Software i MIDI

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:
Re: Software i MIDI

Post autor: Tadeo » czwartek 15 wrz 2005, 11:34

Pytanko

Czym różnią się wirtualne studia (prosiłbym o przykłady) od sekwencerów?...

wirtualne studio moze byc sekwencerem a sekwencer wirtualnym studiem ani rusz

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » czwartek 15 wrz 2005, 12:24

A z tymi DAW to nie wiem bo w sumie wydaje mi się że z każdym pracuje się podobnie a już pisalem że mnie te programy przerastają na samym starcie chociazby z samą konfiguracją.

...wg mnie to jest to troszke inaczej: kazdy Sequencer brzmi tak samo (Artykul EiS) ale z kazdym pracuje sie inaczej! Dlatego wlasnie nie wszyscy uzywaja tego samego (tak byloby gdyby byl 1 najlepiej brzmiacy) tylko kazdemu pasuje co innego: inny interfejs, rozmieszczenie funkcji (przewaznie identycznych ale inaczej pogrupowanych, ulozonych), czy nawet kolory! I dlatego droga ktora proponuje kolega powyzej w twoim przypadku wydaj mi sie dobra z malym zastrzezeniem: nie siedz z kazdym DAW'em do momentu az go opanujesz (bo jesli tak zalozysz to nastaw sie na ok. 1 rok z kazdym ) tylko posiedz np po 1 dniu (po 2,3 godz) i zobacz z ktorym najlepiej/najlatwiej/najprzyjemniej/najszybciej bedzie ci sie pracowalo! - taka moja rada...

pozdrawiam i powodzenia zycze!

ovca

PS: Ja nie mialem tego dylematu - poprostu kilka(nascie) lat temu pozyczylem od kumpla Kubusia, zrobilem pare domowych projektow i tak zostalo... z opinii ludzi pracujacych w roznych srodowiskach nie wypada wcale ze jest on najlepszy, ale w zyciu nie chcialoby mi sie teraz 'przesiadac' na inny program i poznawac go od nowa...

Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

windowclicker

Post autor: windowclicker » niedziela 18 wrz 2005, 20:33

Dzęki za wszystkie opinie. Zadziwia mnie to forum że ktoś zwraca uwagę na takiego laika jak ja.

Pomoglibyście jeszcze jak byście podpowiedzieli który host, jakiej firmy vst są godne polecenia dla kogoś bez kontrolera MIDI. W groove agencie da się bez niego żyć, może by tak coś podobnego? podoba mi się praca z patternami (a ich brak przeszkadza mi właśnie w groove agencie). Battery bede chyba musiał podziękować, a sekwencer?

Nieźle się zdziwiłem jak zainstalowałem samplitude bo myślałem że to sekwencer ale może wieloślad z obsługo vst byłby dla mnie odpowiedni.

Wprawdzie nastawiłem się już na prace z sekwencerami bo większość na tym jedzie no i programy typu mój ulubiony Audition to dla mnie edytor i raczej nic więcej ale jestem otwarty na sugestie, w końcu się nie znam.

windowclicker

Post autor: windowclicker » wtorek 20 wrz 2005, 20:44

upsss zapeszyłem, już nikt nie pisze nawet coś w stylu :

Chłopie jak nie masz MIDI to sobie odpuść

i MB nawet nie zmiesza mnie z błotem

ODPOWIEDZ