Pudełka po jajkach

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
cristo
Re: Pudełka po jajkach

Post autor: cristo » poniedziałek 14 lis 2005, 00:05

witam

po przeczytaniu wszystkich postów odniosłem wrażenie, że rozmowa toczy się o dwóch różnych zjawiskach: o wytłumieniu dźwięków w pomieszczeniu w celu uniknięcia odbić od ścian i o przenikaniu dźwięków przez owe ściany.

dla przykładu podam takie wykończenie ścian: bezpośrednio na mur kleimy styropian(10 cm), na to wełna mineralna (10 cm), deseczka (2,5 cm) i na tą dechę przykręcamy blachę stalową (np: 1 mm)...

sąsiad nie usłyszy nawet gry na bębnach, ale w środku mamy piekło... dlatego, że przenikałność dźwięku przez tą ścianę jest minimalna, a za to tłumienie w środku żadne. i tyle.

a nawiązując do tematu głównego.... też kiedyś nagrywałem w garażu i mieliśmy patent: luźno powieszone koce w odległości 5 cm od ścian i koniecznie położony dywan na podłodze i przybity na suficie i naprawdę było dobrze.

a ostatnio widziałem u jakowychś małoletnich adeptów muzi, w/w pudełka po jajkach, przyklejone do wszystkich ścian i na to, punktowo, doklejona gróba włóknina krawiecka.... full wypas!!!!! mają jeszcze zamiar pojechać naokoło siatką ogrodzeniową, bo włókninka jest bardzo delikatna i przechodząc potrafią zachaczyć i zerwać...

uprzedzając pytania: włóknina krawiecka jest duuuuużo tańsza od włóknin akustycznych.

pozdrawiam wszystkich

k.
początek....
ale dużo czytam, słucham, szukam....

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 14 lis 2005, 00:13

uprzedzając pytania: włóknina krawiecka jest duuuuużo tańsza od włóknin akustycznych.

ale nazywa się podobnie, więc jest git

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » poniedziałek 14 lis 2005, 00:44

ależ ja nie twierdzę, że to TY

a to zwracam honor :)
[addsig]
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
cezar_cezar

Post autor: cezar_cezar » poniedziałek 14 lis 2005, 01:13

dobraym izolatorem jest tez powietrze....

ja bym polecał wełne mineralna na sciane (max 5 mc)... zostawic trzy cm pustki powietrznej (nie wiecej) i na to płyte katronowo - gipsowa....

nie droga sprawa a i sasiedzi maja spokuj.... moze nie w trakcie montazu:) ale trzeba zainwestowac troche cierpliwosci w dalszy komfort zycia :) ...

Pozdrawiam
PIECZARA STUDIO

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » poniedziałek 14 lis 2005, 12:54

Ha no o tym nie pomyślałem ktoś to w ogóle robił u siebie w domu??...

Ja :)

Remont obejmował 10-20 cm najgęściejszej wełny mineralnej złapanej w jedno lub dwuwarstwowe suche tynki, na to (u siebie) wytłumiające wkłady do materacy. Za rozproszenie robią naturalne powierzchnie (półki, blaty itp).
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

Awatar użytkownika
Jull

Post autor: Jull » wtorek 15 lis 2005, 13:04

Polecam piankę poliuretanową o nieliniowej strukurze ( guzki , garby ), o szerokości warstwy ( od podstawy do wierzchołka guzka , nie mniej niż 10 cm ). Z pewnością zaspokoi elementarne potrzeby stłumienie fali akustyczej. Zalerzne są tu jeszcze inne czynniki wpływające na tłumienie, lecz wspomniałem "elementarne potrzeby".

ODPOWIEDZ