PC i gitara (2)

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
fatman
Re: PC i gitara (2)

Post autor: fatman » poniedziałek 24 kwie 2006, 22:55

Przemal jak sie chcesz napinac to na innym forum, ja zasugerowalem i wypowiedzialem wlasna opinie, a Peavey kosztuje 1800PLN to mniej niz 2000 PLN a wersja combo tego pieca 50W tez kosztuje 1800 PLN jej wada jest glosnik bardzo niskiej jakosci ale wzmacniacz to pelna lampa, a POD i soft do symulacji wzmacniaczy jeszcze pozostaje daleko z tylu, DALEKO! no jak nie slyszysz tego calego brumu to musisz miec bardzo niskie wymaga co do brzmienia gitary.

R.B.

Post autor: R.B. » poniedziałek 24 kwie 2006, 23:41

......Rozumie ze nagrywasz ta gitare liniowo, niestety w tym przypadku RP na nic sie nie zda bo jest pozbawiony symulacji wzmacniaczy, poza tym symulacje zawsze brzmia plastikowo, ja mam GNX1 i tez niefajnie. Mogl bys rozwinac nieco stwierdzenie DYSPROPORCJA :). Ale podsumowujac to chyba nei da sienagrac ladnie brzmiacej gitary bez pozadnego pieca i mikrofonu :( Mialem okazje slyszec Line6 POD XT nagrywany bezposrednio i tez brzmial plastikowo :(...

W sklepie napisali "Nowy RP200 łączy w sobie brzmienia 12 klasycznych i współczesnych wzmacniaczy z 28 w pełni programowalnymi, studyjnej jakości efektami (do 12 jednocześnie)." To się skusiłem .

Więc co teraz? Dokupić piec?

pozdr...

Czesc.Piszesz ze masz to i tamto ,a jaka karta siedzi w tym dobrym komputerze?
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

Awatar użytkownika
fatman

Post autor: fatman » poniedziałek 24 kwie 2006, 23:46

kto pisze ze ma to i tamto ? bo niedoczytalem w tym topicu ?

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » poniedziałek 24 kwie 2006, 23:51

karta ma najmniej do gadania w tym wypadku.

popieram fatmana.

Ja mam Spidera II212 i uzyskuję świetne rezultaty w zgrywaniu mikrofonem oczywiście.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Awatar użytkownika
fatman

Post autor: fatman » poniedziałek 24 kwie 2006, 23:58

...karta ma najmniej do gadania w tym wypadku.

popieram fatmana.

Ja mam Spidera II212 i uzyskuję świetne rezultaty w zgrywaniu mikrofonem oczywiście....

no wlasnie! Nnalezy tez dodac ze Guitar Rig kosztuje 500$ czyli tyle co np Line6 Flextone III ktory juz znacznie bardzej polecam.

Awatar użytkownika
fatman

Post autor: fatman » poniedziałek 24 kwie 2006, 23:59

sorry no troche wiecej kosztuje Flextone III :D moj blad !

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » wtorek 25 kwie 2006, 00:13

Mr fatman jestes Pan skrajny Ja tez uwazam ze nie ma to jak porzadny lampowy wzmacniacz ale z drugiej strony wiem ze za porzadny trzeba zaplacic sporo - nie 1400zl... Do tego mikrofon (y) + jakies warunki do rozkrecenia troche pieca podczas nagrania i sprawa sie komplikuje... Stad doradzam experymanty z symulatorami... Uwazajcie na klopoty z masą! One sa przyczyna brumu! Czesto jak sie pokombinuje z podlaczeniem do pradu oraz polaczeniami pomiedzy urzadzeniami brum sie zmniejsza lub znika calkowicie... Ostatnio np przekonalem sie ze moj laptop musi byc zasilany z NIEUZIEMIONEGO gniazdka bo inaczej mam zaklocenia typu lekki brumek w tle... Bez uziemienia jest CISZA... Czasem wystarczy obrocic wtyczke od pradu w gniazdku i nagle jest inna jazda... Moze sie np okazac ze nasz guitar rig jest najcichszym wzmacniaczem lampowym na swiecie hehehehehe
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
fatman

Post autor: fatman » wtorek 25 kwie 2006, 01:15

hmm no raczej nie :) poza tym guitar rig jest przydatny tylko i wylacznie w domu, co do lampy za 1800 pln to za kilka dni moge sie podzielic wrazeniami z testow Valvekinga, narazie slyszalem jedynie probki oraz czytalem opinie ktore sa zaskakujace jak na ten przedzial cenowy, probki tez zaskakuja. Co do skrajnosci owszem jestem skrajny bo tez umoczylem troche kasy na sprzet, aha nie zapominajmy o wymaganiach guitar rig 2, w trybie high quality naprawde potrzbuje mocnego pc moj AMD64 3000 z 1GB ramu i Audigy2 nie daje rady wiec... ;)

peter1pl

Post autor: peter1pl » wtorek 25 kwie 2006, 09:49

1. Z doświadczenia wiem że symulatory wymagają nieco eksperymentów i kręcenia gałkami żeby coś zabrzmiało.

2. Digitech z serii RP to żeczywiscie nie jest dobra symulacja i zawsze każdemu odradzam

3. L6 Spider moim zdaniem wcale nie brzmi mniej plastikowo niż symulator Amplitube 2 a może nawet bardziej...O tanich Peavey'ach nie będę się wypowiadał bo ich brzmienie nigdy nie doprowadzało mnie do orgazmu (choć znam takich którzy bardzo je chwalą)

4. W nagrywaniu gitary przy wykorzystaniu symulatorów software'owych bardzo ważny jest preamp i jego jakość.

5. Kwestie brzmienia to kwestie mocno subiektywne.

Pozdrawiam!
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

WORSE

Post autor: WORSE » wtorek 25 kwie 2006, 11:18

Ja nagrywam gitarke przez line6 flextone III plus i powiem ze jest niezle mieso ja jestem bardzo zadowolony i z jakosci i brzemienia.. nagrywalem przez linie bo mam dwa kanaly XLR direct outputs L (mono) i R z ground i lift oraz regulacje sygnalu wyjsciowego level trim do +4dB.. ale i przez mikrofon senheisera E906, oraz niby kultowym SM57 ktory dla mnie blado wypadl przy senheiserze..
Jestem :)

ODPOWIEDZ