Witam
Mam karte emu 1820.
Po wlaczeniu cubase le wszystko jest fajnie dziala bez zarzutu ale niech np wyciagne przed cubase jakas inna aplikacje np: pachmixa, gg lub cokolwiek dzwiek przestaje byc odtwarzany w cubasie gdy zrobie ze cubase znowu jest na wierzchu 9jest podswietlony na belce) i dam play to dzieje sie tak ze projekt jest ogrywany szybciej przy szumach i trzaskach ze prawie nie idzie rozpoznac kawalka co byl zaimportowany albo czasem sie dzieje ze zwalnia ale bez trzaskow i sprzęzen.
Czasem pomaga przelaczenie sterownika na inny i powrucenie do starego EMU ASIO...
Czy da sie to jakos zmienic bo to denerwujace iedy korzysta sie z innych aplikacji...
Cubase LE szumi i trzeszczy - czemu?
Re: Cubase LE szumi i trzeszczy - czemu?
Przyczynę sam zidentyfikowałeś. Dzieje się tak dlatego, że karta dźwiękowa nie może pracować równocześnie w kilku trybach, z kilkoma rozdzielczościami i częstotliwościami próbkowania. O tym, jakie są parametry decyduje w Windows aplikacja pierwszoplanowa, a więc ta, czyjej okno jest na wierzchu. Jeśli masz komunikator lub inny szmelc, który w momencie zadziałania wyskakuje na wierzch i odgrywa wbudowany dźwięk 8-bitowy z próbkowaniem 22kHz (lub jakiś inny) to następuje przełączenie karty konieczne do tego odegrania. Pracując z audio należy wyłączyć dźwięki systemowe, a komunikatory najlepiej w ogóle zdeinstalować, bo są źródłem wielu problemów, nie tylko tego.
ale czasami jest to wina po prostu strownika karty audio, sprawdz na stronie emu czy nie ma uaktualnien, ja podobne chece mialem z driverem asio4all ale tylko w cubase, inne programy spoko.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Co do gg sie zgodze... z tym ze dzwieki mam powylanczane..
Ale najbardziej mnie dziwi ze tak sie dzieje gdy wyswietle pachmixa w celu np podglosnienia sygnalu i wtedy to tez sie dzieje.....
Moze Ta wersja cubase (LE) sobie z tym nie radzi ciekawe czy na SX by tez sie tak dzialo..
Ale najbardziej mnie dziwi ze tak sie dzieje gdy wyswietle pachmixa w celu np podglosnienia sygnalu i wtedy to tez sie dzieje.....
Moze Ta wersja cubase (LE) sobie z tym nie radzi ciekawe czy na SX by tez sie tak dzialo..
Cubase LE i SX dzialaja na tym samym enginie jedynie LE ma ograniczona funkconalnosc cala reszta pozostala bez zmian, mozesz jeszcze uzyc opcji: Release ASIO Driver in Background moze pomoze. Poza tym polecam upewnic sie czy masz najnowsze sterowniki do swojej karty, sterowniki Creativ/Emu czesto sa przyczyna problemow, kiedys creative w sterownikach ASIO dla Audigy2 zapomnial dodac mozliwosc przechwytywania dzwieku...
Witam
To że dźwięk się wyłacza podczas zmiany okna aktywnego (Cubas przestaje być oknem aktywnym gdy właczasz Patch MIx) ma swoją przyczynę w pewnym polu wyboru wewnątrz Cubase. Jest tam taki mały kwadracik do zaznaczenia pt" release audio in background " ...czy cuś takiego. Nie pamietam dokładnie gdzie to było ale chyba w Device>device setup. Sprawdź, na pewno gdzieś jest.
pozdrawiam
To że dźwięk się wyłacza podczas zmiany okna aktywnego (Cubas przestaje być oknem aktywnym gdy właczasz Patch MIx) ma swoją przyczynę w pewnym polu wyboru wewnątrz Cubase. Jest tam taki mały kwadracik do zaznaczenia pt" release audio in background " ...czy cuś takiego. Nie pamietam dokładnie gdzie to było ale chyba w Device>device setup. Sprawdź, na pewno gdzieś jest.
pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
Jest tam taki mały kwadracik do zaznaczenia pt" release audio in background " ...czy cuś takiego. Nie pamietam dokładnie gdzie to było ale chyba w Device>device setup. Sprawdź, na pewno gdzieś jest.
pozdrawiam...
Tak czy inaczej coś tam jest nie tak - ja obstawiam, że jednak jakiś problem ze sterownikami do karty. Wspominany "relase audio in background" nie pozwala "grać" kubusiowi, gdy nie jest w oknie na wierzchu w ogóle (nie ważne czy "pod spód" zepchnęła go inna aplikacja potrzebująca dźwięku czy jakakolwiek inna), a przywrócenie nie powinno powodować żadnych opisywanych przez autora wątku problemów typu dropy i szumy. Sprawdzone tak na karcie RME jak i na zwykłej zintegrowanej AC97.
pozdrawiam...
Tak czy inaczej coś tam jest nie tak - ja obstawiam, że jednak jakiś problem ze sterownikami do karty. Wspominany "relase audio in background" nie pozwala "grać" kubusiowi, gdy nie jest w oknie na wierzchu w ogóle (nie ważne czy "pod spód" zepchnęła go inna aplikacja potrzebująca dźwięku czy jakakolwiek inna), a przywrócenie nie powinno powodować żadnych opisywanych przez autora wątku problemów typu dropy i szumy. Sprawdzone tak na karcie RME jak i na zwykłej zintegrowanej AC97.