Na jakiej zasadzie działa normalizacja?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:
Re: Na jakiej zasadzie działa normalizacja?

Post autor: JoachimK » poniedziałek 16 sty 2006, 13:33

...Z tymi przepisami to też różnie bywa - mam płykę Madonny i jeden kawałek jest 100% ( -0 db )....

Profesjonalna seria magnetofonow DAT SONY 2700 pokazuje non stop przesterowania na plytach M. Jacksona, takze tych starszych. Przykladow by mozna mnozyc sporo.

To nie tyle chodzi o przepisy, tylko o zabezpieczenie sie przed zliczeniem kilku probek nastepujacych po sobie bedacych w tej samej wartosci. jeden licznik zinterpretuje takich kilka probek jako juz clip, inny to zignoruje.

Bardziej wyrafinowane mierniki poziomow (jak np. Mytek 603 maja ustawiany licznik probek, ktore sa interpretowane jako przester. To samo dotyczy niektorego oprogramowania DAW, gdzie mozna ustawic taki licznik.

Tym samym, jesli nawet doprowadzimy do sytuacji, kiedy to peak limiter z bardzo szybkim czasem powrotu poscina szczyty sygnalow maksymalnie, jak to sie da (bedzie wyraznie slychac znieksztalcenia, choc nadal nie bedzie to przesterowany sygnal), obnizenie calosci sygnalu o 0.1dB spowoduje, ze wskazniki w ogole nie zareaguja na takie anomalie.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 16 sty 2006, 14:31

A potem krew z uszu cieknie

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 16 sty 2006, 14:37

...A potem krew z uszu cieknie ...

Ja juz sie przyzwyczailem, z klientem nie wygrasz Nie wazne, ze juz zaczyna znieksztalcac, wazne, zeby wskazniki mniej drgaly, bo wtedy "rosnie" dynamika

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » poniedziałek 16 sty 2006, 15:52

wazne, zeby wskazniki mniej drgaly, bo wtedy "rosnie" dynamika ...

Klienci nie maja pojecia co to jest psychoakustyka...
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » poniedziałek 16 sty 2006, 16:44

dobra. ale chyba nikt nie zrozumial do konca mojego pytania. nie chodzi mi o to po co sie robi normalizacje, ale co ona dokładnie wykonuje jakie czynnosci, co bieze pod uwage i na jakiej zasadzie to zmienia.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 16 sty 2006, 16:50

...dobra. ale chyba nikt nie zrozumial do konca mojego pytania. nie chodzi mi o to po co sie robi normalizacje, ale co ona dokładnie wykonuje jakie czynnosci, co bieze pod uwage i na jakiej zasadzie to zmienia. ...

Chodzi tylko o to, by podniesc probke audio albo maksymalnie bez przesterowania (czyli do cyfrowego zera), albo maksymalnie do wyznaczonego wczesniej poziomu.

Cel rozny, np. zeby lepiej wysterowac wtyczki obrabiajace owe audio.

Przy czym nie ma to nic wspolnego (albo niewiele wspolnego) z wyrownywaniem poziomow poszczegolnych plikow czy utworow.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 16 sty 2006, 17:28

...dobra. ale chyba nikt nie zrozumial do konca mojego pytania. nie chodzi mi o to po co sie robi normalizacje, ale co ona dokładnie wykonuje jakie czynnosci, co bieze pod uwage i na jakiej zasadzie to zmienia. ...

1) mierzy ile wynosi największa wartość w normalizowanym czymś (czyli najwyższy pik)

powiedzmy, że największa wartość to -6.78dBFS

2) wzmacnia całość o dokładnie taką wartość, żeby ten najwyższy pik miał 0dBFS

w naszym wypadku - dokłanie o +6.78dB

proces ten nie zmienia nawet o włos dynamiki, barwy itp. Jak mówie - przydaje się bardzo rzadko, prawie wcale. A już na pewno nie jest "obowiązkowym punktem".

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

ODPOWIEDZ