Obróbka wokalu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
PMC06
Re: Obróbka wokalu

Post autor: PMC06 » niedziela 22 sty 2006, 23:26

...- następnie za pomocą korektora ograniczam wybuchowe głoski (każdą z osobna, gdyż stosowanie deesera negatywnie wpływało na brzmienie wokalu) -

dobre ...

a cóż Cię tak rozbawiło?? może razem się pośmiejemy, co ?

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » niedziela 22 sty 2006, 23:48

to może podziele się wielką tajemnicą, że najlepszy deeser jaki słyszałem jest we wtyczne voxengo - voxformer. Po prostu cudo i wszelkie wave`sy się chowają....

pozdrawiam i życzę udanego "wmiksowywania" wokali :)

bjortos...

nie lubie wtyczek voxengo , według mnie wiekszosc ma dziwna grafike, do mnie nie przemawiaja .... nie mysle aby akurat deeser wavsa sie chował , korzystam z powodzeniem... czesto gesto zakladam kompresor pasmowy na wokal. poniewaz działajacy za szeroko deeser potrafi narobic szkód . a czasami nie chodzi tylko o "syczace " zgłoski , sa takze swiszczące , a przy srednio fajnie nagranym wokalu rózne cudenka sie ujawniaja ..

Druga sprawa nie nazwał bym ze cos jest ""cudo "" dla mnie wtyczki tej firmy sa ciezko przysfajalne ... wiec raczej mozna powiedziec, co dla kogo pracuje dobrze .. dla mnie jesli chodzi o deeser to Wavs ,

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » poniedziałek 23 sty 2006, 09:05

......- następnie za pomocą korektora ograniczam wybuchowe głoski (każdą z osobna, gdyż stosowanie deesera negatywnie wpływało na brzmienie wokalu) -

dobre ...

a cóż Cię tak rozbawiło?? może razem się pośmiejemy, co ?...

sybilanty to jedno a zgłoski wybuchowe to drugie...na które działa deeser?

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » poniedziałek 23 sty 2006, 09:10

nie lubie wtyczek voxengo , według mnie wiekszosc ma dziwna grafike, do mnie nie przemawiaja .... nie mysle aby akurat deeser wavsa sie chował , korzystam z powodzeniem... czesto gesto zakladam kompresor pasmowy na wokal. poniewaz działajacy za szeroko deeser potrafi narobic szkód . a czasami nie chodzi tylko o "syczace " zgłoski , sa takze swiszczące , a przy srednio fajnie nagranym wokalu rózne cudenka sie ujawniaja ..

Druga sprawa nie nazwał bym ze cos jest ""cudo "" dla mnie wtyczki tej firmy sa ciezko przysfajalne ... wiec raczej mozna powiedziec, co dla kogo pracuje dobrze .. dla mnie jesli chodzi o deeser to Wavs , ...

To fajne co piszesz, ale nie każdego stać na Wavesa...Poza tym Voxengo nie jest taki tragiczny...kurde, chyba się cofnę do lat 50, gdzie pojęcie deeser nie istniało

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » poniedziałek 23 sty 2006, 10:13

Druga sprawa nie nazwał bym ze cos jest ""cudo "" dla mnie wtyczki tej firmy sa ciezko przysfajalne ... wiec raczej mozna powiedziec, co dla kogo pracuje dobrze .. dla mnie jesli chodzi o deeser to Wavs , ...

cóż... może i dobrze w takim razie, że ma dziwną grafike i wiele parametrów - dzięki temu nie wszystkie miksky na rynku brzmią identycznie :)

Pewno to kwestia przyzwyczajenia - po prostu chciałem podzielić sie uwagą, że nie spotkałem się jeszcze z tak precyzyjnym i świetnie zrobionym deeserem (a wave`sa oczywiscie próbowałem). Oczywiście precyzyjny i dobry kompresor wielopasmowy (i dobrze ustawiony!) powinien zadziałać tak samo dobrze.

pozdrawiam

bjortos

PMC06

Post autor: PMC06 » poniedziałek 23 sty 2006, 10:27

.........- następnie za pomocą korektora ograniczam wybuchowe głoski (każdą z osobna, gdyż stosowanie deesera negatywnie wpływało na brzmienie wokalu) -

dobre ...

a cóż Cię tak rozbawiło?? może razem się pośmiejemy, co ?...

sybilanty to jedno a zgłoski wybuchowe to drugie...na które działa deeser?

...

oczywiście miałem na myśli również i głoski syczące, ale chochlik drukarski wtargnął w edytor mojego tekstu

może i jest to zabawne dla Ciebie, ale po korekcji eq na tych wszystkich fragmentach osobno (wybuchowych i syczących) wokal brzmi i wygląda ładniej niż po deeserze

ODPOWIEDZ