Muzyczny komputer
Znajdź wydajnych muzyków, wtedy dopiero naprawdę zauważysz różnicę.
...
Wydajnych muzyków juz mam, nawet bardzo wydajnych, sęk w tym, że komputer za nimi nie nadąża.
P.S. Nie szkoda Ci klawiatury na pisanie takich bzdur?
...
Wydajnych muzyków juz mam, nawet bardzo wydajnych, sęk w tym, że komputer za nimi nie nadąża.
P.S. Nie szkoda Ci klawiatury na pisanie takich bzdur?
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...
Re: Muzyczny komputer
...Czy do zastosowań muzycznych (praca z DAW, VST, VSTi) bardziej opłaca się kupować Pentium D (dwurdzeniowe), czy wystarczą P4. Czy na dwurdzeniowych bedzie zauwazalna róznica w wydajności?...
Nie. I jest to sprawa oprogramowania, a raczej jego braku. W tej chwili zdecydowana większość oprogramowania nie jest w stanie wykorzystać zalet systemów dwurdzeniowych. Oprogramowanie powinno pracować z wykorzystaniem niezależnych wątków - wtedy zadania do wykonania mogą być rozłożone pomiędzy dostępne jednostki obliczeniowe (obliczanie równoległe), co przyspiesza pracę w większym stopniu niż przyśpieszanie taktowania zegara.
Póki co to melodia (element muzyczy) przyszłości.
Nie. I jest to sprawa oprogramowania, a raczej jego braku. W tej chwili zdecydowana większość oprogramowania nie jest w stanie wykorzystać zalet systemów dwurdzeniowych. Oprogramowanie powinno pracować z wykorzystaniem niezależnych wątków - wtedy zadania do wykonania mogą być rozłożone pomiędzy dostępne jednostki obliczeniowe (obliczanie równoległe), co przyspiesza pracę w większym stopniu niż przyśpieszanie taktowania zegara.
Póki co to melodia (element muzyczy) przyszłości.
Zapomnij o kartach muzycznych które sygnowane są logiem CREATIVE.
Te karty nie nadają się do VST. Polecam RME Digi96/8 PAD
- jest teraz w promocji za 890zł - super karta.
Minusy:
nie ma przedwzmacniaczy mic.
brak interface'u MIDI
Reszta to same plusy i za takie pieniądze!
Te karty nie nadają się do VST. Polecam RME Digi96/8 PAD
- jest teraz w promocji za 890zł - super karta.
Minusy:
nie ma przedwzmacniaczy mic.
brak interface'u MIDI
Reszta to same plusy i za takie pieniądze!
...Zapomnij o kartach muzycznych które sygnowane są logiem CREATIVE.
Te karty nie nadają się do VST...
A to niby dlaczego? Barth, mógłbyś to udowodnić? Miałeś? Sprawdzałeś?
Miałem je wszystkie (wśród różnych kart innych producentów), łącznie z X-Fi. Szczególnie właśnie X-Fi mają stabilne, wydajne i szybkie sterowniki ASIO i nie ma najmniejszego problemu z obsługą VST, VSTi oraz doskonale współpracują z Cubase.
Miałem je wszystkie (wśród różnych kart innych producentów), łącznie z X-Fi. Szczególnie właśnie X-Fi mają stabilne, wydajne i szybkie sterowniki ASIO i nie ma najmniejszego problemu z obsługą VST, VSTi oraz doskonale współpracują z Cubase.
Nie. I jest to sprawa oprogramowania, a raczej jego braku...
Pytajacy nie napisal, w jakim programie chce pracowac - a sa juz przeciez takie wykorzystujace procesory dual core. Z doswiadczenia powiem, ze zysk mocy jest _prawie_ dwukrotny.
Pytajacy nie napisal, w jakim programie chce pracowac - a sa juz przeciez takie wykorzystujace procesory dual core. Z doswiadczenia powiem, ze zysk mocy jest _prawie_ dwukrotny.
......Zapomnij o kartach muzycznych które sygnowane są logiem CREATIVE.
Miałem je wszystkie (wśród różnych kart innych producentów), łącznie z X-Fi. Szczególnie właśnie X-Fi mają stabilne, wydajne i szybkie sterowniki ASIO i nie ma najmniejszego problemu z obsługą VST, VSTi oraz doskonale współpracują z Cubase...
Napisałem tak bo wiem, że CREATIVE nie robi kart specjalnie do
zastosowań typu: homerecording czy granie na VSTi.
Nie muszę mieć ich wszystkich czy nawet wiedzieć jak wyglądają -
czytam recenzjie i na ich podstawie odpowiadam.
To jest karta zaprojektowana do gier i to mi wystarczy aby tak napisać.
Miałem je wszystkie (wśród różnych kart innych producentów), łącznie z X-Fi. Szczególnie właśnie X-Fi mają stabilne, wydajne i szybkie sterowniki ASIO i nie ma najmniejszego problemu z obsługą VST, VSTi oraz doskonale współpracują z Cubase...
-
.........Zapomnij o kartach muzycznych które sygnowane są logiem CREATIVE.
...
No wiec tak:
Jestem szczesliwym posiadaczem komputera z procesorem Pentium D 950
Roznica w wydajnosci w porownaniu z jednordzeniowym 3.2 P 4 to przepasc.Jesli dodac do tego 2 giga 667mhz dual channel ddr2 i Raid 0 setup do HD (2x250 Giga)to trudno to naprawde zatkac,a uwierzcie ze testowalem we wszystkie strony swiata.Co do software to Sonar 5 Producer wlasnie swietnie sie do tego nadaje a w dodatku jego ostatni update do wersji 5.2 pozwala m/in na korzystanie z 32 bitowych VSTi w 64 bitowym systemie.
Teraz kilka slow na temat X-fi
Posiadam wersje podstawowa tej karty i na tym systemie uzywam jej w rozdzielczosci 24/96 i latencji 10 ms na kilkunastu trackach zlozonych z Colossusow,Athmosphere,Stylusow,Trilogy,Sonic Synth,Sampletankow etc,slowem pluginow teoretycznie obciazajacych zarowno karte jak i procka i nic nie rzezi.Tak wiec klasyfikowanie X-fi jako smiecia nie za bardzo bliskie jest rzeczywistosci.Moim zdaniem to bardzo porzadny produkt i na driverach ASIO fruwa az milo.
Pozdrawiam
...
No wiec tak:
Jestem szczesliwym posiadaczem komputera z procesorem Pentium D 950
Roznica w wydajnosci w porownaniu z jednordzeniowym 3.2 P 4 to przepasc.Jesli dodac do tego 2 giga 667mhz dual channel ddr2 i Raid 0 setup do HD (2x250 Giga)to trudno to naprawde zatkac,a uwierzcie ze testowalem we wszystkie strony swiata.Co do software to Sonar 5 Producer wlasnie swietnie sie do tego nadaje a w dodatku jego ostatni update do wersji 5.2 pozwala m/in na korzystanie z 32 bitowych VSTi w 64 bitowym systemie.
Teraz kilka slow na temat X-fi
Posiadam wersje podstawowa tej karty i na tym systemie uzywam jej w rozdzielczosci 24/96 i latencji 10 ms na kilkunastu trackach zlozonych z Colossusow,Athmosphere,Stylusow,Trilogy,Sonic Synth,Sampletankow etc,slowem pluginow teoretycznie obciazajacych zarowno karte jak i procka i nic nie rzezi.Tak wiec klasyfikowanie X-fi jako smiecia nie za bardzo bliskie jest rzeczywistosci.Moim zdaniem to bardzo porzadny produkt i na driverach ASIO fruwa az milo.
Pozdrawiam
...Napisałem tak bo wiem, że CREATIVE nie robi kart specjalnie do
zastosowań typu: homerecording czy granie na VSTi...
To jeden z wielu zastosowań kart. A pokaż, który producent wyłacznie tak dedykuje swoje produkty.
...Nie muszę mieć ich wszystkich czy nawet wiedzieć jak wyglądają -
czytam recenzjie i na ich podstawie odpowiadam...
Zostaw ocenę tym, którzy mają określone doświadczenia ze sprzętem - niech oni o tym piszą.
Mylisz recenzję (w których zresztą nic takiego nie znajdziesz, bo to NIEPRAWDA - patrz chociażby test Creative SoundBlaster X-Fi w numerze EiS 01/2006 str. 28-32) z preferencjami niektórych wypowiadajacych się tu. A to sa dwie RÓŻNE rzeczy. Recenzja odnosi się do faktów, preferencje głównie do upodobań.
Pisanie nieprawdziwych komunałów podważa wiarygodność i powagę samego piszącego.
...To jest karta zaprojektowana do gier i to mi wystarczy aby tak napisać...
Kolejna bzdura i kolejny komunał...
zastosowań typu: homerecording czy granie na VSTi...
To jeden z wielu zastosowań kart. A pokaż, który producent wyłacznie tak dedykuje swoje produkty.
...Nie muszę mieć ich wszystkich czy nawet wiedzieć jak wyglądają -
czytam recenzjie i na ich podstawie odpowiadam...
Zostaw ocenę tym, którzy mają określone doświadczenia ze sprzętem - niech oni o tym piszą.
Mylisz recenzję (w których zresztą nic takiego nie znajdziesz, bo to NIEPRAWDA - patrz chociażby test Creative SoundBlaster X-Fi w numerze EiS 01/2006 str. 28-32) z preferencjami niektórych wypowiadajacych się tu. A to sa dwie RÓŻNE rzeczy. Recenzja odnosi się do faktów, preferencje głównie do upodobań.
Pisanie nieprawdziwych komunałów podważa wiarygodność i powagę samego piszącego.
...To jest karta zaprojektowana do gier i to mi wystarczy aby tak napisać...
Kolejna bzdura i kolejny komunał...
Po co kolega używa tak poważnie brzmiących słów...
Co podważa powagę piszącego? Dla mnie podważa wiarygodność
to, że doradzę komuś CREATIVE'a zamiast RME
Wybacz - ale wolę być niewiarygodny i niepoważny (skoro już tak
to kolega odbiera)
Kolejna bzdura i kolejny komunał......
To zdanie kolegi i liczę się z nim choć absolutnie nie zgadzam.
Po co kolega używa tak poważnie brzmiących słów...
Co podważa powagę piszącego? Dla mnie podważa wiarygodność
to, że doradzę komuś CREATIVE'a zamiast RME

Wybacz - ale wolę być niewiarygodny i niepoważny (skoro już tak
to kolega odbiera)
Kolejna bzdura i kolejny komunał......
To zdanie kolegi i liczę się z nim choć absolutnie nie zgadzam.
(...)Zapomnij o kartach muzycznych które sygnowane są logiem CREATIVE. Te karty nie nadają się do VST(...)
Tak wiec klasyfikowanie X-fi jako smiecia nie za bardzo bliskie jest rzeczywistosci...
Przecież nie nazwałem kart śmieciami - proszę nie przeinaczać...
Dla mnie poprostu istnieją lepsze karty do VST i tyle.
Dlatego powiedziałem - o creative'ie zapominamy - tyle
Na RME latencja wynosi 2.8ms, więc X-Fi i 10ms nie może być
zwany kartą "do VST" - ale to jak wiemy rzecz gustu i dyskusja się zamyka.
Tak wiec klasyfikowanie X-fi jako smiecia nie za bardzo bliskie jest rzeczywistosci...
Przecież nie nazwałem kart śmieciami - proszę nie przeinaczać...
Dla mnie poprostu istnieją lepsze karty do VST i tyle.
Dlatego powiedziałem - o creative'ie zapominamy - tyle
Na RME latencja wynosi 2.8ms, więc X-Fi i 10ms nie może być
zwany kartą "do VST" - ale to jak wiemy rzecz gustu i dyskusja się zamyka.