Rejestrator czy interfejs?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
oRec
Rejestrator czy interfejs?

Post autor: oRec » wtorek 05 sie 2014, 21:53

Serdecznie witam wszystkich EiS-owiczów :). Jestem tu świerzutki, mimo iż Wasze forum jest dla mnie dobrą lekturą już od pewnego czasu. Z góry przepraszam jeżeli temat jest założony w nieodpowiednim dla niego dziale i jeżeli jest taka konieczność i możliwość proszę o przeniesienie. 

Przejdźmy do rzeczy. Chcę rozpocząć zabawę z nagrywaniem. Do tej pory to ja byłem nagrywany, a nie nagrywałem, jedynie bawiłem się w różnych programach do obróbki dźwięku. Nadszedł czas na spróbowanie czegoś więcej. Tak więc, budżet nie duży(MAX 700zł), sprzętu na rynku cała masa i standardowo, jak większość debiutantów nie wiem na co się zdecydować.

Pierwsza sprawa - mikrofon. Decyzja padła na MXL 770. Myślę, że będzie ok i raczej nie zamierzam zdania zmienić, chyba że mnie przekonacie :P .

Sprawa druga - interfejs. I tu pojawia się problem. Chyba jedyną opcją, która cenowo by mnie urządzała jest niestety coś ze stajni behringera, myślałem o czymś z nowej serii U-Phoria, konkretnie UMC 22 niby z preampem Midasa. Na alleDrogo znalazłem takowy sprzęt za 314 zł. Jest też druga opcja. Znajomy posiada mało używany rejestrator twardodyskowy Fostex mr8hd i chce mi go oddać za 350 zł. Kuszące, nieprawdaż? Pytanie tylko, czy sprawdzi się on lepiej na moje warunki niż typowy interfejs, czy jednak byłby to gorszy wybór. Co do moich potrzeb. Raczej nie nastawiam sie na nagrania ogromnej ilości ścieżek na raz, ale jak to ktoś mi kiedyś powiedział, zawsze lepiej mieć parę ścieżek w zanadrzu, niż za mało. Przede wszystkim będę nagrywał wokal, gitarę, klawisze. Może czasami wokal i gitarę dwoma micami, lub klawisz z wokalem. Czy wymieniony przeze mnie rejestrator po podłączeniu przez USB do komputera może działać jako interfejs, czy to połączenie służy tylko do przesyłu plików z urządzenia na komputer? Miał ktoś z Was z tym kiedyś do czynienia? 

Bardzo proszę o rozsądne odpowiedzi. Pozdrawiam Was wszystkich gorąco :).

oRec

Re: Rejestrator czy interfejs?

Post autor: oRec » wtorek 05 sie 2014, 22:26

Przy okazji nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie, ponieważ rozważałem również taką opcję. Może lepszym wyjściem byłby na początek porządniejszy interfejs, a gorszy mikrofon? Mówię tu o popularnym Focusrite Scarlett 2i2, a do niego Behringer C1. Jak wiadomo interfejs musi również służyć jako karta dźwiękowa, bo praca ze zintegrowaną może być nieco uciążliwa. Wiem, że temat był już poruszany, ale zależy mi głównie na tym, abyście powiedzieli co z tego wszystkiego byłoby najrozsądniejszym wyjściem.

elmodagansta

Post autor: elmodagansta » środa 06 sie 2014, 11:21

Niestety nie znam się na rejestratorach - pewnie w instrukcji jest napisane w jaki sposób to się komunikuje z kompem i czy wysyła wszystkie ślady oddzielnie czy już jakiś mix stereo. Ale mogę powiedzieć jedno - do nagrywania pomysłów w domu bardzo fajny, tani zestaw - ten który wymieniłeś - scarlett 2i2 z Behringher C1. Ja ostatnio korzystam z DAW Reaper - który jest do 30 dni za darmo, potem "trzeba" wykupić licencję, która jest śmiesznie tania w porównaniu z innymi programami. Ten zestaw jest super do domowego nagrywania swoich pomysłów. A jak jesteś zdolny i masz pojęcie to pewnie i demówkę spokojnie na tym nagrasz.

Wszystko zależy do czego mają potem służyć nagrania.

pzdr

...
Przy okazji nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie, ponieważ rozważałem również taką opcję. Może lepszym wyjściem byłby na początek porządniejszy interfejs, a gorszy mikrofon? Mówię tu o popularnym Focusrite Scarlett 2i2, a do niego Behringer C1. Jak wiadomo interfejs musi również służyć jako karta dźwiękowa, bo praca ze zintegrowaną może być nieco uciążliwa. Wiem, że temat był już poruszany, ale zależy mi głównie na tym, abyście powiedzieli co z tego wszystkiego byłoby najrozsądniejszym wyjściem....

Amator nagrywania wokalu i pudła w domu

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 06 sie 2014, 17:07

Reaper na 60 dni :)

a ta tania licencja pozwala na komercyjny uzytek o ile dochód z niego nie przekracza pewnej kwoty (całkiem wysokiej)

oRec

Post autor: oRec » środa 06 sie 2014, 21:30

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi! :) Decyzja podjęta - Focusrite + C1, już zamówione. Nad DAW jeszcze się zastanawiam. Miałem okazję pracować na Reaperze, Adobe Audition 3.0, Ableton Live 8, FL Studio i jeszcze paru innych, ale to wszystko było tylko tak "po łebkach". Jak przyjdzie sprzęt i zacznie się nagrywanie to i znajdzie się ulubiony DAW, tak mi się wydaje :P. Pozdrawiam! ;)

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 06 sie 2014, 23:56

Ableton w gratisie w wersji lite masz :)

Może wystarczy ale znając zycie za bardzo ograniczona

ODPOWIEDZ