Co to jest latencja?
...Moim zdaniem porzadna karta (co nie oznacza droga!), przyzwoicie skonfigurowany komputer na w miare nowoczesnych komponentach w zupelnosci wystarcza do duzych domowych projektow.
Jacek...
Hmm... a wg Ciebie porzadna karta (co nie oznacza droga) to.... ?
dzieki
hubi...
To z pewnoscia nie karty, ktore sa mniej lub bardziej udanymi klonami Sound Blastera. Zasadnicza roznica miedzy karta audio, a multimedialna to jej przeznaczenie i w zwiazku z tym, odpowiednio przygotowane oprogramowanie, w tym sterowniki. Za standard w kartach audio uwaza sie dostarczenie sterownikow ASIO/GSIF/WDM, te ostatnie oraz ASIO pozwalajace zejsc z latencja ponizej 10ms. Oczywiscie sterownik powinien pracowac mozliwie najwydajniej. Do celow kompletnie amatorskich - zabawy, karty Creative'a sa w zupelnosci wystarczajace. Ale skoro nasze forum porusza tematy muzykow i realizatorow, to poprzeczke nalezy postawic nieco wyzej. Nie ma sensu wymieniac, ktora karta, bo ten temat pojawia sie na forum co kilka dni - wystarczy przejrzec starsze posty. Sugeruje zakup karty audio - wlasnie do zastosowan muzycznych, a nie karty dla graczy.
Jacek
Jacek...
Hmm... a wg Ciebie porzadna karta (co nie oznacza droga) to.... ?
dzieki
hubi...
To z pewnoscia nie karty, ktore sa mniej lub bardziej udanymi klonami Sound Blastera. Zasadnicza roznica miedzy karta audio, a multimedialna to jej przeznaczenie i w zwiazku z tym, odpowiednio przygotowane oprogramowanie, w tym sterowniki. Za standard w kartach audio uwaza sie dostarczenie sterownikow ASIO/GSIF/WDM, te ostatnie oraz ASIO pozwalajace zejsc z latencja ponizej 10ms. Oczywiscie sterownik powinien pracowac mozliwie najwydajniej. Do celow kompletnie amatorskich - zabawy, karty Creative'a sa w zupelnosci wystarczajace. Ale skoro nasze forum porusza tematy muzykow i realizatorow, to poprzeczke nalezy postawic nieco wyzej. Nie ma sensu wymieniac, ktora karta, bo ten temat pojawia sie na forum co kilka dni - wystarczy przejrzec starsze posty. Sugeruje zakup karty audio - wlasnie do zastosowan muzycznych, a nie karty dla graczy.
Jacek
Re: Co to jest latencja?
Informacje MIDI pochodzace z grania "na zywo" sa widziane niemalze tak samo. One po prostu wyzwalaja proces generowania dzwieku, a ze ASIO jest procesem podwojnie buforowanym, wiec rzeczywista latencja - czyli to opoznienie waha sie miedzy aktualna wybrana wartoscia a jej dwukrotnoscia. Przyklad - jesli masz ustawione 6ms i przy tych 6ms grasz instrumentem VSTi, to w rzeczywistosci dzwiek pojawia sie miedzy 6 a 12ms. I tu nie zgodze sie z jednym z przedmowcow, ze w live jest do przyjecia. 12ms dla perkusisty grajacego pod metronom jest prawie nie do przyjecia, a lektor czytajacy w bardzo gluchym pomieszczeniu dostanie czkawki

Im szybszy komputer i lepiej napisany sterownik tym ASIO moze zejsc nizej z opoznieniem. Przy kartach typu M-Audio Delta/Audiophile, EgoSys Wamirack/WaveTerminal, RME DIGI i HDSP i komputerze z procesorem okolo 1GHz 6ms nie powinno byc byc problemem. Jesli pojawia sie trzaski (utraty synchronizacji) to mozna na czas nagrania wylaczyc czesc wtyczek/VSTi lub zwiekszyc wspomniany bufor.
Dwa komputery to ciekawe rozwiazanie, ale na pewno taniej jest rozbudowac zestaw. Dwa komputery z dwoma kartami wymagaja odpowiedniego oprogramowania, zeby mialo to sens, dokladnej synchronizacji itd. Pewnym rozwiazaniem jest VST Link - system Steinberga, pozwalajacy na polaczenie dwoch lub wiecej Cubase'ow SX/Nuendo w siec i pelna synchronizacje meidzy nimi, jakkolwiek audio z kazdego ze stanowisk i tak trzeba przetransportowac do komputera centralnego.
Moim zdaniem porzadna karta (co nie oznacza droga!), przyzwoicie skonfigurowany komputer na w miare nowoczesnych komponentach w zupelnosci wystarcza do duzych domowych projektow.
Jacek...
Bardzo uczony wykład jednak mylacy. Po pierwsze 2 x 2,7 to nie jest 12 milisekund tylko 5,6. Po drugie przy uzyciu prostego hosta a nie skomplikowanego kloca jakim jest Cubase nie ma żadnego podwójnego buforowania i rzeczywista latencja jest taka jak ustawiona. Gram przy uzyciu Amplitube na gitarce w czasie rzeczywistym dośc szybkie rzeczy i te 2,7 ms jest całkiem pomijalne. Amplitube odpalam spod Asio Fx Processora. Do tego parę innych wtyczek. Na softsyntach NI jest tak samo, oczywiście mówię o graniu bez pośrednictwa Logica. Mój procek to PIII 1000.
Quote: |
Przyklad - jesli masz ustawione 6ms i przy tych 6ms grasz instrumentem VSTi, to w rzeczywistosci dzwiek pojawia sie miedzy 6 a 12ms. |
Napisalem nie 2.7ms a 6ms x 2, czytaj dokladnie wypowiedz.
Po drugie przy uzyciu prostego hosta a nie skomplikowanego kloca jakim jest Cubase nie ma żadnego podwójnego buforowania i rzeczywista latencja jest taka jak ustawiona. |
ASIO jest podwojnie buforowane, bo takie jest zalozenie protokolu. I nie ma mozliwosci inaczej pracowac w jednym hoscie jakim jest np. Cubase niz w innym freeware'owym. Sposob obslugi sterownika i jego buforowania wynika z zalozen ASIO. Proponuje troche poczytac.
Jacek
...
Czytałem dokładnie tyle że jest to wartość wyciągnięta z kapelusza i o to mi chodziło. A jeśli chodzi o podwójne buforowanie to faktycznie pomyliłem się a było to spowodowane tym że niektóre programy podają rzeczywistą latencję, a inne tylko połowiczną czyli bez uwzględnienia podwójnego buforu. Np Asio Fx Processor podaje latencją osobno dla wyjścia i wejścia ( 2,7 in 2,7 out ) Niemniej jest to wynik zadowalający w praktyce, a o to głównie tu chodziło, nie o teoretyczne założenia funkcjonowania sterownika.
Przyklad - jesli masz ustawione 6ms i przy tych 6ms grasz instrumentem VSTi, to w rzeczywistosci dzwiek pojawia sie miedzy 6 a 12ms. |
Czytałem dokładnie tyle że jest to wartość wyciągnięta z kapelusza i o to mi chodziło. A jeśli chodzi o podwójne buforowanie to faktycznie pomyliłem się a było to spowodowane tym że niektóre programy podają rzeczywistą latencję, a inne tylko połowiczną czyli bez uwzględnienia podwójnego buforu. Np Asio Fx Processor podaje latencją osobno dla wyjścia i wejścia ( 2,7 in 2,7 out ) Niemniej jest to wynik zadowalający w praktyce, a o to głównie tu chodziło, nie o teoretyczne założenia funkcjonowania sterownika.
...
Wlasnie chodzi nie o teorie, a o praktyke. Odtwarzane VSTi jak i slady graja oczywiscie bez latencji. Wchodzace slady audio z programowym monitorowaniem maja opoznienie takiej, jakie ustawisz w panelu. Wspomniany przeze mnie latency jitter dotyczy tylko VSTi granych "na zywo", czyli np. podcza nagrywania.
Jacek
...
Wlasnie chodzi nie o teorie, a o praktyke. Odtwarzane VSTi jak i slady graja oczywiscie bez latencji. Wchodzace slady audio z programowym monitorowaniem maja opoznienie takiej, jakie ustawisz w panelu. Wspomniany przeze mnie latency jitter dotyczy tylko VSTi granych "na zywo", czyli np. podcza nagrywania.
Jacek
[...] niektóre programy podają rzeczywistą latencję, a inne tylko połowiczną czyli bez uwzględnienia podwójnego buforu. **********************
To nie programy podają połowiczną latencję, tylko Ty niewłaściwie interpretujesz te wartości. Termin latencja jest związany z przetworzeniem strumienia w jednym kierunku. Zawsze.
W przypadku grania na instrumentach VSTi poprzez MIDI sygnał wychodzi z karty, jest więc opóźniony o pojedyńczą latencję, zaś w przypadku przetwarzania sygnału wejściowego (Amplitube, monitorowanie w sekwencerze DAW itp) należy liczyć się z podwojeniem latencji wskutek buforowania w obu kierunkach.
To nie programy podają połowiczną latencję, tylko Ty niewłaściwie interpretujesz te wartości. Termin latencja jest związany z przetworzeniem strumienia w jednym kierunku. Zawsze.
W przypadku grania na instrumentach VSTi poprzez MIDI sygnał wychodzi z karty, jest więc opóźniony o pojedyńczą latencję, zaś w przypadku przetwarzania sygnału wejściowego (Amplitube, monitorowanie w sekwencerze DAW itp) należy liczyć się z podwojeniem latencji wskutek buforowania w obu kierunkach.
Coś takiego przypadkowo znalazłem w sieci.
Programik do mierzenia latencji pomiędzy wejściami a wyjściami karty.
Może komuś się przyda do celów "diagnostycznych".
Aby z tego korzystać należy połączyc fizycznie kablem pierwsze wejścia i wyjścia karty no i koniecznie wyłączyć odsłuchy podczas testowego impulsu.
ASIO Latency Test Utility
Z ciekawości zrobiłem test i ciekawe wyniki mam
Ustawione : Pomierzone (44100 Hz)
48 samples (1 ms) : Measurement results: 147 samples / 3.33 ms
64 samples (1.4 ms) : Measurement results: 180 samples / 4.08 ms
128 samples (2.9 ms) : Measurement results: 308 samples / 6.98 ms
256 samples (5.8 ms) : Measurement results: 563 samples / 12.77 ms
512 samples (11.6 ms) : Measurement results: 1075 samples / 24.38 ms
1024 samples (23.2 ms) : Measurement results: 2099 samples / 47.60 ms
Całkowita latencja powinna być logicznie dwukrotnie większa od ustawionej. W rzeczywistości tak nie jest i jest jeszcze dodatkowe opóźnienie o wartości zupełnie przypadkowej - prawdopodobnie wynikające ze sterownika. Nagrywając tak samo impuls w Cubase również się to potwierdza. Impuls jest przesunięty o przypadkową wartość. Kompensacja oczywiście działa ale tylko po to aby eliminować podwójnej wartości opóźnienie na wejściu i wyjściu, a co z resztą
Czy to przypadkiem aby nie błąd sterownika ?
PS. Jak jest w przypadku sterowników firmy RME, ktoś chętny jest aby to sprawdzić
Programik do mierzenia latencji pomiędzy wejściami a wyjściami karty.
Może komuś się przyda do celów "diagnostycznych".
Aby z tego korzystać należy połączyc fizycznie kablem pierwsze wejścia i wyjścia karty no i koniecznie wyłączyć odsłuchy podczas testowego impulsu.
ASIO Latency Test Utility
Z ciekawości zrobiłem test i ciekawe wyniki mam

Ustawione : Pomierzone (44100 Hz)
48 samples (1 ms) : Measurement results: 147 samples / 3.33 ms
64 samples (1.4 ms) : Measurement results: 180 samples / 4.08 ms
128 samples (2.9 ms) : Measurement results: 308 samples / 6.98 ms
256 samples (5.8 ms) : Measurement results: 563 samples / 12.77 ms
512 samples (11.6 ms) : Measurement results: 1075 samples / 24.38 ms
1024 samples (23.2 ms) : Measurement results: 2099 samples / 47.60 ms
Całkowita latencja powinna być logicznie dwukrotnie większa od ustawionej. W rzeczywistości tak nie jest i jest jeszcze dodatkowe opóźnienie o wartości zupełnie przypadkowej - prawdopodobnie wynikające ze sterownika. Nagrywając tak samo impuls w Cubase również się to potwierdza. Impuls jest przesunięty o przypadkową wartość. Kompensacja oczywiście działa ale tylko po to aby eliminować podwójnej wartości opóźnienie na wejściu i wyjściu, a co z resztą

Czy to przypadkiem aby nie błąd sterownika ?
PS. Jak jest w przypadku sterowników firmy RME, ktoś chętny jest aby to sprawdzić

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:03 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:04 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
...To wszystko zależy od rodzaju muzyki jaki robisz, oraz oczywiście od osobistych preferencji co do software'u
Powiem Ci jak to wygląda u mnie. ...
A jak te dwa kompy spiąłeś.Ja własnie poruszyłem na EiS wątek połączenia laptopa ze stacjonarnym i najsłuszniejszym rozwiazaniem okazała się wymiana procka na silniejszy. Nie nastąpi to u mnie jednak tak od razu , dlatego dalej bym był zainteresowany podłaczeniem dwóch maszyn (Sory za lekki offtopic)
Powiem Ci jak to wygląda u mnie. ...
A jak te dwa kompy spiąłeś.Ja własnie poruszyłem na EiS wątek połączenia laptopa ze stacjonarnym i najsłuszniejszym rozwiazaniem okazała się wymiana procka na silniejszy. Nie nastąpi to u mnie jednak tak od razu , dlatego dalej bym był zainteresowany podłaczeniem dwóch maszyn (Sory za lekki offtopic)