Sampler E-mu e5000

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
kozpaw
Re: Sampler E-mu e5000

Post autor: kozpaw » środa 19 kwie 2006, 08:43

A co do hammonda (instrumentu), to chyba chyba należy do dość trudnych do podrobienia na drodze samplingu. Nie jestem fetyszystą starych instrumentów, ale akurat to brzmienie wydaje mi się niepowtarzalne....

No tu się muszę zgodzić ale wydaje mi się że dobre próbki i dobry procesor efektów może zbliżyć do osiągnięcia brzmienia tego klasyka.

Niestety jestem wymagający w tym temacie bo miałem kiedyś hammonda i niestety musiałem go sprzedać ze względów finansowych.

A co do karty o której pisał kolega Yaniki (RFX) to wie może ktoś gdzie można takową nabyć i ile może ona kosztować ?
Klawiszowiec

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » środa 19 kwie 2006, 12:54

Co do brzmienia hammonda to spotkałem próbki nagrane z leslie oraz drugi program bez. Tak wiec mozna tak wykombinować ze ustawic głosnosci na odwrót aby barwy przenikały jedna w drugą podczas przekręcenia kółka modulation.Druga mozliwosc to brzmienie z leslie które uzalenione jest od dynamiki , nuty grane od np 100 velo , są z leslie a poniżej tego progu bez.

To takie patenty jesli brak w procesorze fx tego efektu.

Jeszcze mozna sie pobawic z panorama i Lfo w syntezie .

Pozdrawiam

kozpaw

Post autor: kozpaw » poniedziałek 24 kwie 2006, 09:04

...Co do brzmienia hammonda to spotkałem próbki nagrane z leslie oraz drugi program bez. Tak wiec mozna tak wykombinować ze ustawic głosnosci na odwrót aby barwy przenikały jedna w drugą podczas przekręcenia kółka modulation.Druga mozliwosc to brzmienie z leslie które uzalenione jest od dynamiki , nuty grane od np 100 velo , są z leslie a poniżej tego progu bez.

To takie patenty jesli brak w procesorze fx tego efektu.

Jeszcze mozna sie pobawic z panorama i Lfo w syntezie .

Pozdrawiam ...

No tak tylko jeżeli ustawię dwie warstwy z różnym velocity to to nierozwiązuje sprawy ponieważ lesli musi się rozkręcać a nie być odrazu w prędkości fast.

O co chodzi z tym ustawieniem głośności tak żeby barwy przenikały jedna w drugą ?
Klawiszowiec

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 24 kwie 2006, 14:06

O co chodzi z tym ustawieniem głośności tak żeby barwy przenikały jedna w drugą ?...

To taki patent jak nie ma leslie a masz dwe próbki nagrane jedna bez tego efektu a druga z efektem.

Ustawiasz w samplerze 2 próbki z tym ze ustawiasz np na jednym suwaku głośność tych barw w ten sposób ze jak jedną zgłasniasz to druga sie scisza.

Musisz tak wybrać punkt aby nie było sytuacji ze barwa cichnie .Probki sie przenikaja i w ten sposób wybierasz czy chcesz miec probke z leslie czy bez.

Tak o to mozna uzyskac pseudo- symulacje hammonda .

Mam nadzieje ze juz wszystko jasne.

Poszukaj cos na temat morphingu powinno pomóc.

Pozdrawiam

kozpaw

Post autor: kozpaw » poniedziałek 24 kwie 2006, 14:33

To taki patent jak nie ma leslie a masz dwe próbki nagrane jedna bez tego efektu a druga z efektem.

Ustawiasz w samplerze 2 próbki z tym ze ustawiasz np na jednym suwaku głośność tych barw w ten sposób ze jak jedną zgłasniasz to druga sie scisza.

Musisz tak wybrać punkt aby nie było sytuacji ze barwa cichnie .Probki sie przenikaja i w ten sposób wybierasz czy chcesz miec probke z leslie czy bez.

Tak o to mozna uzyskac pseudo- symulacje hammonda .

Mam nadzieje ze juz wszystko jasne.

Poszukaj cos na temat morphingu powinno pomóc.

Pozdrawiam

...

Acha już czaję. No w sumie jest to jakieś wyjście. LFO raczej odpada.

Jak pisałem wczesniej byłem szczęśliwym posiadaczem hammonda (neistety już niejestem) więc jestem bardzo wymagający w tej kwestii
Klawiszowiec

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » poniedziałek 24 kwie 2006, 20:10

...Osobiście uwielbiam ten sampler i ciągle z nim pracuję pomimo równoległego flirtu z oprogramowaniem.

Kupując go warto zwrócić uwagę na 2 sprawy:

Moduły pamięci SIMM, z których korzysta sampler są coraz trudniej dostępne, zwłsaszcza duże pojemności (aby maksymalnie rozszerzyć pamięć potrzeba 2 kostki po 64MB - bardzo trudno znaleźć taki rarytas);

Wbudowana stacja dysków raczej nie nadaje się do transferu dużych plików z samplami i programami. Dobrze wyposażyć sampler w twardy dysk, który rozwiąże problem z przechowywaniem danych. Natomiast - ze względu na niewygodny nośnik, jakim jest wspomniana stacja dysków i na fakt, że transfer sampli przez MIDI to mordęga - import danych (np. sampli obrobionych na komputerze) wymagać będzie podpięcia samplera do komputera przez SCSI lub np. zakup ZIPa (... jeśli mamy drugi, pracujący z komputerem)....

witam

no właśnie mam emu esi 32 a sample z kompa przezucam przez midi,mam też zipa ale nie mam pojecia jak przez zipa przerzucac,możecie mi wytłumaczyc?aha i ma ktos może takiego emu esi32 na zbyciu bo w moim wyświetlacz pada?

ODPOWIEDZ