Czy używacie w tempie utworu wartości po przecinku?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
negrovano93
Czy używacie w tempie utworu wartości po przecinku?

Post autor: negrovano93 » czwartek 30 sty 2014, 17:44

Cześc !

Jestem ciekaw waszych doświadczeń z ustawieniami siatki tempa dla poszczególnych utworów ;)

Czy warto lub powinno się podkręcać wartości BPM po przecinku dla uzyskania lepszego efektu płynięcia utworu ?!

Podaje przykład: Dziś po podkręceniu tempa z 87,0 BPM na 87,2 BPM uzyskałem bardzo korzystna zmianę płynności utworu ;) Wiem że to produkcja muzyczna i każdy ruch jest dozwolony ale pytam z ciekawości czy stosujecie tego typu zabiegi, bo z reguły widze u producentów pełne wartości siatki tempa w bitach z reguły bez przecinków...

Oprócz tego stosuje swing i ustawienia siatki kwantyzacji, ale lekkie nacięcia tempa po przecinku czasami dają zaskakujący efekt ;)

smirnoff

Re: Czy używacie w tempie utworu wartości po przecinku?

Post autor: smirnoff » czwartek 30 sty 2014, 18:23

To co napisałeś jest ciekawe bo zmiana tempa "po przecinku" w żaden sposób nie wpływa na rytmikę utworu (tak jak opcja swing) więc jest to raczej złudny efekt, prawdopodobnie po prostu twój utwor lepiej brzmi jak jest w odrobinke szybszym tempie, poza tym pewnie mocno uwierzyłeś w to co robisz :) 

Ja nigdy czegoś takiego nie stosuje zmiana o 1-2bpm w zupełności mi wystarcza na dopasowanie tempa do mojej wizji. 

Awatar użytkownika
PieTras!

Re: Czy używacie w tempie utworu wartości po przecinku?

Post autor: PieTras! » czwartek 30 sty 2014, 19:25

Nie stosuję. Podkręcanie tempa - czyli piszesz o przyspieszeniu w trakcie utworu? Teoretycznie, to powinno dać podprogowy efekt, tak samo, jak rosnąca automatyka głośności na masterze. Ale w zasadzie nie widzialem, by ktos to stosowal, zarowno jedno jak i drugie. Może dlatego, że efekt jest zbyt mały, a może jest to niepraktyczne w czasie pracy.

Z tymi wartościami po przecinku, to może robić niepotrzebny problem DJom, którzy przyzwyczajeni są do równych wartości. (Ale z drugiej strony - wiadomo - dobry 'analogowy' DJ i tak łapą dokręca tempo, a 'cyfrowy' może korzystać z automixa, albo z wcześniej przygotowego seta - a coraz czesciej tak to wyglada). W każdym razie, również w przypadku dalszej obrobki materialu (np przy remixach) moze to byc problematyczne. Niby nic wielkiego, ale ktos niecierpliwy rzuci plik w kąt, zamiast szukać wartości po przecinku. A przyśpieszenie tempa, to juz w ogole dla DJow i producentow jest hiper niepraktyczne. 

Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

ODPOWIEDZ