Programy do kalibracji nagłośnienia?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Chory_Pastoor
Programy do kalibracji nagłośnienia?

Post autor: Chory_Pastoor » czwartek 15 gru 2005, 22:12

Witam !!

Potrzebuje nazw programów na PC do kalibracji nagłośnienia. Chodzi mi o to żeby np. po podłączeniu mikrofonu pomiarowego do komputera program wykonywał mi pewne obliczenia, wykresy , analizował dźwięk itp. Często widziałem takie programy podcas pracy jednak nie pamiętam nazwy żadnego z nich

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Programy do kalibracji nagłośnienia?

Post autor: JoachimK » piątek 16 gru 2005, 10:46

np. SpecRTA
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
MG

Post autor: MG » piątek 16 gru 2005, 16:59

...Witam !!

Potrzebuje nazw programów na PC do kalibracji nagłośnienia. Chodzi mi o to żeby np. po podłączeniu mikrofonu pomiarowego do komputera program wykonywał mi pewne obliczenia, wykresy , analizował dźwięk itp. Często widziałem takie programy podcas pracy jednak nie pamiętam nazwy żadnego z nich ...

A masz mikrofon pomiarowy za 20-tysięcy???

Awatar użytkownika
chlebow

Post autor: chlebow » sobota 17 gru 2005, 12:54

...Zwykła wkładka Panasonic WM61 starczy, zresztą stosuje ją 80% producentów mikrofonów pomiarowych.

...

Jak oglądam specyfikacje techniczną to nie najlepiej świadczy ona o tym mikrofonie (firmie). Charakterystyka amplitudowo-częstotliwościowa pozostawia trochę do życzenia – zakres dynamiki (osi) zawiera się w dość dużym zakresie (widać producent ma cos do ukrycia). Poza tym gdyby był fer to podałby dokładne wartości pomiarowe dla kolejnych częstotliwości pomiarowych. Poza tym który z mikrofonów pomiarowych ma czułość zawierająca się z odchyłką +-4[dB]. A na domiar złego to pomiary poniżej 50[Hz] (a bezpieczniej to i 100[Hz]) są dość trudne do zrealizowania, zaś tu schodzą do 20[Hz].
MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

Awatar użytkownika
MG

Post autor: MG » sobota 17 gru 2005, 15:55

...Nie za dużo wymagasz od wkładki elektretowej za 30zł? Pewnie że mozna lepiej, ale nie popadajmy w paranoję.

Większość zestawów głośnikowych jest testowana za pomocą WM61 i zastrzeżeń nie ma.

...

Polecam z zapoznaniem się - tu masz z prawdziwego zdarzenia wkładki pomiarowe - miałem okazje pracować na tym w Instytucie Akustyki podczas studiów... jedyna wada - ceny zabijają

Awatar użytkownika
MG

Post autor: MG » sobota 17 gru 2005, 15:56

......Nie za dużo wymagasz od wkładki elektretowej za 30zł? Pewnie że mozna lepiej, ale nie popadajmy w paranoję.

Większość zestawów głośnikowych jest testowana za pomocą WM61 i zastrzeżeń nie ma.

...

Polecam z zapoznaniem się - tu masz z prawdziwego zdarzenia wkładki pomiarowe - miałem okazje pracować na tym w Instytucie Akustyki podczas studiów... jedyna wada - ceny zabijają ...

Zapomniałem linka dodać: http://www.bksv.com/

Awatar użytkownika
leszek

Post autor: leszek » sobota 17 gru 2005, 15:57

...Nie za dużo wymagasz od wkładki elektretowej za 30zł? Pewnie że mozna lepiej, ale nie popadajmy w paranoję.

...

Pozdrawiam forumowiczów i pytanko gdzie to cacko można kupić?

Leszek

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » sobota 17 gru 2005, 19:19

Monter ma rację. WM61 w zupełności wystarczy, a gwoli ścisłości to jest na świecie kilka systemów pomiarowych za grube tysiące w których pracuje mikrofon pomiarowy na tej właśnie kapsule. Jak Ci Panasonic nie wystarcza spróbuj może kapsułę Sennheisera KE-41. Można ją kupić w dojczlandzie lub via net. Kosztuje coś 8EUR...albo jakoś tak. Zresztą do tych celów zdecydowanie ważniejsze od "hiperpoprawności" samej kapsuły jest to aby albo mieć już plik kalibracyjny dla kapsuły, albo mieć możliwość jej skalibrowania.

Pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
joszko
Kontakt:

Post autor: joszko » poniedziałek 02 sty 2006, 16:46

... Zresztą do tych celów zdecydowanie ważniejsze od "hiperpoprawności" samej kapsuły jest to aby albo mieć już plik kalibracyjny dla kapsuły, albo mieć możliwość jej skalibrowania.

Pozdrowienia...

Jak skalibrować nie mając dostępu do labolatorium, np Instytutu Akustyki? Macie jakieś "domowe" sposoby?
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.

Ano

Post autor: Ano » poniedziałek 02 sty 2006, 17:41

Jak skalibrować nie mając dostępu do labolatorium, np Instytutu Akustyki? Macie jakieś "domowe" sposoby?...

Najlepiej kupic lub pozyczyc do porownan mikrofon z protokolem pomiarowym. Polecam Fischer'a MSM-02 za 55€. Sa tez Behringery ECM 8000, ale z usrednionymi 1/3 okt charakterystykami. Mam MSM-02, ECM 8000 i muzealny MCO30. O dziwo wzgledne porownania miedzy nimi, wykazuja blad nie wiekszy niz 1 dB !

ODPOWIEDZ