Optymalny keyboard?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
delorjan
Re: Optymalny keyboard?

Post autor: delorjan » sobota 04 lut 2006, 00:03

...Mam kolejną prośbę - czy ktoś mógłby mi powiedzieć, który z przedmiotów: wspomniana wyżej Yamaha DGX-305 czy Casio WK-3000 jest lepszy?

Casio zdaje się być lepiej wyposażony od Yamahy a przy tym tańszy. Mimo wszystko - znajomy polecał mi bardziej zakup Yamahy.

Może któryś ma jakieś istotne funkcje, których nie ma pozostały [np. po czytaniu oferty dowiedziałem się, ze Casio ma klawisz modulation, a przy Yamaha tego nie było; z drugiej strony, przy Yamaha nie było wspomnienia o Pitch Bend, a widziałem je na zdjęciu keyboarda...]. Może nie będę prosił o pełen wykaz funkcji każdego ze sprzętów ;) ale może są jakieś z strony, na których można takie rzeczy znaleźć? Niby oficjalne strony producenta są, ale raz, że opisy tam bywają przekolorowane, dwa - że te same opcje zazwyczaj mają inne nazwy i się człek, zwłaszcza nieobeznany, gubi, no i trzy - na takich stronach producenta słabe strony sprzętu zazwyczaj są pominięte ;)

Dziękuję za odpowiedzi :)...

Casio robi dobre zegarki... Ktoś mógłby powiedzieć, że Yamaha robi dobre motory i w sumie ma racje, z tym że Yamaha ogólnie już troszke lepiej sie przedstawia na rynku muzycznym od Casio :) W niektórych dziedzinach nawet całkiem dobrze

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » sobota 04 lut 2006, 00:18

...Casio robi dobre zegarki...

Gdybyś dobrze znał dokonania Casio na niwie syntezatorów (już o tym kiedyś pisałem) nie wypisywałbyś bzdur. Nie twierdzę, że WK-3000 to mistrzostwo świata, ale weź może łaskawie pod uwagę, iż Yamaha DGX-305 to taka sama liga, choć też do końca bym się nie upierał. Na korzyść Casio oczywiście.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » sobota 04 lut 2006, 00:35

......Casio robi dobre zegarki...

Gdybyś dobrze znał dokonania Casio na niwie syntezatorów (już o tym kiedyś pisałem) nie wypisywałbyś bzdur. Nie twierdzę, że WK-3000 to mistrzostwo świata, ale weź może łaskawie pod uwagę, iż Yamaha DGX-305 to taka sama liga, choć też do końca bym się nie upierał. Na korzyść Casio oczywiście....

Tu się można sprzeczać... Miałem do czynienia z WK 3000 i nie podobał mi pod wieloma względami... Klawiatura przeciętna, brzmienie niewiele lepsze od serii CTK 611... Sequencer niczym nie wyróżniający się... Style średnie... Taka moja opinia. Ale oczywiście o gustach się nie dyskutuje :) Dlatego dla kogo innego może to być mistrzostwo świata...

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » sobota 04 lut 2006, 01:32

...Casio robi dobre zegarki...

Przetestowałem (nie wiem po co) ze 20 modeli keyboardów i pianin Casio, i żadnego nie poleciłbym nikomu. W tej dziedzinie i cenie stawiałbym tylko na Rolandy i Yamahy. A zegarek "testuję" jeden od wielu lat i nie mam zamiaru go zmieniać - Casio:)

serevent

Post autor: serevent » sobota 04 lut 2006, 11:30

Zdecydowanie polecam yamahę. Nawet dgx 305 ma wiele przydatnych funkcji. Gniazdo smart media pozwala na ogromną rozbudowę. Ale wiadomo że lepsza okaże się yamaha z nieco wyższej półki np psr 1100.

Beezqp

Post autor: Beezqp » sobota 04 lut 2006, 17:46

Ok, czyli mam nadal trwać przy Yamaha? Wprawdzie argument przeciwko Casio "bo robi dobre zegarki" jakoś do mnie niezbyt przemawia, no ale zaufam większości. Oczywiście - jeśli ktoś może coś jeszcze w sprawie porównania tych instrumentów dodać, to chętnie przeczytam.

Dziękuję za pomoc

Ps. O PSR póki co nie myślę - za drogi, a jeszcze nie wiadomo, jak to będzie. ;) Kiedy zajdzie konieczność, to kupi się coś lepszego w przyszłości - póki co nie mam wymagań większych, niż sprzęt tej klasy. :)
Ambitne zero muzyczne

ODPOWIEDZ