Konfiguracja pod muzykę
Czy mógłby ktoś podać mi w miarę fajną konfigurację komputera do domowego studia? Niestety orłem w tym temacie nie jestem a w sklepach dookoła znają sie jedynie w zastosowaniach do gier czy ogólnie rozrywki..
Chciałbym aby był na procku i7 , ale nie wiem jaka płyta , ile dysków i jakie , jaki RAM, zasilacz , nawet obudowa jaką polecacie.. ?
Mój budżet na samą jednostkę centralną to jakieś 3000 zł lub może troszkę więcej..
Nie wiem też jaki system będzie odpowiedni ,Windows 7 Pro czy może 8 ?
Do tego jaką kartę byście polecili do pracy midi/audio/Vsti, a jeśli chodzi o nagrywanie zewnętrznych źródeł to vokal , jakiś synth i czasem może jakaś gitarka czyli nic wielkiego.. Myślałem nad czymś z E-mu bo mam masę soundfontów pozostałych z dawnych czasów ale nie wiem jaką ..? Może coś innej firmy??
Bardzo prosze o pomoc :)
Re: Konfiguracja pod muzykę
Ja mam laptop i7 (4 rdznie), 16GB ramu, SSD 128 (systemowy), 4xUsb3.0 (ważne!).
Przy pracy bez zwracania uwagi na oszczędność mocy obliczeniowej (czyli np kilkanaście BARDZO obciążających instrumentów/efektów VST i kilkadziesiąt mniej, przy projekcie ważącym od paruset do kilku GB) procek dochodzi MAX do 30-40%, a ram do 50%.
Działa baaaardzo szybko i bezproblemowo. Polecam, kupiłem za 3100. A interfejs w zasadzie każdy 'współczesny' nada się, zależy co potrzebujesz w nim.
...
Ja mam laptop i7 (4 rdznie), 16GB ramu, SSD 128 (systemowy), 4xUsb3.0 (ważne!).
Przy pracy bez zwracania uwagi na oszczędność mocy obliczeniowej (czyli np kilkanaście BARDZO obciążających instrumentów/efektów VST i kilkadziesiąt mniej, przy projekcie ważącym od paruset do kilku GB) procek dochodzi MAX do 30-40%, a ram do 50%.
Działa baaaardzo szybko i bezproblemowo. Polecam, kupiłem za 3100. A interfejs w zasadzie każdy 'współczesny' nada się, zależy co potrzebujesz w nim....
Ok, a czy możesz mi napisać konkretnie jaki to model tego lapka ? A interfejs na usb 3.0 ? bo np. Emu 0404 jest na usb 2.0 ...
Toshiba Sattelite, są przeróżne konfiguracje, teraz na allegro widzialem model drozszy o 150, a z ssd 256 i czyms tam. Ogólnie raczej brałbym przede wszystkim 16ramu i ssd systemowy.
Interfejs mam Focusrite 6i6 i jest na usb 2.0.
-
...I jak ustawisz w panelu Focusrite latencję na 2ms to ile masz faktycznie zsumowanej latencji w DAW na tej Toshibie?...
Stosunkowo sporo, bo 12,8 ms.
Natomiast pracuję na Asio v2 i na buforze 128 jest 7,26 ms. (44,1 24). I nie ma dropów nawet przy bardzo obciazonych projektach.
Na buforze 256 jest 13,1 ms.
I buforem można spokojnie zjechać w dół, czyli w porównaniu do 2ms Focusrite = 88 czy 89 sampli, to latencja jest 5ms.
-
Mam jeszcze pytania dotyczące samego laptopa - czy masz może jakieś wtyczki mocno obciążające procesor, albo możliwość przetestowania triala/demo? Chodzi mi np o U-he Diva. Jestem ciekaw ile sztuk pociągnie ta Toshiba zanim taktowanie zegara spadnie o połowę, zanim zacznie się grzać. I jeszcze interesowałaby mnie jakość wykonania wg Ciebie - zawiasy, plastiki/trzeszczenie, touchpad.
No i ostatnia rzecz - ile podpinasz gratów na USB? Czy jeśli więcej niż masz portów to możesz polecić jakiegoś działającego bezproblemowo huba?
Mam jeszcze pytania dotyczące samego laptopa - czy masz może jakieś wtyczki mocno obciążające procesor, albo możliwość przetestowania triala/demo?
Wrzuciłem kiedyś coś koło 6-10 Omnispherów, "ciężki" preset z Trilliana i kilka Stylusów, do tego kilka Overkillów i dużo efektów vst i innych instrumentów (w tym kilka "ciężkich" orkiestrowych). I procek w porywach sięga 40%. (!!!) Dla testów przestałem korzystać z "multichannel", tylko na każdy nowy track ładowałem osobną wtykę.
Problem z tym lapkiem miał polegać na tym, że wariuje w momencie maksymalnej wydalności. Mam go od miesiąca. Ani razu nie doszedłem do sytuacji, w której procek zacząłby się pocić. Może nie przeciążam go, może jestem przyzwyczajony do ergonomii starego komputera. Testów 'skrajnych' nie robiłem, ale w normalnym użytkowaniu (trochę nawet "chojrakowym") nie napotkałem oporów.
Jakość wykonania - największy minus to przebicie na obudowie. Zasilacz dołączony do lapka posiada kabel bez uziemienia. Nie znam się na prądach, ale gdy komp jest podlączony do zasilania, to smyra mnie po dłoniach. Drugi minus - bardzo "zimny" materiał, jak jest choć trochę zimniej, to strasznie zimną ma obudowę, aż strach pisać cokolwiek ;)))
Tyle minusów póki co (po miesiącu). Troszkę trzeszczy, ale minimalnie. Wiatrak czasem wchodzi na głośniejsze obroty, ale rzadko, natomiast zazwyczaj jest bardzo cichy, wręcz niezauważalny (szczególnie na innych ustawieniach zasilania niż 'maksymalna wydajność'). Zawiasy wyglądają ok (póki co). Touchpad jest ok, choć jak dla mnie trochę za duży i przy pisaniu/wciskaniu skrótów stosunkowo często 'palm' dłoni przemieszcza kursor.
Inny mały minus, to dwa usb po prawej, które są zbyt 'rozepchane' ;) Kabel USB do dysku co chwilę się wypina. Straciłem w ten sposób trochę danych. Kwestia lepszego kabla, ale na starym kompie nie było problemu.
Inny marginalny minus - zbyt duża rozdzielczość. Duży ekran, ale zaczynam się odruchowo garbić. Po zmianie na mniejszą miałem jakieś problemy z programami, więc dałem sobie spokój na razie.
Ale to już jest czepianie się :) Tak jak pisałem, jestem zaskoczony efektywnością tego komputera. Jedna rzecz, z którą walczę, to stosunkowo częste 'przywiechy' sterowników Asio (w połączeniu z Focusritem) gdy Ableton działa (np Youtube uwielbia się zawieszać i grać muzykę i obraz dwa razy wolniej + milion dropów w momencie gdy w tle dziala Ableton).
Chodzi mi np o U-he Diva. Jestem ciekaw ile sztuk pociągnie ta Toshiba zanim taktowanie zegara spadnie o połowę, zanim zacznie się grzać. I jeszcze interesowałaby mnie jakość wykonania wg Ciebie - zawiasy, plastiki/trzeszczenie, touchpad.
Jakbyś mi podesłał demo/triala na priva, to mogę jutro sprawdzić. Ogólnie byłbym dobrej myśli :)
No i ostatnia rzecz - ile podpinasz gratów na USB? Czy jeśli więcej niż masz portów to możesz polecić jakiegoś działającego bezproblemowo huba?...
Nie korzystam z huba (jeszcze). Póki co mam 1. mysz 2. interfejs 3.launchpad 4.wolne lub najczęściej dysk zewnętrzny.