Sonar + E-mu 0404

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
patyk
Re: Sonar + E-mu 0404

Post autor: patyk » czwartek 09 paź 2008, 00:12

...asio laczy sie bezposrednio z karta pozwalajac na bardzo niskie opoznienia(latencje)
choc sonar dzialal swietne na wdm...
Dzeki, skoro wszystko jednoostawi konfiguracje ze sterami wdm, ale jesli pojawiż jakiweś perobelny z latencją, z zaowieszaniem albo trzaskanie, to zminenie i dam zanać na forum.
a

pedzel

Post autor: pedzel » czwartek 09 paź 2008, 01:06

...asio laczy sie bezposrednio z karta pozwalajac na bardzo niskie opoznienia(latencje)
Witam !
"Podłącze" sie juz tutaj chodzi mi o to czy jesli całą sesje robiłem na ASIO i gdy przejde na wspomniany wdm... to czy z sesją nagraną nie będzie żadnych problemów
Pytam gdyz zauważyłem ze na ustawieniu WDM..karta lepiej sie sprawuje (program to Sonar 7 karta RME ff800 )
Prosze odp.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 09 paź 2008, 08:57

karta potrrzebna sesji jest tylko i wylacznie do dania glosu
mozesz jej nie miec a i tak sesja bedzie dzialac jak nalezy

Awatar użytkownika
patyk

Post autor: patyk » piątek 10 paź 2008, 00:54

...karta potrrzebna sesji jest tylko i wylacznie do dania glosu
mozesz jej nie miec a i tak sesja bedzie dzialac jak nalezy...
No niekoniecznie. Bo jak w output urządzeniu grającym (np multimedialny imnstrumrnt, odtwarzany w sekwencerze) będzie ustawione out na koanał ASIO (1/2) lub (3/40 ITD), albo jeśli jeszcze wylączymy z wirtual;nrgo miksera strap z tym tym kanalem, na który muza jesrt odtwarzana - to bedzie kupa a nie muzyka. Oczywiście dotyczcy to midi i grania na instr. virtualnych przez ASIO

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 10 paź 2008, 09:06

czytaj uwaznie - nie wazne co ustawisz to albo zagra albo nie- karta muzyczna wogole nie jest potrzebna by uruchomic sesje(chyba ze korzystasz z procesorow pokladowych ale w takim wypadku dostaniesz komunikat o niemoznosci zaladowania i jedziesz dalej)

nie wazne co bedzie w wysylkach - poprostu nie zagra ale bedzie dzialac - eksport mozna sobie zrobic chociazby

Awatar użytkownika
patyk

Post autor: patyk » piątek 10 paź 2008, 10:03

...czytaj uwaznie - nie wazne co ustawisz to albo zagra albo nie- karta muzyczna wogole nie jest potrzebna by uruchomic sesje(chyba ze korzystasz z procesorow pokladowych ale w takim wypadku dostaniesz komunikat o niemoznosci zaladowania i jedziesz dalej)

nie wazne co bedzie w wysylkach - poprostu nie zagra ale bedzie dzialac - eksport mozna sobie zrobic chociazby...
No tak. Rozumiem. przepraszam zle sie wyrazilem. Chodziło mi o to, że jęsli ktos pracował na sesji, gdzie w ogole nie uzywał stripów asio a tylko wave (bo jak rozumiem to wystarczy do pracy na sterowniku WDM) to na tej sesji nie usłyszy instrumentów, które w sekwencerze mają ustawione wyjście asio. I na odwrót, ale sesja oczywiscie bedzie działać.

Awatar użytkownika
patyk

Post autor: patyk » piątek 10 paź 2008, 10:08

......asio laczy sie bezposrednio z karta pozwalajac na bardzo niskie opoznienia(latencje)
Witam !
"Podłącze" sie juz tutaj chodzi mi o to czy jesli całą sesje robiłem na ASIO i gdy przejde na wspomniany wdm... to czy z sesją nagraną nie będzie żadnych problemów
Pytam gdyz zauważyłem ze na ustawieniu WDM..karta lepiej sie sprawuje (program to Sonar 7 karta RME ff800 )
Prosze odp....
A pod jakim wzgledem lepiej się sprawuje na WDM niż na ASIO. Pytam, bo nie znam sie na tym i nie wiem czego lepiej używać. Rozumiem, że tylko na asio jest możliwość direct monitoringu. ale czy są jeszcze jakieś inne różnice, o których warto wiedzieć?
Ja akurat uzywam E-mu0404, nie wiem, czy to zależy od rodzaju karty.

pedzel

Post autor: pedzel » piątek 10 paź 2008, 11:27

Witam !
Prosze odp....
A pod jakim wzgledem lepiej się sprawuje na WDM niż na ASIO. Pytam, bo nie znam sie na tym i nie wiem czego lepiej używać. Rozumiem, że tylko na asio jest możliwość direct monitoringu. ale czy są jeszcze jakieś inne różnice, o których warto wiedzieć?
Ja akurat uzywam E-mu0404, nie wiem, czy to zależy od rodzaju karty....
Witam!
Mam mniejsze obciazenie procesora mniej dropi pomimo takich samych ustawieniach

ODPOWIEDZ