Cubase LE

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
osisko
Re: Cubase LE

Post autor: osisko » niedziela 28 maja 2006, 21:10

witam

tabelka porownawcza cubuasow nie podaje wszystkich roznic pomiedzy wersjami, lecz tylko te najbardziej ewidentne, nie ma na przyklad tego, iz mixdown audio mozemy zrobic w formacie aiff a nie wave, czy tez brak mozliwosci regulacji gain wejscia sygnalu audio, co moze byc czesto klopotliwe...ale to tak na marginesie, do zadan podstawowych, absolutnie jest wystarczajacy no i przede wszystkim "etycznie wlasciwy" :D

pozdrawiam
www.osa-project.com

Awatar użytkownika
Damian2

Post autor: Damian2 » niedziela 28 maja 2006, 21:56

...nie ma na przyklad tego, iz mixdown audio mozemy zrobic w formacie aiff a nie wave...

eee, no to tu mnie zmartwiłeś:(

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 28 maja 2006, 22:26

eee, no to tu mnie zmartwiłeś:(...

E tam, kup już sobie to Emu, ale zamiast kulawej i "darmowej" kobyły zainstaluj sobie choćby to: REAPER.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
osisko

Post autor: osisko » niedziela 28 maja 2006, 22:39

...eee, no to tu mnie zmartwiłeś:(...

E tam, kup już sobie to Emu, ale zamiast kulawej i "darmowej" kobyły zainstaluj sobie choćby to: REAPER.

...

poza tym konwersja do dowolnego formatu zajmuje doslownie chwilke, a softu do tego (free) sa cale tony... wieksze zmartwienie to sytuacja, gdy masz niski poziom na wejsciu, mixera nie posiadasz, a zrodlo odkrecone na max...
www.osa-project.com

Awatar użytkownika
Damian2

Post autor: Damian2 » niedziela 28 maja 2006, 22:55

poza tym konwersja do dowolnego formatu zajmuje doslownie chwilke, a softu do tego (free) sa cale tony... wieksze zmartwienie to sytuacja, gdy masz niski poziom na wejsciu, mixera nie posiadasz, a zrodlo odkrecone na max......

mikser posiadam:) stoi w kuchni. czasem robię sobie koktajl. konwersja nie wchodzi w grę jeśli chcę takie tracki dobrze brzmiące gdzieś zanieść żeby z tym coś zrobić. Nie wiem jak tam ten aiff się ma do wava ale pewnie nijak... i jakość siada.

Awatar użytkownika
osisko

Post autor: osisko » niedziela 28 maja 2006, 23:09

mikser posiadam:) stoi w kuchni. czasem robię sobie koktajl. konwersja nie wchodzi w grę jeśli chcę takie tracki dobrze brzmiące gdzieś zanieść żeby z tym coś zrobić. Nie wiem jak tam ten aiff się ma do wava ale pewnie nijak... i jakość siada....

aiff do wava ma sie calkiem dobrze ....

i nawet mucha nie siada...

www.google.pl
www.osa-project.com

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 28 maja 2006, 23:54

...Wydaje mi sie ze ma inny enginee niz Wiekszy Bracia. Chyba z SX1 czyli slabo. Nie ma tylu pluginow, zaawansowanych opcji (time warp etc), brak lub ograniczone nutki.

[...]

Ja mam SL a i tak staram sie chodzic na sumowanie gdzie indziej. Nie mowiac o masteringu...

Oj kolego, wypisujesz androny. Nie ma żadnej różnicy w sumowaniu śladów nie tylko pomiędzy różnymi wersjami Cubase, ale także pomiędzy Cubase i wszystkimi innymi programami DAW. Temat był wielokrotnie wałkowany, sprawa zweryfikowana eksperymentalnie, a wyniki opublikowane w solidnym raporcie Maćka Dobrskiego. Odsyłam do wyszukiwarki i numerów archiwalnych EiS.

Przy okazji: czym jest dla Ciebie "engine" Cubase i jak mierzysz jego jakość, skoro SX1 to "słabo"? Liczbą wtyczek dostarczanych z programem???

Czy to nie najwyższa pora dobrze się zastanowić nad sensownością zasłyszanych mitów?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 29 maja 2006, 00:07

......Wydaje mi sie ze ma inny enginee niz Wiekszy Bracia. Chyba z SX1 czyli slabo. Nie ma tylu pluginow, zaawansowanych opcji (time warp etc), brak lub ograniczone nutki.

[...]

Ja mam SL a i tak staram sie chodzic na sumowanie gdzie indziej. Nie mowiac o masteringu...

Oj kolego, wypisujesz androny. Nie ma żadnej różnicy w sumowaniu śladów nie tylko pomiędzy różnymi wersjami Cubase, ale także pomiędzy Cubase i wszystkimi innymi programami DAW. Temat był wielokrotnie wałkowany, sprawa zweryfikowana eksperymentalnie, a wyniki opublikowane w solidnym raporcie Maćka Dobrskiego. Odsyłam do wyszukiwarki i numerów archiwalnych EiS.

Przy okazji: czym jest dla Ciebie "engine" Cubase i jak mierzysz jego jakość, skoro SX1 to "słabo"? Liczbą wtyczek dostarczanych z programem???

Czy to nie najwyższa pora dobrze się zastanowić nad sensownością zasłyszanych mitów?...

Drogi MB - mam oba Cubase - SE dostalem do karty EMU1212m - SL doszedl pozniej.

Porownywalem (ok.wakacji czyli rok temu) mixdown jednego i drugiego na sluchawkach ktore znalem.

Instrumenty na SE byly nieco sklejone i dzwiek byl mniej przyjemny.

Sprawdz to kiedys sam. Faktem jest ze podczas masteringu (asysty na razie) jednej z plyt papieskich, wylowilem to charakterystyczne brzmienie starego Cubase

Temat z ciekawosci zglebie.

Artykul o ktorym wspominasz czytalem, wtyczek ukrytych nie zauwazylem ;)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 29 maja 2006, 00:43

sil brak bo pozno ale poczytalem i wyniklo ze LE ktore mialem oparte bylo (byc moze) na engine z sx1 (mimo ze sprzedawane bylo i rozpowszechniane juz gdy po rynku chodzilo sx2 - od kiedy na rynku jest SE\\LE 3 nie wiem - ale to nie ono raczej jest rozpowszechniane z hardware)

a SX2 ma:

.... Improvements such as the new VST audio engine with 32-bit floating point audio resolution.... co pochodzi ze strony http://www.centrmus.com.hk/products_detail.asp?view=detail&pid=450

a na stronie http://www.audiomidi.com/aboutus/reviews/ripes_cubasesx.cfm

stoi napisane:

....Cubase SX also has a new audio mixer that is creatively called the "adaptive track mixer". Steinberg created a new 32-bit floating-point mixer for SX. This mixer is supposed to have pristine audio quality and solve some of the problems found in other digital audio mixers. I performed a number of listening tests to see how the mixer sounded. The new mixer does seem....

Ja nie wiem czy to o to chodzi - gdyz nie jestem inzynierem/programistom, ale pamietam opinie jedneg oz praktykow-realizatorow (sprzed 2 dni-kiedy to pierwszy raz zobaczylem EXCELL w studio, ktory okazal sie byc systemem Soundscape albo cos w ten desen :P )

3 lata temu rozgladal sie za DAW do studia i przesluchiwal Cubase (wtedy SX1) oraz Nuendo (ktore-nie wiem). Nie pracowal wczesniej na Steinbergach, wiec nie sugerowal sie. Mowi ze Nuendo brzmialo lepiej. Ostatecznie przeszedl na tego Excella, ale opinie zachowal do dzis.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 29 maja 2006, 00:54

Uprzejmie Cię informuję, że miksowanie w rozdzielczości 32-bitowej pojawiło się w Cubase w wersji VST32 (5.0) i od tamtego czasu nie nastąpiła ŻADNA zmiana w tym, co jest sercem procesu: ZWYKłYM DODAWANIU. Naprawdę, bądź łaskaw zrobić identyczny miks w obu wersjach programu, co do których twierdzisz, że brzmią inaczej. Załaduj ten dwa miksy do edytora i odejmij od siebie.

Ja to zrobiłem. Wynik: ZERO. Koniec dyskusji.

ODPOWIEDZ