Cubase początki

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
SLP
Re: Cubase początki

Post autor: SLP » środa 14 wrz 2005, 11:52

>> • MIDI tracks are not included in the mixdown!

To make a complete mixdown containing both MIDI and audio, you first need to record

all your MIDI music to audio tracks (by connecting the outputs of your MIDI instruments

to your audio inputs and recording, as with any other sound source).

To kawałek instrukcji od SX2 i jak widać tyczy się raczej zewnętrznych instrumentów, bo VST powinny zapisywać się w "mixdown" - mi ta opcja śmiga jak trza.
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

Awatar użytkownika
przemodance

Post autor: przemodance » środa 14 wrz 2005, 12:37

...>> • MIDI tracks are not included in the mixdown!

To make a complete mixdown containing both MIDI and audio, you first need to record

all your MIDI music to audio tracks (by connecting the outputs of your MIDI instruments

to your audio inputs and recording, as with any other sound source).

To kawałek instrukcji od SX2 i jak widać tyczy się raczej zewnętrznych instrumentów, bo VST powinny zapisywać się w "mixdown" - mi ta opcja śmiga jak trza....

ok. po kolei robię tak:

1)ustawiam kursor od początku

2)ustawiam in:all MIDI inputs out: wybieram jakis syntezator z dostępnych, np. Yamaha9000pro, ustatwiam innstrument bas

3) wciskam nagrywanie i nagrywam( jak odtwarzam, to gra, więc jest nagrany

teraz chcę to nagrac na płytę, więc

4)file-export-audio mixdown

i wyskakuje mi komunikat "there is no audio track to export".

aaa....teraz mam!! to nie był VST tylko z Z Cubasem były jakies inne jeszcze syntezatory, i te mi się nie nagrywają. bo jak zamieniłem na bas vb-1 z instr.VST to mi się właśnie zapisał. To co z tymi innymi syntezatorami w takim razie?? Jak je przenieść jako plik wave?

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » środa 14 wrz 2005, 13:02

ok. po kolei robię tak:

1)ustawiam kursor od początku

2)ustawiam in:all MIDI inputs out: wybieram jakis syntezator z dostępnych, np. Yamaha9000pro, ustatwiam innstrument bas

3) wciskam nagrywanie i nagrywam( jak odtwarzam, to gra, więc jest nagrany

teraz chcę to nagrac na płytę, więc

4)file-export-audio mixdown

i wyskakuje mi komunikat "there is no audio track to export".

aaa....teraz mam!! to nie był VST tylko z Z Cubasem były jakies inne jeszcze syntezatory, i te mi się nie nagrywają. bo jak zamieniłem na bas vb-1 z instr.VST to mi się właśnie zapisał. To co z tymi innymi syntezatorami w takim razie?? Jak je przenieść jako plik wave?...

Dziwne, a co to ten syntezator Yamaha, jako wtyka z Cubasem był?

Skoro nie idzie to mogę tylko polecić nagranie tego syntezatora na ścieżkę audio, tzn. pierw trzeba wypuścić wyjście z syntezatora (może na oddzielną szynę) i podać sygnał na wejście karty audio i nagrywać na bieżąco.

Napisz jeszcze co tam masz za kartę audio, czy ma tryb nagrywania "what you hear" znany z SB Live (?)

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » środa 14 wrz 2005, 13:16

właściwie to sprawdź tą opcję, o której pisał "Hubi" - to chyba jest rozwiązanie całego problemu. Choć sam nie mogę jej znaleźć......

Może półśrodek:

"When you freeze a VST Instrument, the program renders an audio file of its

output (taking into account all unmuted MIDI parts routed to that VST Instrument).

This file is placed in the “Freeze” folder within the Project folder."

Szukam dalej.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 14 wrz 2005, 13:34

Sorry, ale kolega uzywa po prostu "syntezatora" wbudowanego w windozje, nie zadnej Yamaha9000pro.

Ta "yamaha" to nie zaden synth wbudowany w Cubase, tylko możliwość obsługi sprzętowego syntezatora Yamaha9000pro - czyli zestaw instrukcji dla Cubase na temat jakie komunikaty MIDI wysylac zeby w calosci wykorzystac niemały potencjal TEGO syntezatora . Oczywiscie trzeba go najpierw mieć (kupic) i podłączyc do kompa.

W tej chwili komunikaty MIDI ida do wewnetrznego, co tu duzo mowic, niezwykle kiepskiego odtwarzacza MIDI wbudowanego w windows "Microsoft GS wavetable SW Synth", ktory je odtwarza. Poniewaz jest zgodny z GeneralMidi (dokladnie tak samo jak wspomniana Yamaha wiec gra wybranym dzwiekiem)

Rady:

- mozna go nagrac robiac "solo" na sciezce basu, w mixerze SoundBlastera wybierajac "what you hear" i nagrac go na sciezke audio do Cubase

- ale lepiej na milosc boska wziac cokolwiek lepszego!!!!

- a poza tym - sorry, ale najbardziej podstawowych podstaw (np. co to w ogole jest MIDI i jak dziala Cubase) to sie szuka w ksiazkach. I nie jest to "przeczytam i zaczynam", tylko czeka cie kilka miesiecy (albo i dluzej) bardzo zmudnej nauki i prob-błędów.

Life is brutal.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » środa 14 wrz 2005, 13:35

...właściwie to sprawdź tą opcję, o której pisał "Hubi" - to chyba jest rozwiązanie całego problemu. Choć sam nie mogę jej znaleźć......

Może półśrodek:

output (taking into account all unmuted MIDI parts routed to that VST Instrument).

Szukam dalej....

Zapomniałem dodać, żebyś zrobił sobie kopię tego pliku, bo jak odznaczysz "freeze" w instrumencie, to program automatycznie skasuje plik audio z nagranym syntezatorem.

Awatar użytkownika
przemodance

Post autor: przemodance » środa 14 wrz 2005, 14:25

......właściwie to sprawdź tą opcję, o której pisał "Hubi" - to chyba jest rozwiązanie całego problemu. Choć sam nie mogę jej znaleźć......

Może półśrodek:

Szukam dalej....

Zapomniałem dodać, żebyś zrobił sobie kopię tego pliku, bo jak odznaczysz "freeze" w instrumencie, to program automatycznie skasuje plik audio z nagranym syntezatorem....

Dzięki wszystkim, zaczynam rozumieć, zakasuje rekawy i ruszam do poszukiwań. POZdrawiam. Aha, gdzie można posłuchać waszych kawałków zrobionych na Cubasie?

Chętnie bym posłuchał

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » środa 14 wrz 2005, 21:44

Dzięki wszystkim, zaczynam rozumieć, zakasuje rekawy i ruszam do poszukiwań. POZdrawiam. Aha, gdzie można posłuchać waszych kawałków zrobionych na Cubasie?

Chętnie bym posłuchał...

baaardzo szeroka sprawa, wiekszosci z nas cubase słuzy tylko jako mixer, a cala reszta to...z wszystkiego tylko nie z cubase

Awatar użytkownika
przemodance

Post autor: przemodance » czwartek 15 wrz 2005, 01:51

...

Chętnie bym posłuchał...

baaardzo szeroka sprawa, wiekszosci z nas cubase słuzy tylko jako mixer, a cala reszta to...z wszystkiego tylko nie z cubase ...

a dlaczego tylko jako mixer?

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » czwartek 15 wrz 2005, 10:06

......

Chętnie bym posłuchał...

baaardzo szeroka sprawa, wiekszosci z nas cubase słuzy tylko jako mixer, a cala reszta to...z wszystkiego tylko nie z cubase ...

a dlaczego tylko jako mixer?...

uff... tak jak koledzy radzili: poczytaj troche, poznaj podstawowe pojecia z ktorymi spotykasz sie przy robieniu muzy; teraz to np: MIDI, Program HOST, rejestrator wielosciezkowy Audio-MIDI, VST itd., ale bedzie tego coraz wiecej i w koncu sie pogubisz; a poza tym to strasznie cieszy jak odkryje sie samemu co-czym-sie-je i napewno zrozumiesz to wtedy lepiej;

PS: Ja np. swoja instrukcje obslugi Cubase VST 5.1 ktora ma 1046 stron czytalem jak powiesc i do dzis siegam do niej od czasu do czasu jak mam jakis problem...

pozdrawiam

ovca
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

ODPOWIEDZ