Klawiatura MIDI dla modułu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
beatdeath
Klawiatura MIDI dla modułu

Post autor: beatdeath » niedziela 05 sty 2014, 12:17

Witam,

do tej pory korzystałem z tego forum jako pomocy, nie zadając pytań, tak samo korzystałem z opcji szukaj, zawsze się coś znalazło tym razem nie widzę konkretnych tematów pod mój. To będzie moje pierwsze pytanie tutaj, mam nadzieje, że ktoś pomoże.

Doszedłem do wniosku, że po co mam kupować Korga TR/Tritona/M50 (takie mi się wymarzyły) skoro mogę kupić moduł Korg Triton/X5DR/NS5R (ten ostatni na dniach dostanę)
Oczywiście to nie ta sama jakość i te same brzmienia, ale do czego dąże: 
Jeżeli coś mi się uszkodzi w syntezatorze podczas eksploatacji trudno będzie to naprawić/zastąpić/wymienić (choć mogę się mylić) a taka klawiatura midi do eksploatacji/nauki jest dobra, ponieważ jeżeli coś się jej stanie, to w sumie jest łatwiej o zamiennik, chociażby nową.

Jeśli ktoś ma inne zdanie lub chciałby mnie naprowadzić na dobry tor proszę napisać, a do tego co napisałem mam pytanie:

Jako użytkownicy tego forum nie jedną klawiaturę midi na pewno mieliście okazje dotknąć, ja niestety mogę się sugerować tylko tym co jest szeroko dostępne w internecie, m.in. opinie.
Dlatego chciałem zapytać jaka klawiatura midi najlepiej nadałaby się do w/w modułu?
Nie interesują mnie oczywiście w niej pady, bo djem nie jestem, gram dla siebie, może kiedyś z kolegami, jednak gram wszystko z ręki.
Jakieś knoby które pod moduł dałoby się zaprogramować np. zmiana brzmienia/banku bardzo mile widziane, slidery również.
Teraz co najważniejsze aby miała velocity i aftertouch mile widziany. Nie ma klekotać. No i te wejścia midi musi mieć.
Czy jest taka klawiatura midi? Cena jakoś specjalnie nie gra roli, bo będę polował na średnio używaną. Tak do 1000 powiedzmy.

P.S: nie używam wtyczek vsti, dawu dlatego moduł. Ta klawiatura midi + moduł ma być w niejakim sensie syntezatorem hardware.

ODPOWIEDZ