftu

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » piątek 17 sie 2007, 20:31

...jeden komputer=jeden windows

...jeden komputer=jeden windows. Wszystko się zgadza !!!
Właśnie dlatego nie można dokonać kilku aktywacji na różnych komputerach bo system rejestracji dokładnie rozpoznaje konfigurację sprzętową. Telefon trzeba wykonać kiedy zmienimy w s[posób znaczący konfigurację PC i system uzna to za próbę aktywacji na drugim, innym PC.
Może ktoś z Was wyjaśni prawny aspekt sprawy ?

Pietro

Post autor: Pietro » piątek 17 sie 2007, 20:37

......jeden komputer=jeden windows

...jeden komputer=jeden windows. Wszystko się zgadza !!!

132. Jak to jest z licencją na Windows XP w przypadku zainstalowania dwóch takich samych systemów na jednym komputerze? Windows jest legalny, chciałbym po prostu mieć drugi na drugiej partycji na wypadek jakiejś awarii jednej z kopii.

Zgodnie treścią umowy licencyjnej dołączanej do Windows XP Licencjobiorca może instalować, używać, uzyskiwać dostęp, wyświetlać i uruchamiać tylko jedną kopię oprogramowania na komputerze. Zatem instalacja dwóch Windows XP na jednym komputerze na różnych partycjach będzie naruszeniem warunków licencji. Takiej instalacji nie można również uznać za sporządzenie kopii zapasowej programu.

Cytat ze strony lhttp://www.komputerswiat.pl/faq/014-faq-problemy_prawne.html

- Piotr

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » piątek 17 sie 2007, 20:59

- Piotr...
Jasne, rozumiem. Zgadza się. Łamię warunki licencj. Ilu legalnych posiadaczy Windowsa już skazano za łamanie tego prawa ? To tak jak z dzieleniem Neostrady wśród sąsiadów. Zapłacone - zakazane - wykonane.
Teraz rozumiem dlaczego tak swobodnie producenci oprogramowania muzycznego doradzają użytkownikom podwójną instalację (bez informacji o konieczności zakupu nowego systemu).
Jakieś 2 miesiące temu dzwoniłem jako świeży posiadacz upgradu Komplete 4 do supportu Native Instruments i dla nich oczywiste było to że mam osobną partycję na audio. Wielu z Was pracuje w ten sposób. A ilu z Was ma zakupiony drugi system na ten sam komputer specjalnie do muzyki ?

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » piątek 17 sie 2007, 21:17

bylo juz niedawno na ten temat przeciez - nawet bodajze p.Dobrski sie wypowiadal

jeszcze 2-3 lata temu bylo to legalne, ale od niedawna juz nie jest, tzn Microsoft wprowadzil ograniczenie do licencji. czy sie to komus podoba czy nie ;)

a konta uzytkownikow w Windows maja sens tylko jesli masz np inny wyglad/rozdzielczosc pulpitu do audio a inna do "biurowych", inne ikony na pulpicie(skroty do programow) itp. Mozna tez sobie zroznicowac uslugi uruchamiane na starcie

z bezpieczenstwem i zasyfieniem systemu nie ma to nic wspolnego
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » piątek 17 sie 2007, 21:22

jeszcze 2-3 lata temu bylo to legalne, ale od niedawna juz nie jest, tzn Microsoft wprowadzil ograniczenie do licencji. czy sie to komus podoba czy nie ;)
------------------------------------------------------------------------------------
O kurcze faktycznie, system instalowałem 3 lata temu i nie dostałem żadnego maila od Bila że coś zmienił w naszej umowie

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 17 sie 2007, 21:25

...

- Piotr...
Jasne, rozumiem. Zgadza się. Łamię warunki licencji. A ilu z Was ma zakupiony drugi system na ten sam komputer specjalnie do muzyki ?
...

Ja mam tylko jeden system zakupiony, ale używam go podwójnie i na pewno nie przestanę. Taki sposób licencjonowania uważam za przegięcie pały, typowe dla Microsoftu. Jest przecież oczywiste, że używam tylko jednego sytemu jednocześnie, do tego oba są zainstalowane na tym samym komputerze. I żadnych wyrzutów sumienia. Jestem przeciwnikiem piractwa, wszystkie programy mam legalne, ale drugiego Windowsa na pewno nie kupię.

Zresztą, nie wiem czy wiecie, ale jeżeli wykonacie kopię bezpieczeństwa partycji systemowej oprogramowaniem typu Acronis czy Ghost, i ta kopia spoczywa na innym dysku, to również jest to złamanie licencji - na taką kopię trzeba mieć osobną licencję! Oczywiście to samo tyczy się maszyn wirtualnych (Virtual PC czy VMWare) - na każdą maszynę osobna licencja na system. W sumie nie dziwię się że piractwo jest tak powszechne, chytry dwa razy traci jak mówi przysłowie...

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 17 sie 2007, 21:35

i badz tu legalny jak chca cie wyd....w pupe......

dlatego pirat ma zawsze lepiej...

niestety studio czy firma to tez odpowiednie wymagania........

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » piątek 17 sie 2007, 22:30

A ja polecam rozwiązanie z wirtualizacją: instalacja golutkiego Windows XP, do tego wszystkie łatki i poprawki i nic więcej. Żadnego antywirusa etc. Na tym VirtualPC z drugim Windowsem - i na nim cała reszta czyli jakiś tam MS/Open Office, antywirus, firewall. Albo lepiej - którąś z dystrybucji Linuxa ; z przeglądarką, firewallem, pocztą. Zdecydowanie najbezpieczniejsze rozwiązanie, przy czym bez śmiecenia w głównym systemie. Problemem mogą być gry czy jak w przypadku bodajże VirtualPC 2007 dostęp do USB, ale zawsze mozna wymieniać pliki przez "sieć" - czyli z wirtualnego do rzeczywistego.

Jacek

ODPOWIEDZ