Studio od zera

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Darkthrone
Re: Studio od zera

Post autor: Darkthrone » środa 05 kwie 2006, 16:24

...Z tymi cenami to lekka przesada. Nie che zrobic kolejnego SONY MUSIC POLSKA, tylko po prostu studio

Sorry, że się czepiam, ale gwoli ścisłości wydaje mi się, że Sony Music Polska to raczej Majors, a nie studio. Gdybyś napisał Izabelin, S2, S3, S4 itd to byłoby trafniejsze

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » środa 05 kwie 2006, 18:10

......

stol (duzzzyyy mikser)

monitory

kable

mikrofony

kompresory

preampy

sluchawki

mozna troche tego powyliczac... najpierw nastaw sie na to co chcesz robic... musisz sobie ukierunkowac!!

czy tylko wokal... chodz pewnie nie... instrumenty...

duzooo tego jest
www.klub.agaton.pl

Awatar użytkownika
D.C.

Post autor: D.C. » środa 05 kwie 2006, 18:28

...Z tymi cenami to lekka przesada. Nie che zrobic kolejnego SONY MUSIC POLSKA, tylko po prostu studio, mam kilku znajomych ktorzy juz posiadają studia, mniej lub bardziej profesionalne. Mysle ze 100 000 zł w zupełności wystarczy. Pomieszczenie juz mam, pozostalo mi je jeszcze wyciszyc, ale od tego tez są ludzie, ktorzy wiedza o co chodzi. Jeżeli chodzi o "kogoś za stołem" to będzie ktos kto ma o tym pojęcie. Zadałem tutaj pytanie bo oczekiwałem profesionalnej odpowiedzi a nie jakichs zartów. Większość studiów amatorskich i polprofesionalnych zamyka sie w 20-30 000 tysiacach, ja mam troche wiecej wiec mysle ze starczy, ale jezeli sa inne opinie to prosze o szczegóły.

Pozdro...

Pierwsze i najważniejsze to porządna adaptacja akustyczna - jak masz wiedzę i sprawne łapki do majsterkowania to zrobisz to za pare(naście) tyś w zależności od tego jakie masz do dyspozycji pomieszczenia, a jeśli chcesz to zlecać komuś to możesz wydać i paredziesiąt tyś. Kup sobie Podręcznik Akustyki Altona Everesta na początek i sam sprawdź czy temu podołasz.

Po tym zabiegu zobaczysz ile zostanie na sprzęt.

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » środa 05 kwie 2006, 19:17

100 000 na w pełni profesjonalne studio może być mało....

Ogólnie to trzeba sprecyzować jakie studio chcesz budować/

- czy do nagrywania całych kapel

- czy do nagrywania orkiestry 50osobowej

- czy do nagrywania SFX

- czy do pracy w 5.1

- czy do pracy w stereo

- czy do pracy z muzyką

- czy jako studio do montażu np filmowego/kinowegp

1. Wybudować pomieszczenia - zaprojektować je, wybudować, przygotować, konkretnie pod to co ma być realizowane

Czasem masz ze 2,3 pomieszczenia i tyleż samo realizatorek

2. Pomieszczenia realizatorskie, biurka, szafki projektowane pod sprzęt - ergonomiczne, wygodne, itp

3. Sprzęt wybrany na początku, taki do założeń co dokładnie będzie robione, w czym studio sie specjalizować ma itp.... 100.000 z jednej strony to dużo z drugiej mizernie mało...

Ogólnie odpowiedz sobie na pytanie co dokładnie będzie w Twoim studio realizowane. Innaczej wyglada studio do nagrania kapeli 5 osobowej z instrumentami typu Gitary, perkusja itp,

Innaczej wyglada studio do produkcji nad dźwiękami do np filmów animowanych, produkcji 5.1 itp

Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » środa 05 kwie 2006, 19:20

A może Gość po prostu mieszka w okolicy, gdzie jest zapotrzebowanie na dobre studio i może chce w ten sposób zarabiać na życie wpuszczając tam różnych realizatorów? To wcale nie jest głupi pomysł, a większość się tutaj wyśmiewa. Słyszałem już o podobnym przypadku od kumpla, gdzie jakiś młody koleś sam niewiele wiedząc zainwestował w sprzęt i robi to bardziej dla przyjemności niż dla zysków jednocześnie pomagając wielu kumplom. Po prostu było go na to stać i zainwestował.

Kiedyś polecono mi pewnego realizatora i dostałem nieaktualny już telefon. Okazało się że zadzwoniłem do innego właściciela numeru (sympatyczny pan, który był już przyzwyczajony do takich telefonów). Zacząłem dzwonić po różnych studiach nagrań aż w końcu znalazłem aktualny namiar i dzoszło do współpracy. Miłej i bardzo pouczającej.

Poprosiłeś o radę, więc wg mnie powinieneś powęszyć i poprosić o konsultacje kogoś z branży. Po prostu znajdź realizatora i zaproponuj mu wynagrodzenie za 'skonfigurowanie' studia. Jak znaleźć? To już zależy tylko od twojego sprytu. Ja bym w takiej sytuacji poszedł do sklepu, wybrał parę polskich, wg mnie dobrych produkcji i poczytał gdzie to było nagrane, kto realizował. Takie informacje zazwyczaj w środku płyty są zamieszczane.

Pozdrawiam
drummer

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 05 kwie 2006, 19:31

Większość studiów amatorskich i polprofesionalnych zamyka sie w 20-30 000 tysiacach

Komputer - 5tys, interfejs - no, niech bedzie 2 tys, Cubase - 3 tys, monitory (male) 2 tys, mikrofon (jeden!) - 2 tys, przedwzmacniacz (jeden!) - 2 tys... oj, juz mamy 16tys, a nic nadal sie nie da nagrac, bo nie ma gdzie

Awatar użytkownika
cristo

Post autor: cristo » środa 05 kwie 2006, 20:07

...Większość studiów amatorskich i polprofesionalnych zamyka sie w 20-30 000 tysiacach

Komputer - 5tys, interfejs - no, niech bedzie 2 tys, Cubase - 3 tys, monitory (male) 2 tys, mikrofon (jeden!) - 2 tys, przedwzmacniacz (jeden!) - 2 tys... oj, juz mamy 16tys, a nic nadal sie nie da nagrac, bo nie ma gdzie ...

witam

matiz zobacz jeszcze raz w pierwszym poście; kolega napisał "Planuje założyć w pełni profesionalne studio muzyczne".więc komp nie za 5 tysi tylko za 15 tysi, monitory (te do oglądania :)) tak ze 3 sztuki LCD w miare duże i dobre 3x2 tysie= 6 tysi, monitory do odsłuchu ze dwie pary za 8 tysi i .....już mamy 29 tysięcy. A cała reszta, o której już po częsci wspomnieli koledzy .... Szkoda gadać....

Jedyna rozsądna rada jaką można dać naszemu nowemu, niebiednemu koledze to dużo czytania i długaaaa rozmowa z owymi znajomymi co już studia mają. Bo nawet zrobienie takiego studia "żeby mieć, bo inni mają" też musi być zrobione z głową, inaczej lepiej od razu w/w 100 kawałków wpłacić na jakiś szczytny cel.

PS. Ja zanim "od zera" wydałem 12 tysięcy siedziałem 4 miesiące w książkach i w necie. I cały czas siedzę :)

pozdrawiam

k.
początek....
ale dużo czytam, słucham, szukam....

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 05 kwie 2006, 20:28

matiz zobacz jeszcze raz w pierwszym poście; kolega napisał "Planuje założyć w pełni profesionalne studio muzyczne"

Tak, ale ja sie odnosilem do tego kawalka:

Większość studiów amatorskich i polprofesionalnych zamyka sie w 20-30 000 tysiacach

i w tej perspektywie to rozumialem

więc komp nie za 5 tysi tylko za 15 tysi, monitory (te do oglądania :)) tak ze 3 sztuki LCD w miare duże i dobre 3x2 tysie= 6 tysi, monitory do odsłuchu ze dwie pary za 8 tysi i .....już mamy 29 tysięcy. A cała reszta, o której już po częsci wspomnieli koledzy

Wlasnie.

Szkoda gadać....

To wlasnie najbardzeij

ODPOWIEDZ