autor: keyzone » piątek 09 gru 2005, 01:13
...najpierw zobacz ile slotow na pamiec ma ten laptop(bo nie zrobisz dualchannel z jednym slotem)
i zobacz czy nie ma przypadkiem ramu na stale wsadzonego w plyte glowna.........
Ten laptop ma 2 sloty i chyba nie ma na stałe wbudowanego ramu, bo producent przewiduje dowolne konfiguracje od 256 do 2GB. Ponadto:
Pentium M 740
Chipset Intel 915 GM
Interfejsy 3x port USB 2.0
1x port IEEE1394
1x port S-Video (TV-out)
1x port VGA
1x wyjście Audio Out
1x wejście mikrofonu
1x port RJ-45 LAN
1x port RJ-11 Modem
1x PCMCIA typ I lub typ II
Wyświetlacz 15.4" TFT WXGA (1280 x 800)
Wbudowana karta dźwiękowa REALTEK ALC250 AC'97 3D stereo sound system kompatybilna z Sound Blaster PRO, 2 głośniki
Wiadomo, że bedę potrzebował porządnego interfejsu audio(myślę o EMU 1616m na PCMCIA).
Można go spokojnie porównać z laptopem iCom opisywanym w EiS, ale jest trochę tańszy. Ma on platformę Sonoma, ale dostępny jest tylko z DDR- producent mówi,że DDR2 dostępny będzie dopiero w przyszłym roku. Czytałem parę artykułów o róznicach między DDR a DDR2 wywnioskowałem, że bardzo trudno powiedzieć co jest lepsze DDR- niższa częstotliwość wyższy timing ,DDR2 odwrotnie.
Teraz pytanie... Czy warto czekać na DDR2 przy tym chipsecie? Na co jeszcze powinienem zwrócić szczególną uwagę przy wyborze laptopa?
www.digimatch.eu i7 950, 24GB RAM, E-mu 1616m PCIe, Cubase7, Ozone5 Advanced, Komplete7, EWQLSO Platinium Plus, Goliath, Stormdrum2 Pro, Omnisphere, Trilian, ARC, T-Racks3 CS Grand, Real Guitar, LPC, Noman Factory British Bund