Monitory do kompletu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
dejote
Re: Monitory do kompletu

Post autor: dejote » wtorek 18 lip 2006, 20:28

...Monitory to hiperważny element przy masteringu (nie wiem czy wogóle masz zamiar się tym zajmować !?), przy nagrywaniu i miksowaniu można sobie je podarować.
A to ciekawa teoria... ...
Ba, o tyle ciekawa że masteringowcy żadko korzystają z monitorów. Jak już to z odsłuchów dalekiego pola :]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
OYCIECPIOTR

Post autor: OYCIECPIOTR » wtorek 18 lip 2006, 20:35

...Posiadam już Mikrofon AKG Percetion 200, słuchawki AKG K 271 Studio, karte dźwiękową Echomie Midi, przedwzmacniacz mikrofonowy Art Tube Mp Project i komputer nówka zkompletowany szukam jeszcze monitorów odsłuchowych. czy dodalibyscie jeszcze coś? czy ten cały sprzed + monitory to wystarczający sprzet do nagrywania w "domowym" studio? czekam...
Za wyjątkiem mikrofonu i przedwzmacniacza mamy ten sam zestaw. Na
AKG K 271 Studio troszeczkę się zawiodłem jeśli chodzi o bas - nie słychać na nich pewnej częstotliwości wokali i syntetycznych basów, która dudni potem na normalnym odsłuchu (np. na WIEŻY). Tak na oko od 110 do 150 Hz. Co gorsze, na nEarach 5 też tego nie słychać. Na samych słuchawkach nie mogę też sensownie ocenić brzmienia PODa i VSTi. Na Twoim miejscu zacząłbym odkładać na dobre monitory. I to takie od 3 tysiaczków w górę. To się nazywa inwestycja w przyszłość. Oczywiście i takie do 2 tysięcy będą lepsze, niż tylko słuchawki i wieża. Wierzę, że powierzyłem Ci kilka wiarygodnych rad, bo, wierz mi, sam to przechodziłem
co uwierzytelnia moje zwierzenia.

Pozdrawiam
OPe.
[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 19 lip 2006, 00:03

tak sie zastanawiam czy niektorzy probuja robic z siebie idiotow czy nimi sa.......

domowe studio...na co mu odsluch za 4k?

na co mu super sluchawki bo akurat akg maja za malo basu?kto bedzie na nich miksowal?

odsluch kup - polecam cos z subem choc sa osoby ktore mowia ze nie - ale w domu?w kompletnie pewnie nieprzygotowanym pomieszczeniu?tylko sub bo bedziesz slyszal kiedy przewalasz bas.......
no i nie musi to byc super moc

mysle ze bluesky cie zadowoli

Awatar użytkownika
OYCIECPIOTR

Post autor: OYCIECPIOTR » środa 19 lip 2006, 07:36

...tak sie zastanawiam czy niektorzy probuja robic z siebie idiotow czy nimi sa.......
pamiętaj, że idioci teraz robią karierę...

domowe studio...na co mu odsluch za 4k?
człowiek się rozwija, za kilka lat może zechcieć kupić lepszy odsłuch. Sam to przechodziłem z mikrofonami, PODami, przedwzmacniaczami, kartami, softem, syntezatorami i w przyszłości, jak Bóg da, monitorami. Im więcej umiesz, tym więcej słyszysz, im więcej słyszysz, tym bardziej się wkurzasz, gdy coś nie brzmi. Dążenie do robienia czegoś lepiej nie jest idiotyzmem. Przynajmniej dla mnie.

na co mu super sluchawki bo akurat akg maja za malo basu?kto bedzie na nich miksowal?
ej, czytaj ze zrozumieniem. Nie pisałem, żeby kupował droższe słuchawki. AKG K271 są świetne w tym, do czego służą - usłyszysz na nich szczegóły.
Ale nie nadają się do oceny barwy instrumentów, a to przecież początek miksu. No bo inaczej jest tak - wybierasz jakiś preset z PODa, na słuchawkach urywa łeb, a potem, słuchając na głośnikach, robisz wielkie gały: CO TO JEST?! To nie tak brzmiało... A jeśli Mr. Abbas.Jr nie będzie miał innego odsłuchu, oprócz słuchawek i wieży, to już na samym początku, przy doborze barw poszczególnych ścieżek, będzie oszukiwany.
Kwestia adaptacji akustycznej to zupełnie odmienna sprawa, ale zestawik multimedialny w dudniącym pokoju zagra jeszcze bardziej kłamliwie, więc jakąś adaptację i tak trzeba zrobić.

mysle ze bluesky cie zadowoli...
na przykład, na forum jest cała masa propozycji od 1500 do 4000. Ja kiedyś wybrałem nEary, kosztowały 1700 PLN, dziś schodzą poniżej 1000. Mogłem poczekać, kurde, mogłem... Dzisiaj miałbym już spokojnie na tańsze Geneleki, czy ADAMy...

Tu chodzi o głos rozsądku a nie o podwórkowe porady w stylu, po co ci AKAI, ja w wannie robię bitboxa i jest taniej.

[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » środa 19 lip 2006, 17:04

wychodzac z załozenia, ze jak ma sie domowe studio to nie warto kupywac dobrego sprzetu, to ludzie zaczeli by sie cofac. Bo ja wole kupic lepszy sprzet pozbierac na niuego dluzej, bo mam wieksze mozliwosci i lepsze brzmienie. A domowe studio zawsze moze sie zmienic w studio profesjonalne.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

ODPOWIEDZ