Co wybrać - Korga?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
turex06
Co wybrać - Korga?

Post autor: turex06 » wtorek 28 lut 2006, 00:02

Witam wszystkich

Sluchajcie mam kilka pytan i chcialbym abyscie cos odpowiedziel

Chce zapupic instrument KORG-a wiec :

1)Czy KORG jako firma w sensie n ie prestizu czy znanej marki

ale jakosci , dobrych brzmien i ciekawych przyszlosciowych rozwiazan w instrumentach klawiszowych jest godna zainteresowania.

Chodzi mi o ogolny obraz firmy waszym zdaniem.

2)Co byscie proponowali jako insturmnet ktory posluzy nie tylko dzis ale i w przyszlosci ? Keyboard z tzw. gotowcami /podklady / niewazne jakiej firmy czy lepiej cos al`a workstation. Chcialbym zaznaczy, ze nie chcialbym sie ograniczac tylko do gotowcow ale takze wykorzystywac instrument razem z komputerem.

3)Czy stworzenie utworu w formacie midi w sekwencerze pozwoli mi

na wyslanie go w calosci w celu odsluchania na instrumencie.

Pomijam fakt przestawiania barw, gdyzkazdy instrument jak sadze moze miec je inaczej rozmieszczone. Jedno naczym mi zalezy to to

czy w konceowej fazie uda mi sie uzyskac w odluchu taki sam efekt

na komputerze gdy bede puszczal ten utwor jak i na instrumencie.

4)I ostatnie pytanie dotyczy najnowszego KORG-a TR.

Czy mial juz ktos z nich jakis kontakt ? MOze ktos cos o nim slyszal dobrego lub niedobrego, prosze niech napisze abym mogl sie zorientowac o klasie tego modelu.

TR moim zdaniem przypomina serie - Tritona LE i tak gdzies wyczytalem , ze jest to nastepca ale niewiem na ile jest to prawda

wiec uzytkownikow KORG Triton LE tez prosze o wypowiedzenie sie.

Dziekuje za poswiecenie swojego drogiego czasu na przeczytanie tych moich pytan, ale zalezy mi na rozwianiu wielu watpliwosci.

Jesli cos jest niezrozumiale to piszcie co a ja bede odpowiadal i korygowal wszystko

Bardzo dziekuje i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Dobmatt

Re: Co wybrać - Korga?

Post autor: Dobmatt » wtorek 28 lut 2006, 03:25

... Masz przed sobą dość długą drogę do przebycia, bo stoisz na samym początku ... W kazdym razie:

Korg nalezy do ścisłej czołowki światowej, obok Rolanda i Yamahy. Każda z tych marek ma za sobą dekady doświadczeń w budowie syntezatorów i znakomite osiągnięcia. W sensie brzmieniowym różnią się nieco między sobą, więc rodzi się pytanie: dlaczego Korg? Co Cię skłania do takiej decyzji?

Sekwencja MIDI z założenia jest bezgłośna, to tylko strumień poleceń dla modułu brzmieniowego - w tym przypadku Twojego instrumentu. Czy ma to być samograj z gotowcami w różnych stylach (aranżer), czy raczej zwykły klawisz - skąd my to mamy wiedzieć? To zalezy co Ci tam po głowie chodzi. Aranżer będzie dobry dla piosenkarza w pubie, typowa klawiatura dla instrumentalisty w zespole itp.

Planujesz zatrudnienie komputera w projektach, więc koncept stacji roboczej mija się z celem. Zainwestuj raczej w prosty instrument z solidną porcją dobrych brzmień i z bankiem General MIDI - np. X50. TR to kusząca alternatywa dla muzyka, który ma alergię komputerową. Dobry komputer zagwarantuje wiele więcej niż najlepsza nawet stacja robocza.

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

turex06

Post autor: turex06 » wtorek 28 lut 2006, 11:28

Bardzo dziekuje za wszystko

I juz odpwiadam na pewne niedomowienia z mojej strony.

Po pierwsze - dlaczego KORG. Sadze , moze sie myle ze Roland troche

odstaje od czolowki, nie skupia sie natym aby isc do przodu, natomiast korg stara sie cos

upelszac itd.Yamahy nie chce gdyz zamierzam za jakis czas nabyc pianino CVP wiec z funkcjami

keyboard-u aranzera. Pianono do cwiczen a reszta sie tez przyda. Wiec nie chcialem dublowac

funkcji w 2 instrumentach.

Prosze tylko ciebie jako znawce tematu cos na temat brzmien KORG-a

Wiem ze kazdy lubi cos innego i inaczej odczuwa,ale zdaje sie na twoje mozliwosci. Dobrze by bylo

jakbys sie wypowiedzial o modelu TR, ale moze tez byc ogolnie o KORG-ach lub tez o modelach

Triton LE bo jak przeczytalem TR jest nastepca LE.

Po drugie.Wiem ze MIDI to tylko zbior komunikatow sterujacych i jakos muzyki bedzie zalezala od

tego przez co te komunikaty beda przepuszczone / dobra-zla karta, czy instrument

/.Mnie jednak nadal nurtuje jedna

kwestia. Dlatego popraw mnie jesli sie myle. Czy majac juz kiedys przygotowane na komputerze

utworki midi

moge przeslac na KORG-a TR i zostana one odegrane tak samo /

tzn. te same instrumenty w tych samych momentach sie odezwa/

ew. z drobna korekta barw. Bo chyba jak sie dobrze orientuje

to kazdy instrument potrafi miec inaczej uloznone barwy w bankach

i to co nieraz jest saxem na kompuetrze bedzie odebrane jako piano w instrumencie - tak ktos mi

kiedys tlumaczyl. Wiec rozumiem ze bede musial sie pobawic w odp. postawianie. Wazne jest tylko

to abym mogl caly utwor odtworzyc po zmianach typ barw na KORG-u. Abym nie musial go tworzyc na

nowo.

Co do typu instrumentu, niechcialbym aby byl to tylko samograj, ani tez zwykly tylko klawisz

Chcialbym aby zarowno mogl pracowac na scenie jak i moznabylo co jakis czas podlaczyc kompa do niego. Wydaje mi sie ze KORG-TR bedzie cos takiego potrafil.wiem ze komputer bedzie potrafil znacznie ... wiecej, ale chcialbym jednak wiecej na instrumencie popracowac.Wiec interesuje mnie cos takiego aby mozna bylo potworzyc i na instrumencie i na kompie / rozne sa nieraz potrzeby /

i zeby go wykorzystac na scenie tez.

I na koniec mowilem tutaj czesto o KORG-u TR , prosze jesli cos wiesz na jego temat powiedz , jakies wrazenia opinie, sugestie / na poczatku wspominalem o podobienstwie do LE ale niewiem czy to prawda/

Dziekuje za wszystko i prosze o ewentualne poprawienie mnie.

Informacje te pozwola mi rozjasnic pewne kwestie i nabyc to czego potrzebuje.

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » wtorek 28 lut 2006, 20:15

Po pierwsze - dlaczego KORG. Sadze , moze sie myle ze Roland troche

odstaje od czolowki, nie skupia sie natym aby isc do przodu

Ciekawe stwierdzenie, zwłaszcza w świetle np. takiego V-Synth XT...

Czy majac juz kiedys przygotowane na komputerze utworki midi

moge przeslac na KORG-a TR i zostana one odegrane tak samo

To zależy, w czym będą przygotowane na tym komputerze. Rozumiem, że utwór opracowany na komputerze chcesz przenieść później do workstation, żeby móc zabrać go np. na koncert. Jeśli przygotujesz sobie mapy brzmień w sekwencerze komputerowym, to nie powinno być problemu z transferem - i tu i tam będziesz grał barwami Korg'a.

Oczywiście zakupiony Korg (czy inny workstation) musi mieć albo pokładowy sekwencer z możliwością importu SMF albo player SMF.

Co do typu instrumentu, niechcialbym aby byl to tylko samograj, ani tez zwykly tylko klawisz

Sprawdz sobie Alesis Fusion HD - możesz się miło zdziwić...

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » wtorek 28 lut 2006, 20:24

...Sprawdz sobie Alesis Fusion HD - możesz się miło zdziwić...

Świetna sprawa , lecz może najwyższy czas coś dopowiedzieć - aby prawidłowo (i możliwie najlepiej) odegrać na danym instrumencie ślad, czy aranż wygenerowany na komputerze, to trzeba go właśnie wygenerować (napisać) konkretnie pod ten instrument. Inaczej się nie da, i basta!
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

turex06

Post autor: turex06 » wtorek 28 lut 2006, 22:56

Do AXIS

Jak sadze taka informacja na str.KORG-a

Utwory mogą być zapisywane na karty pamięci SD w formatach SMF (Standard MIDI File)

0, lub 1. Pozwala to na wymianę danych z innymi sequencerami MIDI.

oraz

Sequencer: obsługuje format .SNG, Standard MIDI Files (0 i 1).

sugeruje ze instrument ten ma mozliwosc odegrania pliku midi bezposrednio z sekwencera

Aha i co mam rozumiec przez zdanie:" Jeśli przygotujesz sobie mapy brzmień"

Przeparaszam ale jeszcze nie jestem zorientowany w te klocki wiec pytam.

Co do fusiona, racja zapomnialem sobie o nim, cacko niezle tylko znacznie drozsze od KORG-a /bo i ma wieksze mozliwosci /. A ja jak napisalem powyzej bede chcial za troche nabyc tez pianino Yamahy CVP, czyli polaczone z keyboardem, wiec nie mam na tyle forsy aby teraz pozwalac sobie na Alesisa , k torego i tak pewnie trudno by bylo dostac.

A tak na koniec czy naprawde nikt nie mial jeszcze stycznosci z tym KORG-iem TR ?

Aha i powiedzcie tez czy jak na sume 4 kawalkow warto sie interesowac tym workstation TR.

Awatar użytkownika
Rob

Post autor: Rob » niedziela 05 mar 2006, 09:58

poruszyliscie temat alesisa fusion 6 hd

czy ktos z was sluchal juz alesisa

jestem zainteresowany zakupem tego instrumentu

i zbieram wszelkie inform

czy juz jakis sklep w Polsce ma go na stanie

?

pozdr
zajmuje sie od 15 lat muzyka

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » niedziela 05 mar 2006, 10:54

...zbieram wszelkie inform...

Przetrzyj wpierw "okulary":

- Forum Fusion

- Fusion - specjalny serwis Alesis

- Oficjalny serwis Alesis - Fusion
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
Rob

Post autor: Rob » niedziela 05 mar 2006, 11:44

tak tak

to wszystko juz czytalem

mnie chodzi czy ktos gral na tym instrumencie
zajmuje sie od 15 lat muzyka

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » poniedziałek 06 mar 2006, 23:13

Aha i co mam rozumiec przez zdanie:" Jeśli przygotujesz sobie mapy brzmień"

Ok, najprościej jak się da. Masz: komputer, sekwencer i interfejs midi (1in/1out). Podłączasz Korga do kompa za pomocą tego interfejsu. W sekwencerze (powiedzmy Cubase) komponujesz utwór wykorzystując barwy z Korga (a nie jakieś tam GM czy inne). Masz więc konkretne komunikaty Bank Select i Program Change zapisane w sekwencji Cubase. Jak eksportujesz plik SMF to każesz mu te komunikaty zapisać na poszczególnych ścieżkach. Po przeniesieniu tego pliku SMF do Korga, POWINNO grać tak samo i tymi samymi barwami.

A tak na koniec czy naprawde nikt nie mial jeszcze stycznosci z tym KORG-iem TR ?

TR to prawie to samo co Triton LE. Na pewno warto się interesować. Sprawdź sobie jeszcze Roland Fantom XA, a jak ma być naprawdę tanio to GW-7, bo cena tego ostatniego zabija.

Pozdrawiam,

Maciej R.

ODPOWIEDZ