Obróbka wokalu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
KaSZa
Obróbka wokalu

Post autor: KaSZa » niedziela 22 sty 2006, 14:30

Mam mikrofon MXL770 przedwzmacniacz Art Tube Mp nagram wokal jest fajny ładny i wogle ale jak chce np wyrównać wokal wyszumić to juz nie brzmi dobrze probowałem na mase mozliwych sposobów..kumpel mowił mi coś ze wokale nagrane na pojemnosciowce inaczej sie masteruje prawda to? wogle jak temu zaradzić? jak zrobic by jakoś to brzmiało?

Davi

Re: Obróbka wokalu

Post autor: Davi » niedziela 22 sty 2006, 15:02

Oj widze ze jestes calkiem poczatkujacy ... uff bylo by super o co konkretnie ci chodz ?i bo przyznam sie malo rozumie z tego co chcesz osiagnac ? ty chyba masz na mysli obrobke wokalu jako co ? chodzi ci o uzycie kompresora ? korekcji jezeli trzeba ? efektow ? jezeli tak to juz na starcie mylisz pojecie masteringu z wmiksowaniem wokalu w calosc lub wogole elementem mixu , nierozumie po co chcesz odszumiac wokal ? przeciez to tylko zepsuje "natoralnosc" twojego wokalu ? chyba ze masz na mysli obramkowanie wokalu ?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 22 sty 2006, 15:02

co to znaczy wyszumić wokal?

3h

Post autor: 3h » niedziela 22 sty 2006, 16:21

...co to znaczy wyszumić wokal?...

wyszumić = ten.. tego... zmasterować :)

j.bravo

Post autor: j.bravo » niedziela 22 sty 2006, 16:55

......co to znaczy wyszumić wokal?...

wyszumić = ten.. tego... zmasterować :)...

...albo pojsc na mecz. Tam ludzie sie spotykaja, aby wyszumic siebie i swoje wokale.
Jestem przystojny i młody

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » niedziela 22 sty 2006, 18:08

.........co to znaczy wyszumić wokal?...

wyszumić = ten.. tego... zmasterować :)...

tak ... mówimy tym samym językiem... a czasmi jednak trudno zrozumieć co dzieje się w umysłach naszych bliznich :>

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » niedziela 22 sty 2006, 19:32

...Mam mikrofon MXL770 przedwzmacniacz Art Tube Mp nagram wokal jest fajny ładny i wogle ale jak chce np wyrównać wokal wyszumić to juz nie brzmi dobrze probowałem na mase mozliwych sposobów..kumpel mowił mi coś ze wokale nagrane na pojemnosciowce inaczej sie masteruje prawda to? wogle jak temu zaradzić? jak zrobic by jakoś to brzmiało?...

Dziwny z Ciebie Facet,,, niedawano pytałes sie jaki kupic mikrofon , pamietam ze sam Ci odradzałem MXL 770 bo to badziew , ale sie uparłes, wiec teraz sie odszumiaj .... jeszcze raz powtarzam, MXL 770 to kompletna porazka i nie słyszałem gorszego badziewia , co kolwiek bedziesz chciał zrobic z tym co nagrałes, bedzie zle .

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » niedziela 22 sty 2006, 22:37

- następnie za pomocą korektora ograniczam wybuchowe głoski (każdą z osobna, gdyż stosowanie deesera negatywnie wpływało na brzmienie wokalu) -

dobre

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » niedziela 22 sty 2006, 22:43

...- następnie za pomocą korektora ograniczam wybuchowe głoski (każdą z osobna, gdyż stosowanie deesera negatywnie wpływało na brzmienie wokalu) -

dobre ...

oczywiscie deeser mozna ustawiac , spotkałem sie z plaginami tego typu które naprawde masakrowały woka i wydaje mi sie ze jeden z nielicznych ktory dobrze działa to Deeser Wavsa....

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » niedziela 22 sty 2006, 23:10

oczywiscie deeser mozna ustawiac , spotkałem sie z plaginami tego typu które naprawde masakrowały woka i wydaje mi sie ze jeden z nielicznych ktory dobrze działa to Deeser Wavsa.... ...

to może podziele się wielką tajemnicą, że najlepszy deeser jaki słyszałem jest we wtyczne voxengo - voxformer. Po prostu cudo i wszelkie wave`sy się chowają....

pozdrawiam i życzę udanego "wmiksowywania" wokali :)

bjortos

ODPOWIEDZ