Eqalizacja po kompresji

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Eqalizacja po kompresji

Post autor: matiz » sobota 28 sty 2006, 10:55

Nic podobnego ..... jesli widzisz ze wchodzący sygnał ma taki sam poziom na wejsciu a po EQ inny tylko na jednym z kanałow no to cos jest nie tak, to nie dotyczy tylko padów. Jednak zaznaczam ze nie na wszystkich barwach to sie dzieje . wyglada jak by zachodziły zmiany fazowe ... ...

A umieszczenie kompresora za takim korektorem wyrowna kanaly, tak?

Awatar użytkownika
Boluś

Post autor: Boluś » sobota 28 sty 2006, 11:00

Juz rozumiem - chodzi Ci o "skrecenie w panoramie!"

otoz to NIE JEST EQ tylko blad Twojego systemu odsluchowego

A co to za teoria ? Sygnał wychodzacy juz w LOGICU ma skrecona PANORAME , zwróciłem na to uwage w momecie kiedy usłyszałem to w monitorach ... wiedziałem ze sygnał wchodzacy był symetryczny wzgledem panoramy a to co wychodziło było skrecone w jedna ze stron , zauwazyłem ze czujniki w logicu takze pokazuja wyrazna przewage jednego z kanałow, przez przypadek wyłaczyłem EQ na tym kanale i sygnał sie wyprostował ... wiec nie moze byc mowy o błedzie mojego systemu odsłuchowego , a raczej błedna jest twoja teoria .

Awatar użytkownika
Boluś

Post autor: Boluś » sobota 28 sty 2006, 11:05

...Nic podobnego ..... jesli widzisz ze wchodzący sygnał ma taki sam poziom na wejsciu a po EQ inny tylko na jednym z kanałow no to cos jest nie tak, to nie dotyczy tylko padów. Jednak zaznaczam ze nie na wszystkich barwach to sie dzieje . wyglada jak by zachodziły zmiany fazowe ... ...

A umieszczenie kompresora za takim korektorem wyrowna kanaly, tak?...

oczywiscie ze nie .. mozna to recznie wyprostowac, jednak słyszalne były wyrazne zmiany w fazie ... wygladało to tak , jak by EQ odjoł w jednym kanale inne czestotliowsci a w drugim inne . co wydaje sie jakos mało prowdopodobne , ale sie zdazyło

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » sobota 28 sty 2006, 12:24

......korekcja po kompresji? na dodatek wielopasmowej? nigdy bym tak nie zrobil..

korygowanie tego co mial skorygowac kompresor wielopasmowy... dzizas..

Jezeli dla Ciebie kompresor wielopasmowy sluzy jako narzedzie naprawiajace, to gratuluje......

Nie NAprawiajace tylko POprawiajace - korygujace.. To istotna roznica!

Bo do czego niby sluzy kompresor wielopasmowy? Do wprowadzenia kompresji w zadanych odcinkach pasma co w istocie wprowadza rowniez efekt korekcji barwy w obrabianym materiale.. Dlatego stosowanie po czyms takim korekcji jako takiej to dla mnie tylko dodawanie znieksztalcen cyfrowych w materiale.. jesli ty tak robisz to gratuluje
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 28 sty 2006, 14:01

jesli ty tak robisz to gratuluje

...

Dzieki za gratulacje :) Robie tak, jak wymaga tego sytuacja. A wiec bywa ze EQ jest przed, po albo przed i po. Co do znieksztalcen cyfrowych, jakos nikt przez lata mi tego nie zarzucil, ani wsrod klientow ani w tloczniach.

P.S. I Ciebie odsylam do artykulu w EiS. Rozumiem, ze mnie mozesz brac za kogos, kto niewiele wie, ale moze wywiad z kims zza granicy, kto zrobil wiecej plyt niz Ty przeczytales tutaj watkow spowoduje, ze zarowno Ty, jak i inni zaczniecie myslec tworczo a nie z gory zalozonymi schematami.

P.S.2 Odnosnie przykladu z LinMB, ktory podalem wyzej - poczytaj, bo widze ze nie doczytales, skoro piszecz to, co piszesz. A jesli jednak doczytales i dalej obstawiasz za swoim tokiem rozumowania, napisz do Waves, ze wprowadzili niepotrzebna opcje. O innych, np. Mackie FinalMix nie wspomne, tam bys sie musial jeszcze wiecej napisac.

P.S. 3 Zaskakuje mnie, ze mozna tak "z zasady" wszystko traktowac w dzwieku. Ciekawi mnie, jak bys spobie poradzil kiedys, kiedy nie bylo komputerow, gdyby Cie posadzili przed konsoleta, a do dyspozycji oprocz korekcji w stole mialbys tylko ze dwa stereofoniczne kompresory, jeden poglos i jeden delay i w dodatku malbys zastosowac ktorys z trickow tworzacy z korektorow i zwyklego kompresora namiastki pasmowych procesorow dynamicznych, deessera czy multiband kompresora. To samo tyczy sie niejednej osoby na tym forum.

A najbardziej przerazajacy jest fakt oczekiwania na gotowe rady, ktore sila rzeczy moga niekiedy przyniesc odwrotne skutki, zamiast po prostu wyprobowac reakcje sprzetu na dana sytuacje i zastosowanie tego, co najlepsze w danej chwili.

No ale nic, zbaczam z tematu, nawiazujac do tego, co pisal kilka miesiecy temu JacekH. Z mojej strony EOT, bo sil juz brak.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » sobota 28 sty 2006, 17:32

Dzieki za gratulacje :) Robie tak, jak wymaga tego sytuacja.

To zrozumiale - kazdy sposob prowadzacy do celu jest dobry - ale na szczescie sposobow jest prawie zawsze pare

Rozumiem, ze mnie mozesz brac za kogos, kto niewiele wie,

Nic o Tobie nie wiem poza tym co przeczytalem na stronie - wiec skad mam wiedziec ile wiesz? Nie bawie sie w ocenianie ludzi po niku na forum eis

ale moze wywiad z kims zza granicy, kto zrobil wiecej plyt niz Ty przeczytales tutaj watkow

A skad wiesz ile zrobilem plyt?

i dalej obstawiasz za swoim tokiem rozumowania

Jasne ze obstaje - mam swoj tok rozumowania i nigdy mnie nie zawiodl! Nikomu jednak nie zamierzam mowic co prawidlowe a co nie

Zaskakuje mnie, ze mozna tak "z zasady" wszystko traktowac w dzwieku.

Moje zasady tworza sie pod wplywem doswiadczen.. i zmieniaja pod ich wplywem..

Ciekawi mnie, jak bys spobie poradzil kiedys, kiedy nie bylo komputerow, gdyby Cie posadzili przed konsoleta

Siedzialem za konsoleta kiedy nie bylo komputerow..

Z mojej strony EOT, bo sil juz brak....

Polecam dokladniejsze czytanie tego co pisze i probe ZROZUMIENIA tegoż zanim wytoczysz dziala.. Nigdzie nie napisalem ze MAM RACJE.. Napisalem natomiast ze ja bym nie stosowal korekcji po kompresji i tyle.. nie raz juz probowalem i efekt jest zawsze ten sam - pojawia sie BRUD ktory mi sie nie podoba.. oczywiscie pisze o WTYCZKACH..

Twoja "walka" z moimi postami sugeruje mi ze strasznie sie nasadziles zeby udowodnic za wszelka cene swoje racje nie doczytawszy o czym tak naprawde pisze..
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

ODPOWIEDZ