Cubase początki

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
przemodance
Cubase początki

Post autor: przemodance » wtorek 13 wrz 2005, 15:20

potrzebuję pomocy od ko;legów znających się na Cubasie. Stwarzam ścieżkę perkusji korzystając z Groove Agent, następnie dodaję linię basu w midi. Chcę to nagrać jako wave file., lecz ścieżka midi się nie nagrywa, jedynie podkład z Groove agent. Kursory mam ustawione, jak należy, nie wiem, jak to nagrac, by potem zgrać na płytę. czy ktoś mógłby mi pomóc?

Awatar użytkownika
spiker

Re: Cubase początki

Post autor: spiker » wtorek 13 wrz 2005, 16:02

A co tam u Ciebie gra jako basista sterowany śladem MIDI? Hę

Generalnie wynik finalny w postaci śladu *.wav uzyskasz wykonując File>Export>Mixdown
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 13 wrz 2005, 16:03

Generalnie wynik finalny w postaci śladu *.wav uzyskasz wykonując File>Export>Mixdown...

tfu...errata: pliku *.wav a nie śladu, przempraszam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
przemodance

Post autor: przemodance » wtorek 13 wrz 2005, 16:55

...Generalnie wynik finalny w postaci śladu *.wav uzyskasz wykonując File>Export>Mixdown...

jakiś zwykły bass z któregoś syntezatora, np. Yamahy9000Pro. Próbowałem tak zrobić, jak mówisz, ale pojawia się komunikat, że " there is no audio track to export". Tzn, jeśli sam bass nagrałem, i chcę zrobić File itd.

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » wtorek 13 wrz 2005, 17:04

jakiś zwykły bass z któregoś syntezatora, np. Yamahy9000Pro. Próbowałem tak zrobić, jak mówisz, ale pojawia się komunikat, że " there is no audio track to export". Tzn, jeśli sam bass nagrałem, i chcę zrobić File itd....

Ze sprzętowego syntezatora? A wyjście sygnału audio z tego instrumentu jest podłączone w ogóle do Cubase? Trzeba najpierw zrobić ślad audio z tym synthem w sesji, czyli podłączyć jego wyjscie audio do komputera i nagrać na ślad audio w Cubase.

pozdr
bębniarz

Awatar użytkownika
przemodance

Post autor: przemodance » środa 14 wrz 2005, 10:34

...jakiś zwykły bass z któregoś syntezatora, np. Yamahy9000Pro. Próbowałem tak zrobić, jak mówisz, ale pojawia się komunikat, że " there is no audio track to export". Tzn, jeśli sam bass nagrałem, i chcę zrobić File itd....

Ze sprzętowego syntezatora? A wyjście sygnału audio z tego instrumentu jest podłączone w ogóle do Cubase? Trzeba najpierw zrobić ślad audio z tym synthem w sesji, czyli podłączyć jego wyjscie audio do komputera i nagrać na ślad audio w Cubase.

pozdr...

ja mam klawiaturę sterującą, bas nagrać chcę korzystając z jednego z syntezatorów, który kupiłem razem z cubasem, więc wybieram ścieżkę midi, no i nagrywam. I co dalej? Jak to przeniesć do wave'a żeby się nagrało?

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » środa 14 wrz 2005, 10:40

ja mam klawiaturę sterującą, bas nagrać chcę korzystając z jednego z syntezatorów, który kupiłem razem z cubasem, więc wybieram ścieżkę midi, no i nagrywam. I co dalej? Jak to przeniesć do wave'a żeby się nagrało? ...

Do kazdej legalnej wersji dolaczana jest obszerna dokumentacja. Tam jest wszystko opisane krok po kroku.

Hubi

Awatar użytkownika
przemodance

Post autor: przemodance » środa 14 wrz 2005, 11:26

...ja mam klawiaturę sterującą, bas nagrać chcę korzystając z jednego z syntezatorów, który kupiłem razem z cubasem, więc wybieram ścieżkę midi, no i nagrywam. I co dalej? Jak to przeniesć do wave'a żeby się nagrało? ...

Do kazdej legalnej wersji dolaczana jest obszerna dokumentacja. Tam jest wszystko opisane krok po kroku.

Hubi

...

niestety, w dokumentacji sprawdziłem, nie ma tego problemu poruszonego. Mam legalnego Cubasa. Umiem wszystko nagrać, tylko nie umiem jednej rzeczy: jak potem ścieżkę nagraną w midi przenieść by stał się plikiem wave bym mógł to zgrać na płytę cd.

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » środa 14 wrz 2005, 11:31

niestety, w dokumentacji sprawdziłem, nie ma tego problemu poruszonego.

Slabo sprawdziles. Do ktorej dokumentacji zajrzales ? ? To jest jedna z podstaw- export midi do audio i to jest w dokumentacji.

Hubi

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » środa 14 wrz 2005, 11:34

niestety, w dokumentacji sprawdziłem, nie ma tego problemu poruszonego. Mam legalnego Cubasa. Umiem wszystko nagrać, tylko nie umiem jednej rzeczy: jak potem ścieżkę nagraną w midi przenieść by stał się plikiem wave bym mógł to zgrać na płytę cd.

...

Rozumien, że ścieżka midi "gra" wirtualnym syntezatorem VST - tak?

Jak nagrasz i odtworzysz tą ścieżkę to muza gra z syntezatora, tak?

Potem robisz audiomixdown i brakuje ścieżki syntezatora w mixie?

Opisz najlepiej krok po kroku proces od ustawienia parametrów ścieżki midi aż po moment zgrywania. To coś może wykombinujem.

Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

ODPOWIEDZ