Sampler programowy

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Pewu
Re: Sampler programowy

Post autor: Pewu » środa 05 kwie 2006, 22:37

...Z tego co wiem, to mp3 obcina tylko troche z gory, wiec srodek i dol mozna spokojnie eksponowac...

Jasne, wal i będzie gitara!

Po co wogóle pytasz skoro już tyle wiesz?

Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 05 kwie 2006, 23:52

Z tego co wiem, to mp3 obcina tylko troche z gory, wiec srodek i dol mozna spokojnie eksponowac :P.

to dowiedz się trochę lepiej, bo niestety to nieprawda

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 06 kwie 2006, 15:40

No jak to nieprawda? Przecież mp3 wywala wszystko powyżej 20kHZ (nawet chyba już powyżej 16kHz), czyli to co niesłyszalne dla ludzkiego ucha. Coś tam jeszcze przekombinuje ze stereo i to c h y b a wszystko.

"chyba"?

Podtrzymuję to, co napisałem wyżej - szczerze radzę: dokształć się, bo piszesz bzdury.

pzdr

MB

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 06 kwie 2006, 17:56

...Tyle wiedzy o mp3 mi wystarczy! :P A co niby jest bzdurą w tym co napisałem? Sama prawda, chociaż to tylko jej część i wyłożona po mojemu ;). Niech ktoś chociaż logicznie uzasadni, że się mylę, jeśli już podważa to co piszę. ...

To nie jest żadna wiedza tylko kompletna niewiedza. Kodowanie MP3 nie polega na obcinaniu wysokich częstotliwości! Pomyśl logicznie: energia składowych wysokoczęstotliwościowych jest mikroskopijna w porównaniu z energią średnich i niskich częstotliwości i odrzucenie tylko tych pierwszych skutkowałoby znikomą oszczędnością, tymczasem MP3 to kompresja 8-12 krotna. To oznacza, że z sygnału jest usuwane około 90% informacji!

Jak w każdej technice kodowania, źródłem redukcji informacji jest kwantowanie, a w przypadku MP3 to kwantowanie odbywa się w dziedzinie częstotliwości. To oznacza, że w całym paśmie sygnału poupychany jest szum bardzo zgrubnego kwantowania, tyle, że wskutek maskowania jest on umieszczany poniżej progu słyszalności (koder oblicza próg maskowania w każdej chwili sygnału i tam umieszcza szum kwantyzacji, gdzie jest on najmniej słyszalny). NIE WOLNO OBRABIAĆ SYGNAŁU ZAKODOWANEGO PSYCHOAKUSTYCZNIE.

Jakakolwiek modyfikacja (korekcja czy obróbka dynamiczna) powoduje, że szum kwantyzacji wyskakuje na wierzch jak muł i zgniłe resztki przy zmąceniu stawu. To się objawia jako bardzo brzydki i brudny dźwięk, tego się wprost nie da słuchać, a co tu dyskutować o robieniu muzyki z takich zepsutych dźwięków. Nikt takiego syfu nie przyjmie do masteringu ani nie wyda.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 07 kwie 2006, 13:26

Ciekawe czy coś się zmieni w brzmieniu jak zacznę ciąć z cd albo z winyli... **********************

Jeśli ze współczesnych nagrań to kiepsko to widzę. Praktyki masteringowe powodują, że materiał wydawany w ostatnich kilkunastu latach jest niewyobrażalnie zmasakrowany dynamicznie i zniszczony brzmieniowo. Recykling takich dźwięków może skończyć się równie źle jak używanie MP3.

Tak naprawdę to źródłem dobrej jakości sampli jest tylko to co nagrasz sam, dźwięki naturalne, instrumenty, ewentualnie płyty z samplami, a nie cudze nagrania wydane na płytach, czy to winylowych czy CD.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 07 kwie 2006, 14:00

Jeśli ze współczesnych nagrań to kiepsko to widzę. Praktyki masteringowe powodują, że materiał wydawany w ostatnich kilkunastu latach jest niewyobrażalnie zmasakrowany dynamicznie i zniszczony brzmieniowo. Recykling takich dźwięków może skończyć się równie źle jak używanie MP3.

Dokładnie, Ostanio dostałem płyte z samplami niemieckiej produkcji , wiekszosc dzwiekow jest skompresowana i limitowana do tego stopnia ze praktycznie korzystanie z np. loopów jest nie mozliwe, w czasie jakiej kolwiek kompresji na sumie zamiast loopow słychac jak by ktos miedzy tryby wrzucił piach . numer robi sie brudny nieprzyjemny ... Znam osobiscie ludzi ktorzy słuchaja płyt przez sampler i wyciagaja co sie da jednak nawet oni przynzja ze czesto nie moga wykorzystac tego co wysamplowali poniewaz w czasie koncowej obrubki robi sie tzw. "" brudna kupa " Upsss.... to samo sie dzieje jesli na sladach zakładasz mocno działajacy limiter np L2 czy L1 . i pałuje sie ten biedny dzwiek az skrzeczy ,,, na koncu okazuje sie ze po koncowej obrubce mocno głosniej nie jest ale na pewno brudniej. wiem ze sa algorytmy ktore pozwalaja odzyskac utracone transjety , ale poco pałowac na poczatku zeby potem odzyskiwac

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » piątek 07 kwie 2006, 14:38

NIE WOLNO OBRABIAĆ SYGNAŁU ZAKODOWANEGO PSYCHOAKUSTYCZNIE.

O, i to bardzo ciekawa odpowiedz. Kiedys zadawalem (sobie i innym) pytanie, czy przechowywanie sampli w najwyzszym mozliwym kbps wplywa jakos negatywnie na pozniejsza obrobke.

Czy 320kbps zapisuje cale pasmo? (no przynajmniej do 16KHz)

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » piątek 07 kwie 2006, 15:33

Czy 320kbps zapisuje cale pasmo? (no przynajmniej do 16KHz)...

Na pewno jest temu bliskie, ale co z tego? Przecież utrata pasma to tylko pomniejszy problem skompresowanego materiału, jeśli mówimy o stosowaniu mp3 do dalszej obróbki. Po co sie w ogóle nad tym zastanawiać? Mało miejsca na dysku?

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » piątek 07 kwie 2006, 15:37

Taaaa? To jaki problem jest zasadniczy?

richtig

Post autor: richtig » piątek 07 kwie 2006, 17:05

O, i to bardzo ciekawa odpowiedz. Kiedys zadawalem (sobie i innym) pytanie, czy przechowywanie sampli w najwyzszym mozliwym kbps wplywa jakos negatywnie na pozniejsza obrobke.

Zawsze można skorzystać z jakiejś kompresji bezstratnej. Ta z założenia nie psuje brzmienia, więc po rozkompresowaniu chyba nie trzeba się obawiać jakichś niemiłych niespodzianek (jak w przypadku mp3).
www.myspace.com/pchelki

ODPOWIEDZ