Nieczystości w miksie

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
stepien
Nieczystości w miksie

Post autor: stepien » wtorek 06 wrz 2005, 19:51

Po nagraniu basu i gitary i zmiksowaniu ich wstępnie w sonarze 2 słychać tzw. pierdzeni. Nie słychać go podczas osobnego oddtwarzania gitary lub basu. Jak to usunąć ? Podobno powodem jest przesunięcie fazy jednej ścieszki względem drugiej

Bas nagrywany liniowo przez mikser, gitara przesterowana z pieca nagrywana przez mikrofon do miksera i liniowo do kompa

Awatar użytkownika
netes

Re: Nieczystości w miksie

Post autor: netes » wtorek 06 wrz 2005, 21:45

...Po nagraniu basu i gitary i zmiksowaniu ich wstępnie w sonarze 2 słychać tzw. pierdzeni. Nie słychać go podczas osobnego oddtwarzania gitary lub basu. Jak to usunąć ? Podobno powodem jest przesunięcie fazy jednej ścieszki względem drugiej

Bas nagrywany liniowo przez mikser, gitara przesterowana z pieca nagrywana przez mikrofon do miksera i liniowo do kompa...

"Pierdzenie" jak to fachowo ująłeś , to najczęściej znak przesterowanego sygnału, więc rada jest taka, żeby nagrać to jeszcze raz. Jeżeli to nie kwestia przesterowanego sygnału, to nie sądzę by przyczyną było przesunięcie fazy, ale na dzień dzisiejszy nie mam pomysłów
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » wtorek 06 wrz 2005, 22:24

No ale jeśli piszesz, że odtwarzane osobno nie "pierdzą" to może po prostu ścisz sume, bo suma 2 ścieżek przewyższa poziom nominalny :)

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » środa 07 wrz 2005, 07:33

...No ale jeśli piszesz, że odtwarzane osobno nie "pierdzą" to może po prostu ścisz sume, bo suma 2 ścieżek przewyższa poziom nominalny :)...

Heh... chciałem to napisać, ale jak już zacząłem pisać posta, to wyleciało mi z głowy, ale tak czy siak, może to być kwestia przesterowania, tyle że nie samego śladu, co całej sumy
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ