Utwór wydany na płycie z pliku wav?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
astvision
Utwór wydany na płycie z pliku wav?

Post autor: astvision » wtorek 15 lis 2005, 21:37

Dostałem propozycję wydania jednego mojego utworu na składance wydanej przez jedną ze znanych firm fonograficznym, problem w tym że powstał on dość dawno i nie udało mi się znaleźć sesji, mam tylko utwór w formacie wav, nagrany w bardzo dobraj jakości. Pytanie mam takie: Czy obecnie konieczne jest zgrywanie utworów na pojedyńczych śladach, czy w wyjątkowych sytuacjach można po odpowiednim obrobieniu/zmasterowaniu taki utwór "przejdzie" i będzie go można wydać ?

Awatar użytkownika
SLP

Re: Utwór wydany na płycie z pliku wav?

Post autor: SLP » wtorek 15 lis 2005, 21:46

...Dostałem propozycję wydania jednego mojego utworu na składance wydanej przez jedną ze znanych firm fonograficznym, problem w tym że powstał on dość dawno i nie udało mi się znaleźć sesji, mam tylko utwór w formacie wav, nagrany w bardzo dobraj jakości. Pytanie mam takie: Czy obecnie konieczne jest zgrywanie utworów na pojedyńczych śladach, czy w wyjątkowych sytuacjach można po odpowiednim obrobieniu/zmasterowaniu taki utwór "przejdzie" i będzie go można wydać ? ...

Skoro piszesz, że utwór jest dobrej jakości, to nie masz się czym przejmować. Jak będzie taka potrzeba to przed wypaleniem na składankę "wypalacze" wyrównają poziom utworu do reszty.
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » wtorek 15 lis 2005, 23:14

Mam nadzieje, ze ten utwór to minimum te 44,1kHz, 16Bit - jak niżej mogą się czepiać, ale skoro nie masz nic innego to albo robić od nowa (poroniony pomysł) - albo dać tak jak jest.

W końcu własnie plikiem wynikowym jest 44,1kHz, 16bit.

Wysyłaj, najwyżej coś podreperują..
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » środa 16 lis 2005, 01:41

Wysyłaj, najwyżej coś podreperują.....

Albo zdegradują aby sie nie wyrózniał wśród innych (słabszych)

Marck9

Post autor: Marck9 » środa 16 lis 2005, 11:49

Pojedyncze ślady są potrzebne tylko do ponownego miksu, a nie wydaje mi się żeby wytwórnia chciała jeszcze wyłożyć kasę na miksowanie kawałków do składanki. Osobiście zawsze dawałem kawałki już po miksie na DATach lub jako audio na CDR. Dowiedz się czy będą robić mastering (najprawdopodobniej tak). Jeśli nie to wysłałbym kawałek już zmasterowany (szczególnie jeśli dobrze brzmi, w przeciwnym razie jakąś wersję tylko delikatnie zmasterowaną, żeby Ci przy masterze nie zmasakrowali nagrania (jak pisali poprzednicy).

Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa

astvision

Post autor: astvision » środa 16 lis 2005, 19:54

Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi, uspokoiliście mnie :)

ODPOWIEDZ