Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
-
Pewu
Re: Jak założyć studio?
...Przepraszam ale śmieszni jesteście czasami. Tak to widze. ... już czekam na bombardowanie...

Więc było : ...Chciałbym założyć studio nagrań, ale nie wiem jaki jest potrzebny sprzęt. trochę mam pojęcia o muzyce ponieważ gram na perkusji...
Odpowiedz teraz sam (jak masz trochę czasu) konkretnie koledze zamiast sadzić się z bombowym tyłkiem do bisuaru.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
-
fofo
...boże jak zawsze,38 postów i zaledwie kilka z jakimiś wskazówkami.Po co jest forum?Chyba po to aby PYTAĆ a nie słuchać śmiesznych wywodów.Zadał pytanie czy ma zakładać studio?a może spytał "HEj czy nadaje się na realizatora?"Każdy kiedyś zaczynał i pewnie większość z was zbierała sprzęt latami a tu wpada gościu który może to mieć odrazu i niektórych chyba to boli.Przepraszam ale śmieszni jesteście czasami
Tak to widze.
heh,już czekam na bombardowanie

...
dzięki stary za zrozumienie
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » niedziela 14 sie 2005, 01:27
owszem i kazdy sie tym interesuje/interesowal/bedzie sie interesowal dalej
ale nie ma przepisu - kup to i to i bedzie ok
jest masa sprzetu ,kazdy ma rozne wymagania - jeden kupis mikser i 10 mikrofonow inny kupi preamp i mikrofon
rozumiesz?
ale zeby bawic sie w studio to :
1.trzeba znac kilka programow i umiec je obsluzyc
2.znac sprzet na ktorym sie chce pracoac i tez umiec go obsluzyc
3.miec genialny zapal
4.kupe kasy
rada - duzo czytaj ,przegladaj interesuj sie i za rok mozesz o tym pomyslec
jak juz napisalem - nie zabieraj sie za cos o czym nie masz bladego pojecia bo tylko utopisz mase kasy
wiem bo sam skladalem do kupy i po pol roku juz bym zmienil kilka gratow
ale po zlozeniu juz pierwszego dnia wiedzialem co i jak dziala i po co..
inwestuj z glowa - najpierw musisz wiedziec co chcesz a nie pytac sie jak zbudowac studio.....bo mozna powiedziec kup se cegly a pozniej sie pomysli
-
Groch
autor: Groch » niedziela 14 sie 2005, 01:32
Wykładowcy na mojej uczelni i pewnie na innych mawiają: "nie przychodź na konsltacje bez konkretnych pytań, masz dokładnie wiedzieć, czgo nie umiesz!". I wcale się im nie dziwię...
-
Łukaszo
autor: Łukaszo » niedziela 14 sie 2005, 14:45
...Wykładowcy na mojej uczelni i pewnie na innych mawiają: "nie przychodź na konsltacje bez konkretnych pytań, masz dokładnie wiedzieć, czgo nie umiesz!". I wcale się im nie dziwię......
To ja się chcę podłączyć do tego postu!!!
Zamierzam budować studio domowe tylko do użytku mojego i moich przyjaicół zamierzam zainwestować w coś z DIGIDESIGNA, dobrze robię ??
Druga sprawa:
Mam pomieszczenia takie:
Reżyserka 30m2 (6x5)
Pomieszczeine nagraniowe: 20m2 (4x5)
Czy takiej wielkości pomieszczenia wystarczą ??
Na razie jestem początkującym realizatorem ale szybko się uczę i bardzo mnie to fascynuje.
-
peak
autor: peak » niedziela 14 sie 2005, 17:58
......Wykładowcy na mojej uczelni i pewnie na innych mawiają: "nie przychodź na konsltacje bez konkretnych pytań, masz dokładnie wiedzieć, czgo nie umiesz!". I wcale się im nie dziwię......
To ja się chcę podłączyć do tego postu!!!
Zamierzam budować studio domowe tylko do użytku mojego i moich przyjaicół zamierzam zainwestować w coś z DIGIDESIGNA, dobrze robię ?
Druga sprawa:
Mam pomieszczenia takie:
Reżyserka 30m2 (6x5)
Pomieszczeine nagraniowe: 20m2 (4x5)
Czy takiej wielkości pomieszczenia wystarczą ?...
Do nieprofesjonalnego użytku napewno.
Ale kilka pytań stawiam żeby można się było zorientować w Twoich potrzebach: 1) jakie instrumenty chcesz nagrywać? 2) Ile naraz - czy pojedynczymi śladami czy na przykład coś "na setkę" 3) Czy chcesz nagrywać bębny? 4) Jakie masz doświadczenie w nagrywaniu/ewentualnie w byciu nagrywanym. 5) co to za pomieszczenia - altanka w ogrodzie czy piwnica, bo to też ważne. 6) Zaadaptowane akustycznie czy nie? 7) Digidesign - myślisz o ProToolsHD czy Digi001? 8) Mac czy PC? 9) Co już masz? 10) JAKI MASZ BUDŻET? - bo to decyduje o masie rzeczy.
I tak dalej... myśleć przy zadawaniu pytania! Studiów jest tyle rodzajów ile ludzi którzy je budują. Nie ma tu ani jednego Anatolija Kaszpirowskiego, więc raczej proszę nie liczyć na nadprzyrodzone zdolności w rozumieniu czyichś potrzeb.
Pozdrawiam
Peak
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
-
fofo
autor: fofo » niedziela 14 sie 2005, 18:06
Więc zacznę inaczej. Co moglibyście powiedzieć o mikserze CMX 1212
-
Darkthrone - Posty:243
autor: Darkthrone » niedziela 14 sie 2005, 18:12
...boże jak zawsze,38 postów i zaledwie kilka z jakimiś wskazówkami.Po co jest forum?Chyba po to aby PYTAĆ a nie słuchać śmiesznych wywodów.Zadał pytanie czy ma zakładać studio?a może spytał "HEj czy nadaje się na realizatora?"Każdy kiedyś zaczynał i pewnie większość z was zbierała sprzęt latami a tu wpada gościu który może to mieć odrazu i niektórych chyba to boli.Przepraszam ale śmieszni jesteście czasami
Tak to widze.
heh,już czekam na bombardowanie

...
Popieram...
-
peak
autor: peak » niedziela 14 sie 2005, 18:23
...Więc zacznę inaczej. Co moglibyście powiedzieć o mikserze CMX 1212...
W internecie jest o nim niewiele, jakaś raczej egzotyczna produkcja. Mogą być problemy z serwisem, gwarancją o brzmieniu się nie wypowiadam bo nie słyszałem. Do nagrywania niezbyt przydatny bo można z niego wyprowadzić maksymalnie 6 niezależnych kanałów - reszta zwyczajnie się marnuje. Cena 999zł za blok 12 przedzmacniaczy i procesor efektów powoduje że raczej nie najlepiej myślę o jakości jednego i drugiego.
Pozdrawiam.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
-
fofo
autor: fofo » niedziela 14 sie 2005, 18:42
......Więc zacznę inaczej. Co moglibyście powiedzieć o mikserze CMX 1212...
W internecie jest o nim niewiele, jakaś raczej egzotyczna produkcja. Mogą być problemy z serwisem, gwarancją o brzmieniu się nie wypowiadam bo nie słyszałem. Do nagrywania niezbyt przydatny bo można z niego wyprowadzić maksymalnie 6 niezależnych kanałów - reszta zwyczajnie się marnuje. Cena 999zł za blok 12 przedzmacniaczy i procesor efektów powoduje że raczej nie najlepiej myślę o jakości jednego i drugiego.
Pozdrawiam....
mięjąc ok 2500 na mikser jaki byś kupił (tylko zeby można było nagrywać perkusję!!!)