Wyrównywanie ścieżek audio
czy ktoś może mi udzielić rady?
Potrzebuję programu do podrównania perkusji.
oczywiście wszystko mam na osobnych trackach i do midowego zegara.
Jeśli słyszeliście o jakimś programie który "ustawi" puls werbla, stopy itd. to proszę o info, bo ręczne ustawianie doprowadza mnie do szału. Odchyłki od metronomu są prawie nie słyszalne ale...
Pozdrawiam
Potrzebuję programu do podrównania perkusji.
oczywiście wszystko mam na osobnych trackach i do midowego zegara.
Jeśli słyszeliście o jakimś programie który "ustawi" puls werbla, stopy itd. to proszę o info, bo ręczne ustawianie doprowadza mnie do szału. Odchyłki od metronomu są prawie nie słyszalne ale...
Pozdrawiam
gram, śpiewam zawodowo. nagrywanie to moja pasja :)
Re: Wyrównywanie ścieżek audio
Odchyłki od metronomu są prawie niesłyszalne ale...
To po co kombinujesz?
To po co kombinujesz?
...Odchyłki od metronomu są prawie niesłyszalne ale...
To po co kombinujesz?...
Nic nie rób, tylko wyłącz klik i nagrywaj resztę śladów do samych bębnów.
To po co kombinujesz?...
Nic nie rób, tylko wyłącz klik i nagrywaj resztę śladów do samych bębnów.
......Odchyłki od metronomu są prawie niesłyszalne ale...
To po co kombinujesz?...
Nic nie rób, tylko wyłącz klik i nagrywaj resztę śladów do samych bębnów....
Macie rację!!!
Mam wyjątkowo upierdliwego perkusiste :)
Już go przywołałem do porządku...
Pozdrawiam
To po co kombinujesz?...
Macie rację!!!
Pozdrawiam
gram, śpiewam zawodowo. nagrywanie to moja pasja :)
Macie rację!!!
Pozdrawiam...
Ręczne wyrównanie calego numeru, to mniej więcej 3 do 7 godzin pracy. Wyrównanie najbardziej "nietrafionych" fragmentów to zazwyczaj pól godziny. Cały numer będzie lepiej działał, jeśli zostanie nagrany do wyrównanych bębnów. Lepiej teraz wyrównać 10 śladów bębnów niż później 20 śladów gitar. Przywoływanie do porządku muzyków zazwyczaj z czasem kończy się tym, że muzycy nie lubią realizatorów.
C.
Macie rację!!!
Pozdrawiam...
Ręczne wyrównanie calego numeru, to mniej więcej 3 do 7 godzin pracy. Wyrównanie najbardziej "nietrafionych" fragmentów to zazwyczaj pól godziny. Cały numer będzie lepiej działał, jeśli zostanie nagrany do wyrównanych bębnów. Lepiej teraz wyrównać 10 śladów bębnów niż później 20 śladów gitar. Przywoływanie do porządku muzyków zazwyczaj z czasem kończy się tym, że muzycy nie lubią realizatorów.
C.
W dużych ProTools jest "beat detective" (chyba tak się nazywa), za pomocą tego ustrojstwa podobno można w 30 minut wyrównac cały numer, osobiście nie sprawdzałem.
No dobra, to nie problem nawet ręcznie poprzesuwać nietrafione uderzenia perkusji. Ale co zrobić jak jest tego 8 ścieżek.
Problemu nie ma z tymi bramkowanymi - werbel, stopa, kotły. Ale co z overheadami i hihatem. Jak przesuwam werbel ze ścieżki werbla, zostaje mi przesłuch werbla na ścieżce overhedowej (którego przesunąć już nie mogę - bo wtedy powstają nieprzyjemne "dziury" w ścieżce overhedowej).
Ktoś wie jak to się porządnie robi ?
Pozdrawiam
Łukasz
Problemu nie ma z tymi bramkowanymi - werbel, stopa, kotły. Ale co z overheadami i hihatem. Jak przesuwam werbel ze ścieżki werbla, zostaje mi przesłuch werbla na ścieżce overhedowej (którego przesunąć już nie mogę - bo wtedy powstają nieprzyjemne "dziury" w ścieżce overhedowej).
Pozdrawiam
Łukasz
Buduję studio home recording
Oczywiscie edytowac trzeba wszystkie slady razem, nie ma rady. Po edycji pozostaje rozciagniecie z tej albo z tamtej strony sladow OH, cross-fade i/lub ewentualnie jakis time-stretching, zaleznie od woli walki o okolicznosci...
Oczywiscie edytowac trzeba wszystkie slady razem, nie ma rady. Po edycji pozostaje rozciagniecie z tej albo z tamtej strony sladow OH, cross-fade i/lub ewentualnie jakis time-stretching, zaleznie od woli walki o okolicznosci...
...No dobra, to nie problem nawet ręcznie poprzesuwać nietrafione uderzenia perkusji. Ale co zrobić jak jest tego 8 ścieżek.
Pozdrawiam
Łukasz
...
Timestretching.
Nic się nie ucina, tylko rozciąga i zcieśnia. Np w Abletonie (ściągnij sobie DEMO i zobacz czy Ci odpowiada)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Łukasz
...
Timestretching.
Nic się nie ucina, tylko rozciąga i zcieśnia. Np w Abletonie (ściągnij sobie DEMO i zobacz czy Ci odpowiada)
Pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki
wyrównywanie bębniarza to miodzik hi hi 100zl za godzinę, jak dla mnie mogą grać nawet do slonecznego metronomu. hi hi hi
Strojenie wokalisty ręczne też dobra zabawa, zyskujeszc miłość muzyków dzięki tobie czesto perkusista zachowa miejsce w zespole. (to najczęściej zwalniana grupa zawodowa) lepiej nie zadzierac z klawiszowcami, gitarzysta zwykle jest naćpany z nimi idzie gładko, nawet nie zauważy kiedy sam zagrasz jego partię. Na drugi dzień mówisz mu że fajnie zagrał a on jest szczęśliwy że mu tak fajnie poszło, atmosfera jest świetna zawsze wracają :)
A tak poważnie to jak poćwiczysz przestanie stanowić to problem, uważaj żeby równać tracki razem wszystkie bo bębny nagrywają się na wszystkich mikach, szczególnie uważaj na wykończenia na blachach
to newralgiczne punkty
Strojenie wokalisty ręczne też dobra zabawa, zyskujeszc miłość muzyków dzięki tobie czesto perkusista zachowa miejsce w zespole. (to najczęściej zwalniana grupa zawodowa) lepiej nie zadzierac z klawiszowcami, gitarzysta zwykle jest naćpany z nimi idzie gładko, nawet nie zauważy kiedy sam zagrasz jego partię. Na drugi dzień mówisz mu że fajnie zagrał a on jest szczęśliwy że mu tak fajnie poszło, atmosfera jest świetna zawsze wracają :)
A tak poważnie to jak poćwiczysz przestanie stanowić to problem, uważaj żeby równać tracki razem wszystkie bo bębny nagrywają się na wszystkich mikach, szczególnie uważaj na wykończenia na blachach
to newralgiczne punkty