Automatyczna kwantyzacja audio

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
preceli
Re: Automatyczna kwantyzacja audio

Post autor: preceli » środa 07 gru 2005, 16:18

...Aha! A jeśli wylatujesz przy 6/8 to ja sugeruję metronom na 2. Akcenty Ci się nie pomieszają, a łatwiej. Tylko tempo musisz przeliczyć odpowiednio...

1.5/4
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
JanC

Post autor: JanC » środa 07 gru 2005, 16:45

......Aha! A jeśli wylatujesz przy 6/8 to ja sugeruję metronom na 2. Akcenty Ci się nie pomieszają, a łatwiej. Tylko tempo musisz przeliczyć odpowiednio...

1.5/4

...

No proste!

Już nie wiem jak Wam do rozsądku przemówić. Moja teza brzmi że granie na 6/8 z metronomem na 3/4 to jest granie pod włos, bo drugi akcent wypada pomiędzy klikami...

Poza tym napisałem żeby TEMPO przeliczyć, jak ktoś nie rozróżnia tempo i metrum to już nie mój problem. Jak widać stan wiedzy teoretycznej u realizatorów/muzyków jest na opłakanym poziomie...

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 07 gru 2005, 19:54

co ty na matematyke nie chodziles?

3/4 to to samo co 6/8......jakbys nie kombinowal to tak wyjdzie - a akcenty to ty robisz nie metrum i to zalezy od ciebie czy dasz akcent tu czy tam - byleby sie kupy trzymalo.....

peter1pl

Post autor: peter1pl » środa 07 gru 2005, 20:05

Elementy wiedzy o muzyce:

1) Akcent przypada na mocną częśc taktu.

2) W metrum 4/4 mocne części przypadają na 1 (główny akcent) i 3.

w 4/4 akcenty nie muszą tylko mogą przypadać na 1i3

ale mogą też na 2i4

Zgadza się? Zagraj sobie np. blues'a z akcentami na 1i3 to się BB King w grobie przewróci (mimo że jeszcze nie umarł)

O Reggae nie wspomnę...(Bob Marley będzie się przewracał...)
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

peter1pl

Post autor: peter1pl » środa 07 gru 2005, 20:07

a akcenty to ty robisz nie metrum i to zalezy od ciebie czy dasz akcent tu czy tam - byleby sie kupy trzymalo........

Zalezy jak masz ustawiony metronom. Bo jeśli on będzie robił złe akcenty - to Ty raczej też (będziesz go naśladował).
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Awatar użytkownika
JanC

Post autor: JanC » czwartek 08 gru 2005, 00:19

... a akcenty to ty robisz nie metrum i to zalezy od ciebie czy dasz akcent tu czy tam - byleby sie kupy trzymalo........

No, tylko matematyka to nie muzyka i 3/4 to nie jest to samo co 6/8, zapytaj się szkolonego muzyka to Ci powie. To że jest tyle samo ósemek to o niczym nie świadczy.

Możesz oczywiście puścić metronom 3/4 i grać 6/8, nikt Ci nie broni, tylko wtedy albo dla Ciebie mniej wygodnie, albo nie będzie to 6/8.

Pisząc że akcenty są na 1 i 3 w 4/4 podałem ogólną zasadę. Natomiast schematy rytmiczne w muzyce to inna sprawa, w końcu są synkopy, polirytmia, polimetria, itp. Ale metronom Ci mambo nie zagra ;) bo podaje akcenty tam gdzie standardowo mają być.

zerodead

Post autor: zerodead » czwartek 08 gru 2005, 00:40

hm.

nie bardzo rozumiem.

a co Ci akcent (klika) przeszkadza ? Przecież i tak wypada na pierwszą nutkę (bez względu na metrum) ?

jednak będę się upierał przy tezie kolegów, że jeśli o nagrywanie i metronom chodzi to 6/8 to to samo co 3/4 w dwa razy szybszym tempie ;) z dwa razy gęstszym akcentem ;) chyba że całkiem już zgłupiałem (możliwe) ...

poza tym nie bardzo rozumiem jak sie to wszystko ma do kwantyzacji audio i wypadania z frazy ;) jak wypadasz z frazy, to studiuj dalej :)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 08 gru 2005, 00:42

Chodzi mi o nagrywanie analogowe do tempa np. 6\\8

Metrum (6/8 to nie oznaczenie tempa!) nie ma tu nic do rzeczy.

Zagraj audio zachowujac utworu i jak pisalem wyzej, potnij to oraz skwantyzuj eventy (party) tak, jakby to byly midi events.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 08 gru 2005, 08:48

Ło rany, ludzie, Co wy z tym upiornym metronomem, metrum, tempem, przeliczaniem, studiami...

A jaki to problem zrobić sobie (na kolanie) na jednej scieżce MIDI jedno lub kikutaktowy patern, powstawiać w nim akcenty, skierować na dowolne klikadło (nawet te Microsoftu), powielić na dowolną ilość taktów i dać do odsłuchu? I metrum się zachowa, i siatka, i przeliczać nic nie trzeba a i kontrola tyż jest na fulla .
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 08 gru 2005, 09:56

A jaki to problem zrobić sobie (na kolanie) na jednej scieżce MIDI jedno lub kikutaktowy patern, powstawiać w nim akcenty, skierować na dowolne klikadło (nawet te Microsoftu), powielić na dowolną ilość taktów i dać do odsłuchu? I metrum się zachowa, i siatka, i przeliczać nic nie trzeba a i kontrola tyż jest na fulla .

Nie, nie, nie Preceli ...:-) ta metoda mi się zdecydowanie mniej podoba

Metoda "trzy po trzy" i 1.5/4 jest much better

pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

ODPOWIEDZ