Częstotliwości w paśmie akustycznym

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Keyko
Częstotliwości w paśmie akustycznym

Post autor: Keyko » czwartek 09 lut 2006, 10:04

witam

jestem nowy na tym forum i interesuje sie ogolnie pojeta akustyka,

mam pytanie, czy ktos moglby podac jakies linki do materialow zawierajacych informacje na temat czestotliwosci w pasmie akustycznym, tzn jaka czestotliwosc w pasmie ma swoje odniesienie np w instrumentach, albo korygujac jaka czestotliwosc jaka zmiane uslyszymy, nie ukrywam , ze najbardziej interesuje mnie to w przelozeniu na warunki sceniczne, podczas koncertow czy tez studyjne podczas nagrywania zespolow

za pomoc z gory dziekuje

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Master

Re: Częstotliwości w paśmie akustycznym

Post autor: Master » czwartek 09 lut 2006, 10:15

...witam

jestem nowy na tym forum i interesuje sie ogolnie pojeta akustyka,

mam pytanie, czy ktos moglby podac jakies linki do materialow zawierajacych informacje na temat czestotliwosci w pasmie akustycznym, tzn jaka czestotliwosc w pasmie ma swoje odniesienie np w instrumentach, albo korygujac jaka czestotliwosc jaka zmiane uslyszymy, nie ukrywam , ze najbardziej interesuje mnie to w przelozeniu na warunki sceniczne, podczas koncertow czy tez studyjne podczas nagrywania zespolow

za pomoc z gory dziekuje

pozdrawiam...

Tu jest link do strony na ktorej sa podstawowe informacje , jednak to sa podstawy PODSTAWY

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » czwartek 09 lut 2006, 15:37

Pozdrawiam

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » czwartek 09 lut 2006, 15:43

Netes zapodał dobrego linka ja zapodam bardziej graficznego

http://www.mmspool1.de/bs/linkprd/vsl/vsl05_poster_bg2.jpg

plakat można sobie kupic, ma wymiary coś 1m x 0,5 m

;]

Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Dagget

Post autor: Dagget » czwartek 09 lut 2006, 18:21

Podepnę sie do tematu i tez o coś zapytam. W specyfikacji CREATIVE X-FI PLATINUM napisali ze pasmo przenoszenia tej karty jest od 10Hz do 46 Khz. Po co ten zakres wychodzi poza 20Khz? Po co przenoszenie ultradźwięków? Czy to jakiś kit dla wielbicieli cyferek czy jestem "jeszcze młody i musze sie dużo nauczyć"?

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Post autor: Bartolomeo » czwartek 09 lut 2006, 19:16

...Podepnę sie do tematu i tez o coś zapytam. W specyfikacji CREATIVE X-FI PLATINUM napisali ze pasmo przenoszenia tej karty jest od 10Hz do 46 Khz. Po co ten zakres wychodzi poza 20Khz? Po co przenoszenie ultradźwięków? Czy to jakiś kit dla wielbicieli cyferek czy jestem "jeszcze młody i musze sie dużo nauczyć"?...

To ma wpływ na jakość przetwarzanego dzwięku, uszczeguławia go, np

głośniki z szerszym pasmem przepuszczania są bardziej wrażliwe na tranjesty, dynamika grania jest większa.

Dagget

Post autor: Dagget » czwartek 09 lut 2006, 19:19

Heh to też ciekawa bajka... Czyli karta przenosi 46Khz ale ze spadkiem 100dB? Nigdy ani nie widziałem sprzętu który by uwzględniał te częstotliwości (np. korektory), ani nie slyszalem zeby ktoś brał je pod uwagę podczas miksowania czy masteringu.

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Post autor: Bartolomeo » czwartek 09 lut 2006, 19:23

...Heh to też ciekawa bajka... Czyli karta przenosi 46Khz ale ze spadkiem 100dB? Nigdy ani nie widziałem sprzętu który by uwzględniał te częstotliwości (np. korektory), ani nie slyszalem zeby ktoś brał je pod uwagę podczas miksowania czy masteringu. ...

Wiele przykładów by można mnożyć...

Pierwszy z brzegu- monitory bliskiego pola Adam Artist

( opisywane w bierzącym numerze EiS)

Pasmo przenoszenia 52Hz-35kHz

ODPOWIEDZ