E-mu 0404 kartą dźwiękową?
Przesiadam się na nowy sprzęt po wielu latach używania Win95 i Guillemota PRO. W czasach (jak to brzmi!!!) kiedy to kupowałem kupowałem nie było mowy o kartach wbudowanych na płytę główną. Nowa maszyna oczywiście taką ma, co jest dla mnie spora nowością.
Czy to się pogryzie z Emu, które zamierzam kupić?
Czy to płytowe cudo można wyłączyć?
A z drugiej strony czy Emu służy (może służyć) poza swoimi podstawowymi zadaniami jako zwykła karta dźwiękowa pod Windows XP?
Pozdrawiam!
Debiutant Weyland
Czy to się pogryzie z Emu, które zamierzam kupić?
Czy to płytowe cudo można wyłączyć?
A z drugiej strony czy Emu służy (może służyć) poza swoimi podstawowymi zadaniami jako zwykła karta dźwiękowa pod Windows XP?
Pozdrawiam!
Debiutant Weyland
Re: E-mu 0404 kartą dźwiękową?
czy Emu służy (może służyć) poza swoimi podstawowymi zadaniami jako zwykła karta dźwiękowa pod Windows XP?
Ależ jak najbardziej.
Nawet polecam wyłączyć tę zintegrowaną a zostawić aktywną tylko E-MU.
Karta E-MU będzie widoczna tak samo w systemie jak karta zintegrowana.
Karta ta obsługuje DirectSound, więc i w grach nie powinno być problemu.
Ależ jak najbardziej.
Nawet polecam wyłączyć tę zintegrowaną a zostawić aktywną tylko E-MU.
Karta ta obsługuje DirectSound, więc i w grach nie powinno być problemu.
Zintegrowana karte wyłączasz oczywiscie w biosie i pom klopocie.
Dziękuję za odpowiedź. Drążę dalej ;)
Karta ta obsługuje DirectSound, więc i w grach nie powinno być problemu....
Na grach mi specjalnie nie zależy, ale na przykład na słuchaniu płyt z CD-ROMu - tak. Czy jego wyjście audio można wpiąć do Emu?
Swoją drogą dlaczego ciągle muzyka z CD włożonych do CD-ROMów/nagrywarek nadal przekazywana jest do Windowsowego miksera kabelkiem audio, a nie w postaci cyfrowej?
A może nie jest, tylko o czymś nie wiem?
Karta ta obsługuje DirectSound, więc i w grach nie powinno być problemu....
Na grach mi specjalnie nie zależy, ale na przykład na słuchaniu płyt z CD-ROMu - tak. Czy jego wyjście audio można wpiąć do Emu?
Swoją drogą dlaczego ciągle muzyka z CD włożonych do CD-ROMów/nagrywarek nadal przekazywana jest do Windowsowego miksera kabelkiem audio, a nie w postaci cyfrowej?
A może nie jest, tylko o czymś nie wiem?
-
Hmmm. Będziesz mógł słuchać wszystkiego
A co do gier...ja mam 1212m i z grami mam problem...dzwięk jest, a potem zatrzeszczy i panuje "błoga" cisza...bardzo rzadko gram, ale niestety tak jest. Pozdro
Hmmm. Będziesz mógł słuchać wszystkiego

oo, to ja mam pytanie. Czy to prawda że ASIO pracuje tylko w trybie 48/96/196?
Tak to prawda. Powiem wiecej - ASIO dziala tylko przy 48, 96 i 192, ale z efektow mozesz korzystac tylko przy 48.
Tak to prawda. Powiem wiecej - ASIO dziala tylko przy 48, 96 i 192, ale z efektow mozesz korzystac tylko przy 48.
...czyli tak na chłopski rozum, będe musiał nagrywać/odtwarzać 24/48kHz?
...
Mozesz 16/48, ale pomiary RMAA pokazuja, ze w trybie 24/48 jest nieco lepiej.

...
Mozesz 16/48, ale pomiary RMAA pokazuja, ze w trybie 24/48 jest nieco lepiej.
-
...oo, to ja mam pytanie. Czy to prawda że ASIO pracuje tylko w trybie 48/96/196?
...
Zaraz zaraz. Jak to Szanowny Panie ?
Jeżeli mówisz o efektach z DSP karty to się nie zgodzę. Nagrywam 24/44.1 i wszystko działa jak powinno, chyba, że o co innego chodzi...ASIO hmmm no ja może się nie znam, ale nagrywam do Cubase tylko poprzez ASIO, ustawiam latencję, sesja ma ustawienia 24/44.1 i chodzi wszystko...Coś mi się wydaje, że chyba mówimy o dwóch różnych sprawach. Pozdro
...
Zaraz zaraz. Jak to Szanowny Panie ?

-
...Coraz bardziej się gubię :(
...
Spokojnie
Jest tak. Podłączam np. gitarę do wejścia w karcie E-MU 1212m. Otwiaram Patch Mix i wybieram właściwości sesji. W owych właściwościach napisane jest: INTERNAL: 44.1 kHz (to oczywiście można zmienić). No to teraz chcę mieć np. przester, wybieram go więc techniką przeciągnij i upuść i wstawiam SEND do ASIO IN 1/2 HOST. W Cubase ustawiam jak przystało ASIO i jakąś tam latencję, sesję ustawiam na 24 bity/44.1 kHz i gram, gram, gram chociaż nie potrafię i to się nagrywa z owym efektem...czyli efekt z DSP działa...no i musi działać też i ASIO bo pracuje Cubase...no chyba, że jestem ułomny jakiś czy co
Wszystko to w 24 bitach i 44.1 kHz
...
Spokojnie

Jest tak. Podłączam np. gitarę do wejścia w karcie E-MU 1212m. Otwiaram Patch Mix i wybieram właściwości sesji. W owych właściwościach napisane jest: INTERNAL: 44.1 kHz (to oczywiście można zmienić). No to teraz chcę mieć np. przester, wybieram go więc techniką przeciągnij i upuść i wstawiam SEND do ASIO IN 1/2 HOST. W Cubase ustawiam jak przystało ASIO i jakąś tam latencję, sesję ustawiam na 24 bity/44.1 kHz i gram, gram, gram chociaż nie potrafię i to się nagrywa z owym efektem...czyli efekt z DSP działa...no i musi działać też i ASIO bo pracuje Cubase...no chyba, że jestem ułomny jakiś czy co

Wszystko to w 24 bitach i 44.1 kHz
-
...Nieługo zaczę zadawać pytania typu - "czy po podłączeniu mikrofonu dynamicznego przy włączonym phantomie uszkodze go", albo "Jaki mikrofon wybrać"
Przepraszam że podłaczyłęm się pod temat 0404, ale to jakby podobne jednak karty,a nie chcę zaczynac nowego.
Do uzytkowników 1212m - jakieś disadvantage tego wyrobu? :D
...
Wady? Każda karta ma jakieś wady (no może poza RMS przynajmniej wszyscy pieją nad nimi). Mówiąc szczerze to nie mam jej zbyt długo i nie zdążyłem jej, że tak powiem przebadać dogłębnie (muszę dokupić ADA8000) wtedy będę mógł opowiedzieć więcej. Jak na razie powiem - bardzo mi się podoba. Miałem trochę przebojów z Patch Mix, wymaga trochę klikania, ale jak się go zrozumie jest całkiem przyjazny.

Przepraszam że podłaczyłęm się pod temat 0404, ale to jakby podobne jednak karty,a nie chcę zaczynac nowego.
Do uzytkowników 1212m - jakieś disadvantage tego wyrobu? :D
...
Wady? Każda karta ma jakieś wady (no może poza RMS przynajmniej wszyscy pieją nad nimi). Mówiąc szczerze to nie mam jej zbyt długo i nie zdążyłem jej, że tak powiem przebadać dogłębnie (muszę dokupić ADA8000) wtedy będę mógł opowiedzieć więcej. Jak na razie powiem - bardzo mi się podoba. Miałem trochę przebojów z Patch Mix, wymaga trochę klikania, ale jak się go zrozumie jest całkiem przyjazny.