Interfejs audio czy mixer na usb?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
mi_checinski
Interfejs audio czy mixer na usb?

Post autor: mi_checinski » niedziela 12 paź 2014, 22:23

Witam, chcę prowadzić podcast i kupić sprzęt, żeby zacząć z dobrą jakością audio. Zdecydowałem się na mikrofon dynamiczny Sennheiser e835, jako, że ma dobrą jakość dźwięku, Poza tym w odróżnieniu obecnego trendu na pojemnościowe mikrofony na USB, dynamiczny nie będzie zbierał mi wszystkiego co się dzieje wokół(w drugim pokoju, za onkem itp.). I stąd moje pytanie. Czy lepiej wybrać mixer USB, czy interfejs audio USB. Słyszałem opinie, że Behringery xenyx są kiepskiej jakości.

Jeśli chodzi o mixery USB to myślałem nad Alesis MultiMix 4 lub 6(ew. 8). Te wyższe(6 i 8) mają AUX send, co przydałoby mi się w późniejszym czasie przy prowadzeniu rozmów na Skype, żeby robić mix-minus(nie wiem jak to się nazywa po Polsku). Mix-minus jest potrzebny do tego, żeby mój rozmówca na Skype słyszał wszystkie dźwięki wchodzące do mixera, ale nie słyszał samego siebie.

Natomiast jeśli chodzi o interfejsy USB to myślałem o Stainberg CI1, PreSonus AudioBox USB lub Focusrite Scarlett 2i2. O Scarlett 2i2 słyszałem wiele dobrego. Jednak interfejs usb nie daje mi praktycznie żadnej późniejszej możliwości rozbudowy.

Prosiłbym was o radę co mam wybrać. Z góry dzięki za odpowiedź.

ODPOWIEDZ