RME Fireface 800 czy Yamaha 01X

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Pewu
Re: RME Fireface 800 czy Yamaha 01X

Post autor: Pewu » wtorek 28 lut 2006, 19:36

...Z tego co wiem do 01x nie ma polskiej instrukcji...

Źle wiesz, polska instrukcja funkcjonuje na naszym rynku już od dawna.

...wydaje mi się że urządzenie spełni Twoje oczekiwania...

Co do oczekiwań, to dalej nie wiemy jaki miałyby one być, bo kolega sideman jeszcze nawet nie wie do czego ją dokładnie wykorzysta. To, o czym napisał, to tylko spora antena na górze lodowej. Co gorsza, jeszcze nie do końca pewnie zdaje sobie z tego sprawę.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » wtorek 28 lut 2006, 22:01

Źle wiesz, polska instrukcja funkcjonuje na naszym rynku już od dawna.

Tak, ja kupiłem 01x w MC w kraju, i nie dostałem :(

Co do oczekiwań, to dalej nie wiemy jaki miałyby one być, bo kolega sideman jeszcze nawet nie wie do czego ją dokładnie wykorzysta. To, o czym napisał, to tylko spora antena na górze lodowej. Co gorsza, jeszcze nie do końca pewnie zdaje sobie z tego sprawę....

chce Jej wykorzystać do nagrywania gitar i klawiszy , a także do obsługi swojego DAW -Cubase.
[addsig]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » wtorek 28 lut 2006, 22:40

...chce Jej wykorzystać do nagrywania gitar i klawiszy , a także do obsługi swojego DAW -Cubase...

Do tego nada się jak najbardziej.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » środa 01 mar 2006, 00:47

...Mam dylemat na co się zdecydować? FIREFACE 800 firmy RME czy YAMAHA 01X do pracy z CUBASE SX3 i GIGASTUDIO 3. Doradźcie proszę. FIREFACE 800 YAMAHA 01X

...

Osobiście z początkiem stycznia 2006 nabyłem RME Fireface 800, wcześniej pracowalem na digi002 i oprogramowaniu głównie Nuendo czasami protools. Jesli chodzi o Fireface to absolutnie jestem zachwycony tą kartą, dawno nie mialem tak stabilnego użądzenia, nagralem bębenki ostatnio na tym. Wszystko udalo się znakomicie. Jesli chodzi yamahę to lepiej kupić mixer 01v i wykorzystać go jeszcze dodatkowo jako przetwornik ADAT uzyskując tym sposobem dodatkowe kanaly. (sam planuję ten manewr) dodatkowo fireface używam jako mixera w racku do samplerow (kiedy wyjeżdzam w trasę) RME ma fajną funkcję że po odlączeniu od kompa pamięta wszystkie parametry mixera jakie się ustawi.

Jak dla mnie strzał w 10

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » środa 01 mar 2006, 13:34

Rok temu zrobilem nagranie przy uzyciu miksera 01V96. Podejrzewam, ze 01x moze miec te same przetworniki. Niestety nie jest to rewelacja, gorka w tym nagraniu jest okropna. Wczesniej mialem MOTU 828 MK2 i bylo lepiej, a teraz mam Fireface800 - tu juz jest znacznie lepiej.

Na amerykanskim Ebayu kupilem kiedys uzywany Mackie Control za 1900zl razem z przesylka, a za niewiele wieksza kwote (okolo 2500) mozesz miec MOTU 828MK2. Wychodzi mniej niz 5000zl za komplet, a masz sterownik razem z interface'em.
[addsig]

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 02 mar 2006, 11:21

Wadą 01X jest bardzo ograniczona liczba kanałów wejściowych i brak intefejsu ADAT, zatem brak możliwości podłączenia tanich zewnętrznych przetworników. Tymczasem do RME można podłączyć aż 16 dodatkowych kanałów przez dwa porty ADAT. Również wspomniane MOTU daje duże możliwości rozbudowy. Biorąc pod uwagę legendarną już stabilność i niezawodność produktów RME i ich świetnego supportu i konfrontując to z niestabilnymi sterownikami do 01X, wybór wydaje się dość oczywisty.

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 02 mar 2006, 13:21

Pozatym RME jednak zdecydowanie lepiej brzmi.

ODPOWIEDZ