Problem z E-mu 1212m

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
cristo
Problem z E-mu 1212m

Post autor: cristo » poniedziałek 23 sty 2006, 03:14

witam

jak widzę nie tylko ja mam problem z emu... http://www.eis.com.pl/

też dopiero zaczynam i mam taki problem:

posiadam kartę emu 1212m, emu x-board 49, kompa z 1 gb pamięci na procku 3 gigowym (tylko do muzi).

i teraz... po otworzeniu nowego projektu i położeniu ścieżki midi, ustawieniu wejść, wyjść, banków, itp, mam tak ogromną latencję, że aż płakać się chce ( a tak około 200 ms)... poczytałem w książkach i próbowałem coś zrobić w cubase le (bo tylko taki mam na legalu)- setup drivers, itd... i nie ma tam okna do ustawienia latencji... z poziomu karty też nie mogę znaleźć ustawień...

dodam jeszcze (co może ułatwi zdiagnozowanie choroby), że wysokie tony mają mniejszą latencję, niskie większą (i chyba przez to, nie wszystkie "naciśnięcia" tych niskich generują dźwięk przy szybkim naciskaniu).

być może komuś ten problem wyda się prozaiczny, ale ja nie mogę sobie z tym nijak poradzić i będę wdzięczny za każdą pomoc w tym temacie

pozdrawiam

k.

początek....
ale dużo czytam, słucham, szukam....

Darkthrone

Re: Problem z E-mu 1212m

Post autor: Darkthrone » poniedziałek 23 sty 2006, 06:20

...witam

jak widzę nie tylko ja mam problem z emu... http://www.eis.com.pl/

też dopiero zaczynam i mam taki problem:

posiadam kartę emu 1212m, emu x-board 49, kompa z 1 gb pamięci na procku 3 gigowym (tylko do muzi).

i teraz... po otworzeniu nowego projektu i położeniu ścieżki midi, ustawieniu wejść, wyjść, banków, itp, mam tak ogromną latencję, że aż płakać się chce ( a tak około 200 ms)... poczytałem w książkach i próbowałem coś zrobić w cubase le (bo tylko taki mam na legalu)- setup drivers, itd... i nie ma tam okna do ustawienia latencji... z poziomu karty też nie mogę znaleźć ustawień...

dodam jeszcze (co może ułatwi zdiagnozowanie choroby), że wysokie tony mają mniejszą latencję, niskie większą (i chyba przez to, nie wszystkie "naciśnięcia" tych niskich generują dźwięk przy szybkim naciskaniu).

być może komuś ten problem wyda się prozaiczny, ale ja nie mogę sobie z tym nijak poradzić i będę wdzięczny za każdą pomoc w tym temacie

pozdrawiam

k.

...

Czy aby na pewno wybrałeś w Device Setup --> VSTAudiobay jako Master ASIO Driver E-MU ASIO ?

Awatar użytkownika
cristo

Post autor: cristo » poniedziałek 23 sty 2006, 16:05

witam

sprawdziłem; jest włączony.

znalazłem też w miejscu: device setup -> vst system link -> self test i zaznaczając tą opcję na dole wyświetla mi się owy test w postaci np:

TRANSMIT 56

RECIVE 0

ERRORS 55

i tak sobie dalej leci w w/w proporcji... szukałem w wielu miejscach, w książkach, w instrukcjach i nie mogę nic tu zrobić... mniemam, że ma to ścisły związek z moimi problemami, ale nie potrafię temu zaradzić...

jeszcze raz proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu...

każda, nawet na pierwszy rzut oka, prozaiczna rada będzie przeze mnie sprawdzona, więc piszcie.

zdesperowany, po dwóch nieprzespanych nocach

k.
początek....

WG

Post autor: WG » poniedziałek 23 sty 2006, 20:18

Musisz poprawnie skonfigurować/wybrać sterownik ASIO.

Devices -> Device Setup -> VST Multitrack

Z listy ASIO Driver wybierasz E-MU ASIO i potwierdzasz przyciskiem Switch.

W tym momencie klikając na przycisk Control Panel masz dostęp do ustawiania latencji. Powinno to być okno E-MU ASIO, Asio Buffer Latency.

Do wyboru masz wtedy od 2ms do 100ms

Powodzenia. To naprawdę nic trudnego.

E-MU musi coś mi odpalić za support

Awatar użytkownika
cristo

Post autor: cristo » wtorek 24 sty 2006, 12:13

...Musisz poprawnie skonfigurować/wybrać sterownik ASIO.

Devices -> Device Setup -> VST Multitrack

Z listy ASIO Driver wybierasz E-MU ASIO i potwierdzasz przyciskiem Switch.

W tym momencie klikając na przycisk Control Panel masz dostęp do ustawiania latencji. Powinno to być okno E-MU ASIO, Asio Buffer Latency.

Do wyboru masz wtedy od 2ms do 100ms

Powodzenia. To naprawdę nic trudnego.

E-MU musi coś mi odpalić za support ...

witam

bingo!!!

bardzo dziękuję WG za poradę... rzeczywiście dało się to ustawić. wielokrotnie wcześniej przestawiałem te parametry DEVICE SETUP, ale widocznie nie dane mi było samodzielnie wykonać tą operację do końca :)

patrząc na porady WG w innych wątkach, to faktycznie w temacie EMU wie dużo i konkretnie. brawo. chyba skrobne coś do servisu EMU - niech sie uczą od WG i piszą dokładne instrukcje.

a kompik teraz się odetkał i gra jak trza

teraz spokojnie zabieram się za dalszą naukę kubusia...

jeszcze raz dzięki

k.
początek....

WG

Post autor: WG » wtorek 24 sty 2006, 14:17

jeszcze raz dzięki

Miło słyszeć że działa.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ