Mikser Behringer UB802

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Pewu
Re: Mikser Behringer UB802

Post autor: Pewu » sobota 01 paź 2005, 21:44

...Zabrzmi dziwnie, ale... ja jestm z pokolenia, dla którego AWE32 była wypasem. Pracowałem wtedy na Musicator Audio. I jakoś robiliśmy muzę, nagrywaliśmy nawet garażowo znane obecnie zespoły (!). Chodzi tylko o to, by najpierw rozeznać, czy taka zabawa kogoś rajcuje, żeby niepotrzebnie nie wchodził w koszty...

Daj spokój Groover, też pamiętam "złotą" AWE 32 jak i świetną Yamaha Harmony (PCI). Niemniej facet pytał o sprzęt na dziś, a te "dziś" to zupełnie inna już bajka. Inną sprawa jest, iż niektóre zintregowane płyty (nie tanie ) mają to do siebie, że grają już jak cholera. W laptokach też.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » sobota 01 paź 2005, 21:54

Po części masz rację, ale pytanie było o to jak uzyskać możliwie naczystszy i najlepszy dźwięk - ba, na jego sprzęcie to raczej trudne, tych sporych szumów jakie daje ALC niestety da się uniknąć.

Ja żeby sprawdzić, czy mnie muzyka wciągnie miałem na początek Live'a, klawisze i mikrofon Shure (jakiegoś starego estradowca co ważył chyba z tonę ), nie myślałem wtedy nawet o mikserze. Tak więc wg mnie skoro ktoś już kupuje mikser to zamierza chyba postarać się o lepszą jakość nagrań, a do tego sam mikser nie wystarczy ....

PS. Ja parę ładnych lat temu miałem AWE64 i wtedy to naprawdę było coś - WaveTable, te śliczne próbki - ehh... wtedy... a teraz? Chyba każdy wie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » niedziela 02 paź 2005, 06:41

Dajcie se siana... Gosciu co o to pytał nawet tego nie czyta
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

siik

Post autor: siik » niedziela 02 paź 2005, 13:06

...Dajcie se siana... Gosciu co o to pytał nawet tego nie czyta...

- mylisz sie

czytam wszystko to i dzieki wam za odpowiedz

obecny mic to jakis alphard , ale mamy zamiar kupic shure pg58

i karte sound blaster 2.0 o ile sie niemyle

a z mikserem to dokladnie chodzi o to ze nagrany wokal tak jakby buczy szczegolnie kiedy sie go podglasnia

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » niedziela 02 paź 2005, 13:22

Daj spokój Groover, też pamiętam "złotą" AWE 32 jak i świetną Yamaha Harmony (PCI). Niemniej facet pytał o sprzęt na dziś,

przeczytaj uważnie On nie pyta o sprzęt, a o stosowanie korektorów i kompresora. Poza tym... natchnąłes mnie i wymyśliłem kontrowersyjny multiteścik Zobaczymy, czy ludzie rozpoznają po brzmieniu próbek, czy były zrealizowane przez wejście mikrofonowe zintegrowanej karty dźwiękowej czy przedwzmacniacz za 200 zeta, 400 zeta i 1000 zeta. Już wkrótce na mojej stronce

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » niedziela 02 paź 2005, 14:41

......Dajcie se siana... Gosciu co o to pytał nawet tego nie czyta...

- mylisz sie

a z mikserem to dokladnie chodzi o to ze nagrany wokal tak jakby buczy szczegolnie kiedy sie go podglasnia ...

A co to jest Sound Blaster 2.0?

A co do mikrofonu to jeżeli nagrywacie wokal to kupcie pojemnika, a nie dynamiczny. Co do "buczenia" to może masz jakieś przydźwięki z sieci elektrycznej.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » niedziela 02 paź 2005, 16:54

- mylisz sie

a z mikserem to dokladnie chodzi o to ze nagrany wokal tak jakby buczy szczegolnie kiedy sie go podglasnia ...

ciesze sie, ze czytasz i mam nadzieje ze cos z tego wyniesiesz. Do nagrywania nie kupuj tego shure, efekt bedzie wątpliwy. Nawet t.bone za 300-400 zl bedzie duuuzo lepszy. Ja tez nie wiem co to jest sound blaster 2.0. Co by tu nie mowic, zaden sound blaster sie do tego nie nadaje. Ta karta nie jest do tego stworzona. A buczenie moze byc spowodowane tym, ze twoj mikrofon (lub karta) naklada na nagrany material za duzo srodka lub dolu. Sprobuj pobawic sie korekcja i powoli przeczesywac dolne i srodkowe pasmo w nagranym materiale.
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

ODPOWIEDZ