...
Większość studiów amatorskich i polprofesionalnych zamyka sie w 20-30 000 tysiacach
Komputer - 5tys, interfejs - no, niech bedzie 2 tys, Cubase - 3 tys, monitory (male) 2 tys, mikrofon (jeden!) - 2 tys, przedwzmacniacz (jeden!) - 2 tys... oj, juz mamy 16tys, a nic nadal sie nie da nagrac, bo nie ma gdzie

...
witam
matiz zobacz jeszcze raz w pierwszym poście; kolega napisał "Planuje założyć w pełni profesionalne studio muzyczne".więc komp nie za 5 tysi tylko za 15 tysi, monitory (te do oglądania :)) tak ze 3 sztuki LCD w miare duże i dobre 3x2 tysie= 6 tysi, monitory do odsłuchu ze dwie pary za 8 tysi i .....już mamy 29 tysięcy. A cała reszta, o której już po częsci wspomnieli koledzy .... Szkoda gadać....
Jedyna rozsądna rada jaką można dać naszemu nowemu, niebiednemu koledze to dużo czytania i długaaaa rozmowa z owymi znajomymi co już studia mają. Bo nawet zrobienie takiego studia "żeby mieć, bo inni mają" też musi być zrobione z głową, inaczej lepiej od razu w/w 100 kawałków wpłacić na jakiś szczytny cel.
PS. Ja zanim "od zera" wydałem 12 tysięcy siedziałem 4 miesiące w książkach i w necie. I cały czas siedzę :)
pozdrawiam
k.
początek....
ale dużo czytam, słucham, szukam....