Pomoc z compresorem
Mam taki problemik posiadam compressorek Alesis 3632 i mam mały problem z podłączeniem wszystkiego żeby osiągnąć efekt Duckingu może ktoś jest w stanie mi pomóc z tego jak by mi sie wydawało podłączyłem wszystko tylko wyszło mi tak iż podczas mowy do mikrofonu mix się nam nie ścisza wręcz mam na odwrót. Gdy nie mówimy do mikrofonu nasz mix jest wyciszony gdy mowimy mix się zgłaszania. Tak wiec nie wiem :(
Źródło dźwięku podłączyłem pod wejścia liniowe compresora wyjścia na wejścia liniowe mixera
Natomiast mic podpiekłem pod wejście linowe mixera ustawiłem na wyjście aux sent z niego na Sidechain return
Efekt wyszedł mi odwrotny wiec proszę o pomoc
Re: Pomoc z compresorem
...
Efekt wyszedł mi odwrotny wiec proszę o pomoc
...
O ile dobrze zrozumiałem instrukcję to jack do gniazda Sidechain (z narracją) powinien być mono i wystarczy tylko
jeden podłączony do pierwszego kanału Do drugiego powinien być wetknięty jack nie podłączony do niczego
(tylko w celu rozłączenia toru sygnałowego).
Kompresor jeśli pracuje z sygnałem stereo to powinien być włączony Stereo Link Switch.
Napisz czy "zaprądziło"
Napisz czy "zaprądziło" ...
No i nie zapradziło szkopuł w tym mówisz do mic to muzyka sie podglasnia
...
Napisz czy "zaprądziło" ...
No i nie zapradziło szkopuł w tym mówisz do mic to muzyka sie podglasnia ...
Sprawdź czy tak samo się dzieje z sygnałem mono (tylko jeden kanał).
Muzyka mono i narracja mono, stereo link wyłączony.
Ważne są ustawienia samego kompresora i nie wystarczy tylko odpowiednio wszystkie sygnały podłączyć.
Ustaw kompr. tak:
expander/gate gała w lewo na off (bramkowanie wyłączone)
threshold gała w lewo na max
ratio gała w prawo na max
attack gała w lewo na max (krótki czas)
release gała w lewo na max (krótki czas)
To są ustawienia przy których musi ducking działać. Potem poustawiaj wg własnych potrzeb.
Prawdopodobnie masz aktywną cały czas bramkę. Napisz czy "zaprądziło" powodzenia.
...O mój mistrzu ! Jesteś wielki he :) powiem Ci co zrobiłem złe własnie to co powiedziałeś o bramce he :) Dzięki wielkie ;)...
Albo ja coś nie rozumiałem albo są tu mylone pojęcia.
Ducker różni się od tradycyjnego kompresora tym, że redukuje dynamikę w sposób stały niezależnie od "siły" sygnału sterującego.
Standardowo kompresor można skonfigurować w sposób taki aby redukował dynamikę zależnie od "siły" sygnału sterującoego.
W prkatyce w tym przypadku, druga opcja skutkowała by tym, że im ciszej będziesz mówił tym zredukowane zostanie mniej dynamiki sygnału (muzyki). Więc nie jest to dobra sytuacja (cichsze słowa, nie będą w stanie się przebić w miksie - bo nastąpi małe zmniejszenie dynamiki).
To jaki efekt został otrzymany?