Jak podać sygnał dla radia?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Chory_Pastoor
Jak podać sygnał dla radia?

Post autor: Chory_Pastoor » środa 28 wrz 2005, 15:41

Mam pewien problem, otóz za kilka dni nagłasniam pewien koncert i niespodziewanie dowiedziałem sie, że będzie tam radio i chca zrobic rejestracje z tego koncertu. Mam więc pytanie co mi potrzeba do przeprowadzenia rejestracji, jakie urzadzenia ? oraz jak mam to podłączyc do konsolety tzn. skad pobierac sygnał ? i jak pobierac czy poprzez grupy czy matryce ?

Awatar użytkownika
Chory_Pastoor

Re: Jak podać sygnał dla radia?

Post autor: Chory_Pastoor » środa 28 wrz 2005, 19:33

...jaki masz mikser?

...

Soundcraft Two Series 32ch.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » środa 28 wrz 2005, 22:57

...Mam pewien problem, otóz za kilka dni nagłasniam pewien koncert i niespodziewanie dowiedziałem sie, że będzie tam radio i chca zrobic rejestracje z tego koncertu. Mam więc pytanie co mi potrzeba do przeprowadzenia rejestracji, jakie urzadzenia ? oraz jak mam to podłączyc do konsolety tzn. skad pobierac sygnał ? i jak pobierac czy poprzez grupy czy matryce ?...

Zalezy co oni z tym sygnalem beda chcieli robic i jakie maja mozliwosci odnosnie rejestracji audio. Jezeli oni maja rejestrowac, to kwestia rekordera juz twoja nie jest. Najprostsza metoda to pobranie sygnalu z jakiegos pomocniczego wyjscia (Ancillary out itp.). Sygnal mozna tez podawac z directow z grup, ale do celow recordnigowych przeznaczona jest glownie matryca i to z niej nalezaloby korzystac. Co do rekorderow, jesli juz, to Fostex D-90 albo D-160, albo po prostu komp z wielokanalowa karta.

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » środa 28 wrz 2005, 23:30

(Ancillary out itp.)

A moze "auxiliary out"? Bo czegos takiego jak napisales to ja sobie nie przypominam w zadnym stole To wyjscie sie nie nadaje do celow nagraniowych.. W kazdym wlocie powinienes miec tzw. "Direct out" - jesli rejestracja ma byc wielosladowa to korzystasz z tych wlasnie wyjsc by rejestrowac na osobnym sladzie kazdy wlot w mikserze.. Nalezy pamietac ze w takim wypadku stol powinin byc tak skonfigurowany aby mial Direct Out przed glownym tlumikiem na torze - inaczej rejastrator nagra kazde poruszenie tym tlumikiem a nie o to chyba nam chodzi prawda? W wypadku nagran stereo robimy podobnie - wypuszczajac directami sygnaly z poszczegolnych torow do drugiego niezaleznego miksera gdzie robimy sobie drugi miks.. Wszystko zalezy od mozliwosci sprzetu jakim dysponujesz..
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » środa 28 wrz 2005, 23:32

Nalezy pamietac ze w takim wypadku stol powinin byc tak skonfigurowany aby mial Direct Out przed glownym tlumikiem na torze - inaczej rejastrator nagra kazde poruszenie tym tlumikiem a nie o to chyba nam chodzi prawda?

Dodam tez ze przed korekcja rowniez.. ale po insertach..
[addsig]

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » środa 28 wrz 2005, 23:42

To malo, Pawello, stolow widziales w takim razie Gdybym mowil o AUX, to bym napisal AUX! Ancillary, to wyjscie pomocnicze z sygnalem L R, spotykane w konsolach do granie live.

Oczywiscie mozna zgrywac kazdy slad po direct'cie, ale w przypadku jakiejs duzej formy, gdzie sladow jest az 48, to raczej bezsens. Przynajmniej nie w polskich warunkach - badzmy realistami.

Robienie miksu na drugim mikserze moze sie troszke mijac z celem, skoro mamy matryce a i mowa juz jest o zapisie wielosladowym. Ktorys z nas sie tutaj zamotal, nieprawdaz?

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 29 wrz 2005, 01:30

busy beda najlepszym wyjsciem - auxy zostawmy na odsluch

kwestia ile sladow bedzie potrzeba

prez

Post autor: prez » czwartek 29 wrz 2005, 10:08

Trzeba dodać koniecznie separację galwaniczną od wozu transmisyjnego bo różnice poziomów zera mogą zepsuć zakłóceniami nagłośnienie. Di Box koniecznie

zawodowo pracujący akustyk live i studio

Antheck

Post autor: Antheck » czwartek 29 wrz 2005, 10:46

Witam,

Kilkakrotnie realizowałem przy okazji koncertu dźwięk dla radia bądź lokalnej TV.

Pamiętaj, że podstawowym Twoim zadaniem jest realizacja dźwięku FOH i na scenie. Niestety radio czy TV załapuje się "przy okazji". Z doświadczenia wiem, że jeśli nie jest to duży koncert typu Opole, to TV przyjeżdża z kamerką i wejściem L/R, które dodatkowo "ratują" swoim mikrofonem na kamerze (w takiej sytuacji rzeczywiście albo matryca, albo nawet tape out z mikserka).

Jeśli jest to większy koncert to jest tak jak jeden z przedmówców wspomniał: separator z galwaniczną separacją i TV czy radio dostaje swój "komplet" sygnałów ze sceny i już sami go sobie miksują wg własnego gustu i smaku.

Proponuję postępowac tak jak w większości liveowych sytuacji proponuję zobaczyć jakie kabloszki Ci Pan z radia przyniesie i zobaczysz co możesz mu dać.

Stół o którym mówisz pozwoli Ci zrobić w zasadzie większość sytuacji jakie mogą mieć miejsce w takiej sztuce. DIR OUTy, matryca, tape out.. na pełnym luzie.

Pozdrawiam i życze miłej zabawy, Antheck
[addsig]
Stevie Wonder: "You're the best stage crew I've ever seen..."

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » czwartek 29 wrz 2005, 11:18

To malo, Pawello, stolow widziales w takim razie Gdybym mowil o AUX, to bym napisal AUX! Ancillary, to wyjscie pomocnicze z sygnalem L R, spotykane w konsolach do granie live.

Nie jestem alfa ani omega - moge czegos nie wiedziec

Oczywiscie mozna zgrywac kazdy slad po direct'cie, ale w przypadku jakiejs duzej formy, gdzie sladow jest az 48, to raczej bezsens. Przynajmniej nie w polskich warunkach - badzmy realistami.

To prawda- spory "rejestrator" by sie przydal do 48 sladow

Robienie miksu na drugim mikserze moze sie troszke mijac z celem, skoro mamy matryce a i mowa juz jest o zapisie wielosladowym. Ktorys z nas sie tutaj zamotal, nieprawdaz? ...

Nie zamotal - nie patrzylem dokladnie na specyfikacje i konfiguracje tego stolu.. Co do 48 sladow - ktoremu zespolowi potrzeba tyle mikrofonow na scenie?? To musialaby byc jakas naprawde spora forma bo zwykle wystarcza parenascie prawda? W wypadku mniejszych form nagranie po dajrekcie jest OK..
[addsig]

ODPOWIEDZ