Witam
Jestem pospolitym fascynatem homerecordingu. Siedze przed komputerem z duzym HDD, z duża ilością ramu, z dobrym softem, z dobrym masterkeyboardem.
Mam również dobrą kartę bo ESI Juli@.
Mam jeszcze dodatkowo do wydania 1000zł. Wydaje mi się, że jak na polskie realia to wiele, ale nie do końca...
Zamierzam kupić Monitory odsłuchowe i dochodze do wniosku, że po milionie przeczytanych wątków dotyczacych odsłuchów nie kupię...nic. Czytam naprzemian "mało jaskrawa barwa, nie przenosi transjentów, plastikowe brzmienie, zapiaszcza, dudni, itp i itd"
Mając pokój 15m^2 i 1000zł nie jestem w stanie kupić dobrego sprzętu. A nie będę kupował do takich warunków akustycznych, czyli pokoju, sprzętu za 1500-2000zł bo to zupełnie mija się z celem.
Ostanio doszedłem do wniosku, że mozliwe że kupię dobry zestaw 2.1 z THX i natrafiłem na zestaw Logitech Z-2300 THX. Cena przystępna bo 500zł a póki co nie słyszałem(czytałem), żadnego negatywnego zdania o takiej alternatywie.
Jak myślicie, jak to się zachowa z Juli@, pewnie dostane salwe postów typu" monitory do muzyki, sprzęt multimedialny do gier".
No ale czasami odnoszę wrażenie, że monitory do 1000zł mają cenę bardzo przesadzoną, czytając wasze opinie, o tych Logitech'ach słysze pozytywnie dotychczas.
Niech wypowie się ktoś rzetelnie, czy rzeczywiście kupując głośniki jak modele studiophile,n-ear czy behringer, edirol itp. będę słyszał katastrofalną róznicę w moim 15m^2 pokoju w stosunku do tego Logitech'a Z-2300 THX gdzie nie będę miał zapewnionych studyjnych warunku.
Mam prośbę do posiadaczy odsłuchów do 1000zł, aby zabrali głos w tym wątku, powiedzcie, jak wyglada rzeczywistość w praktyce.
Czy istnieje model do 1000zł, który mimo wszystko jest liderem?!!
pozdrawiam
simon
[addsig]
Odsłuch do 1000zł czy dobry zestaw 2.1THX ?
Dużo sprzętu mało talentu...
Re: Odsłuch do 1000zł czy dobry zestaw 2.1THX ?
Monitor studyjny, nawet do 1000zł nie bedzie tak "zfazowany" jak sprzet do gier i filmu. Dwudrozny glosnik z wooferem +/- 5 cali to standard odsluchow bliskiego pola, nawet jak brzmią "kartonowo" jak NS-y. A basy kontrolowac mozna na sluchawkach albo potem w samochodzie.

Jestem przystojny i młody
certyfikat THX charakteryzuje sie innymi parametrami dzwieku....nie chodzi tu o plaska charakterystyke jak w monitorach studyjnych wiec dzwiek zabrzmi inaczej.....
czyli jak przystalo na THX ...jak w dobrym kinie....
a tu masz inny cel - ma zabrzmiec jak z dobrej plyty....
czyli jak przystalo na THX ...jak w dobrym kinie....
a tu masz inny cel - ma zabrzmiec jak z dobrej plyty....
Zamiast wydawać 1k na jakąś wydmuszkę do gier i filmów sprawdź te paczki: http://www.tascam.de/en/index.html
W przeciwieństwie do innych modeli w tym przedziale cenowym mają zrównoważoną i nie krzykliwą średnicę. Sprawdzałem ze znajomym w ślepym teście z KRK RP5 i M-Audio BX5. Kumpel kupił Tascamy i moim zdaniem zrobił b.dobrze. Podpiął je pod 10" suba onkyo... No i co? Miód!
Do tego dobre słuchawki do sprawdzania detali i jesteś w domu.
Cena - 1000zł Gdzie? A np. tu: musicstorekoeln
W Polsce 1200zł - Polsound.
W przeciwieństwie do innych modeli w tym przedziale cenowym mają zrównoważoną i nie krzykliwą średnicę. Sprawdzałem ze znajomym w ślepym teście z KRK RP5 i M-Audio BX5. Kumpel kupił Tascamy i moim zdaniem zrobił b.dobrze. Podpiął je pod 10" suba onkyo... No i co? Miód!

Cena - 1000zł Gdzie? A np. tu: musicstorekoeln
W Polsce 1200zł - Polsound.
- mlodyGrzesiek
przyznam ze te Tascamy robia naprawde niezle wrazenie!
jak za te pieniadze to moze byc swietny wybor, tylko, tak jak napisal przedmowca, trzeba je wspomoc jakims subem i zapowiada sie ciekawie..
chetnie bym ich posluchal...
pozdrawiam
przyznam ze te Tascamy robia naprawde niezle wrazenie!
jak za te pieniadze to moze byc swietny wybor, tylko, tak jak napisal przedmowca, trzeba je wspomoc jakims subem i zapowiada sie ciekawie..
chetnie bym ich posluchal...
pozdrawiam
Witam
Fajnie, ze zainteresował was ten temat...
Czyli jednoznacznie mozna stwierdzić, że w typowych odsłuchach do 1000zł nie jestesmy w stanie kontrolować basu.
Czyli altrenatywa dla takiego sprzętu to słuchawki i dobry sprzęt w samochodzie ? A jak ktoś nie ma samochodu?? Trudno tez znaleźć dobre słuchawki, żeby bass na nich fajnie zagrał w cenie normalnej. Koło się zamyka...
Szukam dalej osoby co ma odsłuchy do 1000zł, niech ktoś napisze czy taki sprzęt jest jedynie komercyjna alternatywą dla modnego coraz bardziej homerocording'u czy rzeczywiście można kontrolowac dźwięk na czymś takim bez dodatkowego subwoofera??
Fajnie, ze zainteresował was ten temat...
Czyli jednoznacznie mozna stwierdzić, że w typowych odsłuchach do 1000zł nie jestesmy w stanie kontrolować basu.
Czyli altrenatywa dla takiego sprzętu to słuchawki i dobry sprzęt w samochodzie ? A jak ktoś nie ma samochodu?? Trudno tez znaleźć dobre słuchawki, żeby bass na nich fajnie zagrał w cenie normalnej. Koło się zamyka...
Szukam dalej osoby co ma odsłuchy do 1000zł, niech ktoś napisze czy taki sprzęt jest jedynie komercyjna alternatywą dla modnego coraz bardziej homerocording'u czy rzeczywiście można kontrolowac dźwięk na czymś takim bez dodatkowego subwoofera??
Dużo sprzętu mało talentu...
- AlfonsoRodeo
...
Alesis m1MkII, Behringer2031, Tascam....... powinny byc OK.
Dodatkowy subwoofer to problemy z faza...
Do odsluchu w tak malym pomieszczeniu az za nadto. 45Hz @-3dB to przyzwoicie jest. Dla porownania - moze nie do konca jest to dobry przyklad, ale - na duzych plenerowych koncertach, czesto dolna granica pasma to 45 Hz a jak kopie... Jak nie gra zbyt nisko, to przynajmniej nie muli, a to jest wazne.
[addsig]
...
Alesis m1MkII, Behringer2031, Tascam....... powinny byc OK.
Dodatkowy subwoofer to problemy z faza...
Do odsluchu w tak malym pomieszczeniu az za nadto. 45Hz @-3dB to przyzwoicie jest. Dla porownania - moze nie do konca jest to dobry przyklad, ale - na duzych plenerowych koncertach, czesto dolna granica pasma to 45 Hz a jak kopie... Jak nie gra zbyt nisko, to przynajmniej nie muli, a to jest wazne.
[addsig]
Hm nie wiem:) ..ale zaczne moze ze wszelkie przydomki THX przy glosnikach komputerowych to chyba jakis zart:) tego samego typu co np. line array przy niektorych..ale to taka dygresja. Mysle ze jesli interesuje Cie tanie rozwiazanie to mozesz posprawdzac takie glosniki 2.1, posprawdzac znaczy posluchac. Natknalem sie ostatnio na taki wynalazek: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5820 Producent deklaruje liniowa charakterystyke z odchylami +-3 dB, jak na tak tani sprzet to moim zdaniem calkiem nie zly wynik - oczywiscie nalezaloby ich najpierw gdzies przesluchac bo z zapewnieniami akurat tego producenta trzeba byc ostroznym. pozdro
Pracuję w studiu postprodukcji filmowej...