...Ale w parametrach sprzętu zawsze się podaje jedną liczbę... rzeczywistą. Czy to jest moduł "prawdziwej" impedancji? I dlaczego to jest jedna liczba, skoro impedancja zależy od częstości? Czy można przyjąć, że w paśmie przenoszenia danego urządzenia impedancja jest z dobrym przybliżeniem stała?...
W danych sprzętu (głośników) podaje się jedną liczbę np: 4, 6 lub 8 Ohm, która jest wartością minimum jaką osiąga krzywa modułu impedancji. Niekoniecznie wypada to dla 400Hz...może być bardzo różnie, a na dodatek podaje się te liczby "w zaokrągleniu" do pełnych 2, 4, 6 czy 8 Ohm mimo, że to prawie nigdy nie jest dokładnie tyle....
Nie jest to minimum - niektóre zestawy teoretycznie 4-ro omowe potrafią mieć minimum modułu impedancji rzędu 2 omów albo i mniej...
Rezystancja, impedancja, induktancja, konduktancja
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
Re: Rezystancja, impedancja, induktancja, konduktancja
Nie jest to minimum - niektóre zestawy teoretycznie 4-ro omowe potrafią mieć minimum modułu impedancji rzędu 2 omów albo i mniej......
To co podaje producent jako impedancję znamionową to jedno, a to co wynika z pomiaru to drugie. Uczciwy producent poda wartość najbliższą standardowym 2,4,6,8 Ohm, opierając się na minimum modułu impedancji.
To co podaje producent jako impedancję znamionową to jedno, a to co wynika z pomiaru to drugie. Uczciwy producent poda wartość najbliższą standardowym 2,4,6,8 Ohm, opierając się na minimum modułu impedancji.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
mytnik: podstawy elektrotechniki, najlepiej jakieś wydanie z roku od 70 w dół
Czy możesz coś polecić?
Sroka: Cos nie tak z twoią wyszukiwarka.
Wikipedia to było pierwsze miejsce gdzie szukałem. Może ta definicja jest oczywista, ale ja spędziłem pół dnia podążając za linkami, szukają definicji kolejnych, nowych terminów... i po jakimś czasie się zagubiłem.
I nie będę ukrywał, że mając leniwą naturę w takich okolicznościach człowiek dochodzi do wniosku, że musi być jakieś opracowanie które opisuje te rzeczy kolejno od podstaw. Tak abym mógł to pojąć tak po prostu - bez zgadywania, domyślania się i upewniania się w kilku miejscach, że daną definicję dobrze zrozumiałem.
Dzięki za odpowiedzi!
Czy możesz coś polecić?
Sroka: Cos nie tak z twoią wyszukiwarka.
Wikipedia to było pierwsze miejsce gdzie szukałem. Może ta definicja jest oczywista, ale ja spędziłem pół dnia podążając za linkami, szukają definicji kolejnych, nowych terminów... i po jakimś czasie się zagubiłem.
I nie będę ukrywał, że mając leniwą naturę w takich okolicznościach człowiek dochodzi do wniosku, że musi być jakieś opracowanie które opisuje te rzeczy kolejno od podstaw. Tak abym mógł to pojąć tak po prostu - bez zgadywania, domyślania się i upewniania się w kilku miejscach, że daną definicję dobrze zrozumiałem.
Dzięki za odpowiedzi!
Dzięki za odpowiedzi!...
Spoko jest tam wiele definicji nie tylko z tej dziedziny.
Pozdrawiam, Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!
W danych sprzętu (głośników) podaje się jedną liczbę np: 4, 6 lub 8 Ohm, która jest wartością minimum jaką osiąga krzywa modułu impedancji. Niekoniecznie wypada to dla 400Hz...może być bardzo różnie, a na dodatek podaje się te liczby "w zaokrągleniu" do pełnych 2, 4, 6 czy 8 Ohm mimo, że to prawie nigdy nie jest dokładnie tyle....
ok, a jak to jest w przypadku urządzeń takich jak preampy, miksery, czy pickupy do gitary. czy podana przez producenta wartość impedancji to też wartość w minimum?
ok, a jak to jest w przypadku urządzeń takich jak preampy, miksery, czy pickupy do gitary. czy podana przez producenta wartość impedancji to też wartość w minimum?