Witam wszystkich :)
To mój pierwszy post na forum, ale od razu w konkretnej sprawie. Potrzebuję sprzętu do tworzenia muzyki elektronicznej. Słucham głównie ambientu, psybientu i IDMu, także zakładam, że będzie to coś tych rejonach. Problem polega na tym, że nie mam żadnego doświadczenia jeżeli chodzi o grę na jakimkolwiek instrumencie, a sama produkcja również jest mi obca. Poszukuję pełnego zestawu tj. komputera, kontrolera i odsłuchu.
Jeżeli chodzi o komputer, to stawiam tu na komputer stacjonarny. Do wydania mam ok. 2300-2500 zł (z monitorem 3300). Myślałem nad laptopem, ale aktualnie chyba mija się to z celem, skoro i tak wszystko będzie powstawać w moim pokoju, a reszty sprzętu i tak nie zabiorę ze sobą np. na weekend do domu.
Złozyłem taki zestaw: http://www.morele.net/inventory/info/xsurn/
Czy nie jest to za dużo jak na moje potrzeby? Z drugiej strony kupno np. słabszego procesora chyba średnio się opłaci, skoro w dalszej perspektywie i tak pewnie będzie trzeba go wymienić...
W kwestii kontrolera zakładam, że najlepszym rozwiązaniem będzie kupno czegoś z klawiszami, żeby ogarnąć grę na takiej klawiaturze. Myślałem nad M-audio Oxygen IV. Teraz pytanie czy lepiej szukać wersji 49-klawiszowej, skoro zaczynam od zera czy 61 skoro mam nauczyć się grać? Czy w ogóle zmienić podejście i nie kupować kontrolera z klawiszami?
Jeżeli chodzi o odsłuch to na początek chcę kupić słuchawki, a dopiero potem monitory. Mój pokój jest niezaadaptowany, a na razie mam wystarczający problem z samym wyborem sprzętu. Poza tym na początku nie chciałbym, żeby ktokolwiek słyszał moje wyczyny. :) Do tego oczywiście dochodzi granie w nocy, dlatego słuchawki i tak musiałbym kupić. Jeżeli chodzi o konkretne modele, to myślałem nad AKG 271 i Beyerdynamics DT 770 Pro.
Na kontroler i odsłuch mam 1800 zł, na całość ok. 5000 zł, w tym z 700-800 zł pójdzie na monitor, więc ustalmy te 4200. W zestawie brakuje też karty - tutaj sporo dobrego przeczytałem na temat ESI MAYA 44.
Generalnie im dłużej czytam na temat rzeczy, z którymi dotychczas miałem mało lub zero styczności, tym bardziej zaczyna się to wszystko mieszać, więc chciałbym już to mieć za sobą i po prostu przejść do rzeczy. Dlatego prośba do was o ocenę tego zestawu czy korektę, jakieś porady, etc.
Z góry dziękuję