Interesuje mnie zestaw głośnikowy, który jest podłączony poprzez S/PDIF (nie przez mini jacki), niekoniecznie z najwyższej półki. Cena: do 700zł. Miło by było gdyby był zaszufladkowany do THX. Subwoofer ie może zamulać dźwięku - jak to się dzieje w "tanich" zestawach Creative z serii Inspire T.
Czego mam szukać? Tylko nie kierujcie mnie do google, bo szukałem. Na allegro też szukałem, ale nie ustaliłem żadnych uniwersaliów.
Potrzebuję konkretnych opinii.
Głośniki 5.1 lub 7.1 na S/PDIF
Re: Głośniki 5.1 lub 7.1 na S/PDIF
...Interesuje mnie zestaw głośnikowy, który jest podłączony poprzez S/PDIF (nie przez mini jacki), niekoniecznie z najwyższej półki. Cena: do 700zł...
Niestety na tym nie za bardzo się znamy, bo to wygląda na multimedialny komplecik do zabaw i gier. Nie to forum ...
MD.
Niestety na tym nie za bardzo się znamy, bo to wygląda na multimedialny komplecik do zabaw i gier. Nie to forum ...
MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
No sorry ja w domu monitorów kilkusetwatowycdh nie będę trzymał...
...Interesuje mnie zestaw głośnikowy, który jest podłączony poprzez S/PDIF (nie przez mini jacki), niekoniecznie z najwyższej półki. Cena: do 700zł. Miło by było gdyby był zaszufladkowany do THX. Subwoofer ie może zamulać dźwięku - jak to się dzieje w "tanich" zestawach Creative z serii Inspire T.
Czego mam szukać? Tylko nie kierujcie mnie do google, bo szukałem. Na allegro też szukałem, ale nie ustaliłem żadnych uniwersaliów.
Potrzebuję konkretnych opinii....
to w końcu potrzebujesz konkretów czy uniwersaliów ?
Bo jesli chodzi o uniwersalia to raczej jestem zwolennikiem nominalizmu co mi podpowiada że do 700 nie znajdziesz zestawu z THX a cena 700zl i nie zamulony dżwięk znany z "tanich" zestawów to pojęcia wzajemnie wykluczające się.
Potrzebuję konkretnych opinii....
to w końcu potrzebujesz konkretów czy uniwersaliów ?
Bo jesli chodzi o uniwersalia to raczej jestem zwolennikiem nominalizmu co mi podpowiada że do 700 nie znajdziesz zestawu z THX a cena 700zl i nie zamulony dżwięk znany z "tanich" zestawów to pojęcia wzajemnie wykluczające się.
No właśnie w tym problem, że w zasadzie każdy zestaw 5.1 lub 7.1 ma wejścia poprzez jacji a nie S/PDIF, którego poptrzebuje.
Na początku mi się wydawało, że prawie każde głośniki 5.1 majhą S/PDIF, ale przekonałem się, że prawie żadne go nie mają. A nawet jak posiadają S/PDIF to nie jest to wyszczególnione w dokumentacji.
Dlatego zacząłem się zastanawiać, czy są w ogóle jakieś zestawy sensownie grające, w miare przysteponej cenie, w standardzie THX. To ogólnie.
Natomiast jeśli chodzi o konkrety, to interesują mnie partykularne modele.
Mam zamiar używać ich zarówno do słuchania muzyki, jak i jako odsłuchów do stage piana w domu. Nie jestem zboczony jeśli chodzi o czystość i jakośćdźwięku - nie muszę mieć naj-naj-najlepsiejszego sprzętu za bajońskie sumy.
Chodzi mi o to, żeby nie wydać 5tyś za parę jakichś śmiesznych monitorków czy też tubę nautilus B&W, za któej równowartość kupię 10 zestawów, które mnie interesują, tylo kupić coś sensownego i nie przepłacić.
Co sądzicie o zestawach:
MEGAWORKS 550 THX
CREATIVE 5.1 GigaWorks Pro Gamer 500 THX
Logitech Z-5400 5.1 THX
Na początku mi się wydawało, że prawie każde głośniki 5.1 majhą S/PDIF, ale przekonałem się, że prawie żadne go nie mają. A nawet jak posiadają S/PDIF to nie jest to wyszczególnione w dokumentacji.
Dlatego zacząłem się zastanawiać, czy są w ogóle jakieś zestawy sensownie grające, w miare przysteponej cenie, w standardzie THX. To ogólnie.
Natomiast jeśli chodzi o konkrety, to interesują mnie partykularne modele.
Mam zamiar używać ich zarówno do słuchania muzyki, jak i jako odsłuchów do stage piana w domu. Nie jestem zboczony jeśli chodzi o czystość i jakośćdźwięku - nie muszę mieć naj-naj-najlepsiejszego sprzętu za bajońskie sumy.
Chodzi mi o to, żeby nie wydać 5tyś za parę jakichś śmiesznych monitorków czy też tubę nautilus B&W, za któej równowartość kupię 10 zestawów, które mnie interesują, tylo kupić coś sensownego i nie przepłacić.
Co sądzicie o zestawach:
MEGAWORKS 550 THX
CREATIVE 5.1 GigaWorks Pro Gamer 500 THX
Logitech Z-5400 5.1 THX
No właśnie w tym problem, że w zasadzie każdy zestaw 5.1 lub 7.1 ma wejścia poprzez jacji a nie S/PDIF, którego poptrzebuje.
Problem jest tez taki, ze sygnal "S/PDIF" 5.1 jest sygnalem zakodowanym i to nie w czasie rzeczywistym. W zwiazku z tym nie da sie tego tak latwo uzyc do grania na klawiszach...
Problem jest tez taki, ze sygnal "S/PDIF" 5.1 jest sygnalem zakodowanym i to nie w czasie rzeczywistym. W zwiazku z tym nie da sie tego tak latwo uzyc do grania na klawiszach...
Czemu nie?
Podłączam klawisz przez RCA do kompa, sygnał jest przetwarzany na 5.1 lub 7.1 i idze przez S/PDIF out do głośników.
Podłączam klawisz przez RCA do kompa, sygnał jest przetwarzany na 5.1 lub 7.1 i idze przez S/PDIF out do głośników.
A może jeszcze ktoś mi wyjaśni czy robi się jakieś głośniki, któe mógłbym podpiąć pod "optical out"? Raczej kożystam z optycznego wejścia do zgrywania różności z mini-disca, ale zastanawiam się nad wyjściem optycznym.
Czy wyjście optyczne też ma jakieś restrykcje?
Czy wyjście optyczne też ma jakieś restrykcje?
...Czemu nie?
Podłączam klawisz przez RCA do kompa, sygnał jest przetwarzany na 5.1 lub 7.1 i idze przez S/PDIF out do głośników. ...
No wlasnie nie - tak robia tylko drogie "czarne skrzynki", zwykly soft komputerowy kodowanie do AC3 robi "oflajnowo". Przez wyjscie cyfrowe moze isc zwykly sygnal stereo, a dekoder w glosnikach robi z tym, co mu kazesz, ale z 5.1 czy 7.1 niewiele ma to wspolnego.
Podłączam klawisz przez RCA do kompa, sygnał jest przetwarzany na 5.1 lub 7.1 i idze przez S/PDIF out do głośników. ...
No wlasnie nie - tak robia tylko drogie "czarne skrzynki", zwykly soft komputerowy kodowanie do AC3 robi "oflajnowo". Przez wyjscie cyfrowe moze isc zwykly sygnal stereo, a dekoder w glosnikach robi z tym, co mu kazesz, ale z 5.1 czy 7.1 niewiele ma to wspolnego.