Tani odsłuch do stage piano

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Mnementh1
Tani odsłuch do stage piano

Post autor: Mnementh1 » piątek 09 cze 2006, 02:41

Kupiłem sobie piecyk do stage piana: Eltron JP-50.
Ta, wiem wiem, zaraz ktoś mnie skrytykuje, zmiesza z błotem, wyzwie od laików, głąbów itd. Ale ja chcę po prostu grać. I nie pożyczać ciągle sprzętu od zanajomych.

Jednak problem jest taki: najtańszy piecyk rolanda o podobnych parametrach (moc) kosztuje ponad 1000zl.
Ja kupiłem sprzęt za 1/4 tej ceny. Właśnie ze względów finansowych.
Czy w ogóle zda się kupić coś senosownego - z logiem rolanda, yamahy - żeby dużo nie kosztowało, a "gadało" znośnie.
I żeby to był idealny strzał cena/jakość (nie chodzi mi o przypadek, gdy za coś super-wypasioego muszę zapłacić 15 tyś zł żeby być "zachwyconym" <> , tylko powiedzmy 800z-1500złł i mieć coś znośnego).
Jest coś takego?

Awatar użytkownika
Jassio

Re: Tani odsłuch do stage piano

Post autor: Jassio » piątek 09 cze 2006, 08:41

Polecam "Roland Cube 60 spec.amp. keyboard" - serie z lat '80 chyba. Trochę ma za bardzo mułowaty środek, ale nadaje się do tego o czym pisesz. Jakieś 2 lata temu dałem na allegro za niego coś miedzy 600-800zł. Moc ma naprawdę wystraczajacą jako odsłuch na głośnej scenie.

Czy to ma być odsłuch tylko dla Ciebie i tylko piana? Nie myślałeś o słuchawkach?
[addsig]
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.

Mnementh1

Post autor: Mnementh1 » piątek 09 cze 2006, 10:25

W tej chwili na all
ROLAND CUBE 15 kosztuje 470zł - a to 15 W
ROLAND CUBE 30 kosztuje 950zl - a to 30 W
A ROLAND CUBE 60 to Ho Ho Ho (http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Ho_ho_ho)
Z tym, że to są wzmacniacze gitarowe.

Natomiast to co kupiłem ma 50W i ponoć daje z siebie więcej niż niejden 100W. Cóż, jak przetestuje gruntownie to się wypowiem.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 09 cze 2006, 10:26

moj pianista szukal, zukal, szukal, szukal.....kupowal (rolanda, johnsona, hohnera), najgorzej brzmialy piece gitarowe (bez dynamiki), najlepiej dobre basowe (z gwizdkiem i 10 calowym gliosnikiem)- ale sa drogie

az w koncu kupil odsluchy bliskiego pola Edirol i jest bardzo zadowolony.

Moze kup jakies niedrogie odsluchy aktywne? uzywane?

uzywa Yamahy p90

Mnementh1

Post autor: Mnementh1 » piątek 09 cze 2006, 11:10

To znaczy radziłem sobie tak, że ze słuchawkowego podłączałem do wieży 2x15W, z midi szło do laptopa i z laptopa do głośników 2.1 Creativa (wiem wiem, szajs, ale co zrobić).

Co do słuchawek - mam 5 par - 2 sennhesery, 2 soniaki i technicsa
Sony MDR

Ten Eltron ma:
Głośnik szerokopasmowy GDS50/30-1szt
Głośniki wysokotonowe GDWK,40/9-2szt

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » piątek 09 cze 2006, 13:17

...To znaczy radziłem sobie tak, że ze słuchawkowego podłączałem do wieży 2x15W, z midi szło do laptopa i z laptopa do głośników 2.1 Creativa (wiem wiem, szajs, ale co zrobić).

Co do słuchawek - mam 5 par - 2 sennhesery, 2 soniaki i technicsa
Sony MDR

Ten Eltron ma:
Głośnik szerokopasmowy GDS50/30-1szt
Głośniki wysokotonowe GDWK,40/9-2szt...
No to potestuj i jak będzie Ci pasowało brzmienie to zostaw - no chyba że wstydzisz się z tym na scenie pokazywać...

To jest typowy piec klawiszowo-wokalowy.

Jest to dość głośny sprzęt, bo Tonsilowskie GDSy miały sporą skuteczność, wadą mogą być spore szumy przedwzmacniacza, ale zawsze można zmodyfikować, a mimo wszystko buda+głośniki całkiem, całkiem, końcówka mocy nie do zdarcia, i ma niezły stosunek możliwości do ceny.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

paskud

Post autor: paskud » piątek 09 cze 2006, 16:15

tylko powiedzmy 800z-1500złł i mieć coś znośnego).
Jest coś takego?

może ldm z serii skm - można czasem tanio kupić te starsze modele - posiada głośnik 12 cali celestion 2x60W mocy i możliwoś podłączenia dodatkowej pasywnej kolumny
kupiłem 6 lat temu taki właśnie 5-letni piecyk i chodzi do dziś - na próby i małe grania wystarcza - i jeszcze wokal na nim śmigał :)

pozdrawiam Piotrek
Szczęśliwy posiadacz Clavia Nord Electro3 ;)

ODPOWIEDZ