Jaki mikser, jaki mikrofon?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Zbych
Re: Jaki mikser, jaki mikrofon?

Post autor: Zbych » wtorek 30 maja 2006, 06:28

Ludziska bo zgłupieje :)

Zapytam inaczej ...

Czy do tego abym w domku se zarejstrował swój głosik, swoją muzyke itp w formie DEMA, nawet nie dema, ot w formie "wczesnego dema" itp. wystarczy mi UB + np. mikrofon Behringera B1 (aha, karte mam Audiophile 2496 - ale to pewnie nie jest istotne) - i abym mogł to co popełniłem pokazac komuś do oceny itp. ?

...

Wystarczy.

Zbych

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 30 maja 2006, 08:10

Ludziska bo zgłupieje :)

Zapytam inaczej ...

Czy do tego abym w domku se zarejstrował swój głosik, swoją muzyke itp w formie DEMA, nawet nie dema, ot w formie "wczesnego dema" itp. wystarczy mi UB + np. mikrofon Behringera B1 (aha, karte mam Audiophile 2496 - ale to pewnie nie jest istotne) - i abym mogł to co popełniłem pokazac komuś do oceny itp. ?

...

UB wystarczy, Mikrofon - nie wiem bo takiego nie miałem. Musisz wiedzieć że najsłabszym (albo najabrdziej terminujacy brzmienie) ogniwem w procesie rejestracji jest mikrofon. Od niego zalezy w duzej mierze barwa.

Jesli ustawisz UB na zero i uzyjesz go tylko jako wzmocnienie wszystko bedzie super cacy. Pozatym i tak dobrze jest nic nie korygowac wtrakcie nagran - dopero pozniej. Jesli oczywiscie jesli miałby do wyobru C4 i UB wybrałbym C4, bo UB juz mialem w życiu kilka. Ale roznicy raczej nie dostrzeżesz gdyż beda bardzo subtelne (jak na warunki domowe i demo)

Awatar użytkownika
Jurek1971
Kontakt:

Post autor: Jurek1971 » wtorek 30 maja 2006, 09:38

Z tym że jeśli już Behringer to 802, bo zdaje się że 502 nie ma pełnego phantomu. Barwą tego mikserka bym się nie przejmował, raczej zainwestuj w jak najlepszy mikrofon.

Awatar użytkownika
Zbych

Post autor: Zbych » wtorek 30 maja 2006, 10:04

...Z tym że jeśli już Behringer to 802, bo zdaje się że 502 nie ma pełnego phantomu. Barwą tego mikserka bym się nie przejmował, raczej zainwestuj w jak najlepszy mikrofon.

...

To prawda, UB502 nie ma Phantomu. Natomiast mikrofon Behringer B1 to dobry wybór, brzmieniowo i jakościowo podobny do MXL2006, a przy tym ma dodatkowe "bajerki", jak filtr dolnozaporowy i tłumik Pad.

Zbych

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » wtorek 30 maja 2006, 11:16

......Jak rozumiem - żaden z tych co wymieniłem sie do niczego nie nadaje ?...

np. Behringer serii UB ma katastrofalna barwe, ktorej nigdy lepiej nie uzywac. Phonic to produkt podobnych lotow....

Kumam.

A czy sa moze gdzieś probki tego samego np. wokalu, ale przepuszczonego przez rózne miksery aby wlasnie zobaczyc ktora barwa lepsza, gdzie wiecej szumów i wogóle ?...

Bardzo prosze na mojej stronie jest 2 utwory nagrywane przez mixer z seri ub 1832 fx pro na mikrofonie SP B1 jest to Akcent - Kylie i Papa Dance - Czarny śnieg.

Pozdrawiam.
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Paweł

Post autor: Paweł » wtorek 30 maja 2006, 11:44

np. Behringer serii UB ma katastrofalna barwe, ktorej nigdy lepiej nie uzywac. Phonic to produkt podobnych lotow....

Myślę że troche przesadziłeś. Biorąc pod uwagę cenę i możliwości UB 802 katastrofą trudno go nazwać. Jeśli chodzi o wyroby tego producenta, katastrofą z pewnością jest natomiast preamp MIC 100.

Phonic brzmi zdecydowanie bardziej klarownie, dlatego z tych dwóch propozycji rekomendowałbym właśnie jego.

UB 502 nie ma phantoma, jak ktoś już tu wspomniał, a Phonic go ma, więc wybór jest dość jasny.

Z mikrofonów warto przemyścleć Studio Project B1 - bardziej uniwersalny, albo Audio-Technica AT2020 - niezły do wokalu, bo jak na swoją klasę dość plastyczny. Mikrofonów Behringera nie słyszałem.

Awatar użytkownika
Mayewsky
Kontakt:

Post autor: Mayewsky » wtorek 30 maja 2006, 13:29

O i teraz w końcu coś juz sensownego wiem.

Dziękuje bardzo wszystkim za odpowiedź. Naprawde wszystkie były pomocne i uratowały mnie przed kupnem UB :)

A powiedzcie jeszcze co sądzicie o takich wynalazkach jak mikrofony ADK (nie AKG) czy też SE2200A albo MXL 990 ?
Mayewsky

(GG - 4039365)

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » wtorek 30 maja 2006, 13:42

...O i teraz w końcu coś juz sensownego wiem.

Dziękuje bardzo wszystkim za odpowiedź. Naprawde wszystkie były pomocne i uratowały mnie przed kupnem UB :)

A powiedzcie jeszcze co sądzicie o takich wynalazkach jak mikrofony ADK (nie AKG) czy też SE2200A albo MXL 990 ?...

Kup sobie Studio Project B1. Kosztuje psi grosz a to naprawde dobry mikrofon. O MXL 990 powinienes troche znalezc w starych postach. Uzyj wyszukiwarki

Awatar użytkownika
Mayewsky
Kontakt:

Post autor: Mayewsky » wtorek 30 maja 2006, 14:10

Kup sobie Studio Project B1. Kosztuje psi grosz a to naprawde dobry mikrofon. O MXL 990 powinienes troche znalezc w starych postach. Uzyj wyszukiwarki...

dzieki :)

A takie mikserek ma sens ? - MACKIE TAPCO MIX 50 ?
Mayewsky

(GG - 4039365)

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » wtorek 30 maja 2006, 14:20

...

Kup sobie Studio Project B1. Kosztuje psi grosz a to naprawde dobry mikrofon. O MXL 990 powinienes troche znalezc w starych postach. Uzyj wyszukiwarki...

dzieki :)

A takie mikserek ma sens ? - MACKIE TAPCO MIX 50 ?...

Nie wiem dlaczego nie którzy ganią mixery UB. Ja posiadam UB 1832 FX Pro i jestem zadowolony. Używam go na imprezach jak i w studio. Jeśli chodzi o moją opinie zainwestuj w dobry mikrofon np AKG C4000B bo najwięcej zależy od "ucha" człowieka który obrabia cały mix a nie od mixera.

Pozdrawiam.

Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

ODPOWIEDZ