Mały pokój - jakie monitory?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
fallworm
Re: Mały pokój - jakie monitory?

Post autor: fallworm » środa 30 lip 2014, 15:04

...
Pozwólcie, że podepnę się pod temat. Jak to jest z tą powierzchnią pomieszczenia? 

Kupiłem niewielkie mieszkanie (60m), właśnie projektuję rozkład ścian w tym mieszkaniu. Chciałbym jeden pokoik przeznaczyć na prace związane z postprodukcją (m.in. zalążki miksów). Metraż mam ograniczony, więc pytanie moje, czy warto robić taki control room koło 8-9m2 i zaadoptować go jak najlepiej? Wtedy mogę pozwolić sobie np. na skośny sufit, dowolnie dobierać materiały na ścianach itd (podobają mi się panele firmy Vicoustic, ktoś z Was z nich korzysta?). Wysokość pomieszczeń to 2,85m, oczywiście mogę je obniżyć w razie potrzeby. 

Druga opcja to nierozdzielanie sypialni i 'gabinetu odsłuchowego', wtedy do dyspozycji będę miał około 21m2, ale minusy są takie, że będę musiał pójść na kompromis jeśli chodzi o adaptację (wystrój wnętrza i brak symetrii, np. szafa po jednej stronie). No i drugi minus - nie będę niezależny od małżonki w kwestii pracy z dźwiękiem :)
...

Pozwolę sobie od siebie napisać, że ja bym postawił na "niezależność od małżonki".

Praca z dźwiękiem to praca koncepcyjna, wymaga izolacji i swobody czasowej w działaniach. Jeżeli będziesz chciał ruszyć z pracą w środku nocy, gdyż urodzi się nowy pomysł, który chciałbyś sprawdzić - nic nie może Cie blokować.

Artystę nie możę krępować czas, a jednak praca z dźwiękiem w mniejszym lub większym stopniu jest przejawem artyzmu.

9m^2 to nie jest tak mało. Po pomiarach może się okazać, że przystosowanie pomieszczenia może sporo kosztować, ale takie wnioski mogą przyjść z każdym pomieszczeniem, niezależnie od kubatury - należy się z tym liczyć. 

Proponuje nie sięgać po porady z dziedziny akustyki do internetu. Proponuję zajrzeć do bilbioteki lub konsultować ze specjalistą, który przy okazji zrobi pomiary (jeżeli nie masz wiedzy i sprzętu by przeprowadzić je w swoich warunkach).

Z ciekawości zapytam bo narzuca się mi samo na myśl - Zajmujesz się pracą udźwiękowienia filmów?

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » środa 30 lip 2014, 17:16

Dziękuję za odpowiedzi :)

Nie nie, najczęściej miksuję akustyczną muzykę, zwykle około-jazzową :) 

Co do sąsiadów, nie jestem typem głośno-słuchającego ;) Poza tym sąsiad zza ściany ma wełnę mineralną na całej długości, sufit też postarałbym się jakoś odizolować... :) Mieszkanie jest na parterze. 

Może znacie jakichś specjalistów z dziedziny akustyki na Górnym Śląsku? 

smirnoff

Post autor: smirnoff » czwartek 31 lip 2014, 01:26

Piszac że słuchawki nie miałem na myśli tylko małej powierzchni ale przede wszystkim bardzo niekorzystnie wymiary. Jeśli na 5m2 masz A7X z subem to gratuluję pomysłowości :) Mam nadzieje ze twoj sprzet doczeka sie kiedys lepszych warunków

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 31 lip 2014, 22:10

Na 8/10 m2 dałyby radę :)

fallworm

Post autor: fallworm » piątek 01 sie 2014, 11:22

...
Na 8/10 m2 dałyby radę :)
...

Myślę, że adaptacja akustyczna takiego pomieszczenia mogłaby przerosnąć mój budżet .

W pomieszczeniu co mam - zainwestowane zostało około 1,5kpln + moja praca. Efekt jest dobry jeżeli chodzi o moje potrzeby. W sumie możliwe, że już się "przyzwyczaiłem" do modelu monitorowania i potrafie uwzględnić poprawki w miksie, które ewentualne "grzebieniowanie" pomieszczenia eliminują.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 01 sie 2014, 13:01

Ja nie adoptowałem - poszukałem takiego ustawienia by ewentualne problemy były jak najmniej słyszalne.Chociaż mój pokój jest nieco większy (4.5 x 2.5 x 2.6).Problematyczne czestotliwości basowe ukryłem bo mój sub ma regulowaną częstotliwość odcięcia zarówno dla basu jak i monitorów - zrobiłem sobie dołek w pewnym zakresie.

Oczywiście odsłuch ustawiony w kierunku ściany żelbetowej (z drugiej strony jest K-G)

Na adaptację za mało miejsca i szkoda kasy w moim wypadku

busters

Post autor: busters » środa 12 lis 2014, 08:55

jak masz za mało miejsca to nie ma sensu inwestować w wypaśny sprzęt :)

laser777

Post autor: laser777 » środa 12 lis 2014, 10:39

nawet słuchawki wymagały by adaptacji akustycznej wystarczy się przejść po domu i posłuchać
głęboki bass na moich słuchawkach słyszałem dopiero na wolnej przestrzeni

Kyle

Post autor: Kyle » środa 12 lis 2014, 18:24

chciałbym rozbudować system jeszcze o średnie pole (chodzi mi po głowie K&H O300 - zakochałem się w nich),

O300 to raczej bliskie pole. Są trójdrożne, ale zamknięte, nie takie duże.

ODPOWIEDZ