Dopasowanie pętli perkusyjnej

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
tomekproducer
Dopasowanie pętli perkusyjnej

Post autor: tomekproducer » niedziela 03 lis 2013, 20:22

Witam. Jestem tutaj nowy i chciałbym oznajmić, że nie wgłębiałem się w przeszukiwanie na tym forum mojego problemu, którego jestem pewny, że nie znajdę. A więc przejdźmy do sprawy. Chodzi mi o to, że po wycięciu sampla na Adobe Audition i przeniesieniu go do FL Studio 8 nie mogę dopasować pętli idealnie do wspomnianego wyżej sampla. Mówiąc dokładniej werbel brzmi na samplu bardzo nie naturalnie. Werbel brzmi tak jak przy żywym perkusiscie, czyli raz uderza zbyt późno a raz zbyt szybko. Czy mógłby mi ktos zdradzić jak naprawić ten bardzo "kłopotliwy" kłopot. Czy jest na takie cos jakas wtyczka. Wyczytałem, że ten problem może powstawać przez latencję jaka może występować. Myslę, że w tym nie problem, ponieważ zainstalowałem wtyczkę ASIO4ALL i problem nadal istniał. A nie wspomne ile razy zmieniałem wartosci w ustawieniach tego sterownika. Bardzo proszę o odpowiedź. Mam nadzieję, że to co napisałem jest zrozumiałe. Jesli nie to ja z chęcią postaram się wyjasnić dokładniej jak tylko mi się uda.

smirnoff

Re: Dopasowanie pętli perkusyjnej

Post autor: smirnoff » niedziela 03 lis 2013, 20:28

Mysle ze jednak musisz zacząć od czytania i szukania.

Zeby nie byc gołosłownym podpowiem hasła: kwantyzacja, time strech lub jesli problem jest natury technicznej to: latencja, interfejs audio, sterowniki asio

Janusz_M

Re: Dopasowanie pętli perkusyjnej

Post autor: Janusz_M » poniedziałek 04 lis 2013, 19:20

Zeby nie byc gołosłownym podpowiem hasła: kwantyzacja, time strech lub jesli problem jest natury technicznej to: latencja, interfejs audio, sterowniki asio... 

Ewentualnie: beatslice. Fajnie byłoby też sprawdzić czy zgadza się metrum, czy pętla i sampel mają tak samo rozłożone akcenty (bo przecież werbel nie musi być "na dwa") albo czy został przycięty stosownie do swojego metrum (kiedyś, źle przyciąłem petle "break" bo dobrze brzmiał po dodaniu kilku kolejnych "ćwierćnut").

Pozdrawiam
Janusz

ODPOWIEDZ